Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τεράστιες ποσότητες κατεψυγμένων κρεάτων σε Κυπριακές αλλαντοβιομηχανίες

Τεράστιες ποσότητες κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος διακινούνται στην κυπριακή αγορά, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των Κύπριων χοιροτρόφων. Οι μεγαλύτερες ποσότητες διοχετεύονται στην αλλαντοβιομηχανία για παρασκευή αλλαντικών, αλλά και παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου που έχουν ως πρώτη ύλη το χοιρινό κρέας.



Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χοιροτρόφων Κύπρου, Γιώργος Νεοφύτου, ανέφερε στον «Φ» ότι ποσότητες κατεψυγμένων κρεάτων καταλήγουν και σε κρεοπωλεία, τα οποία όπως είπε πωλούνται ως κυπριακά εν αγνοία των καταναλωτών. Το θέμα της διακίνησης κατεψυγμένων κρεάτων θα απασχολήσει σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας την προσεχή Τρίτη με τους χοιροτρόφους να προειδοποιούν με μέτρα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου οι εισαγωγές και η διάθεση κρεάτων χωρίς να αναφέρεται η χώρα προέλευσης προκαλούν πρόβλημα στα κυπριακά προϊόντα, ενώ τίθεται και θέμα εξαπάτησης των καταναλωτών.

 Από πλευράς του ο αν. διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Ανδρέας Παπαευσταθίου, ανέφερε ότι πράγματι παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα από τη διάθεση κατεψυγμένων κρεάτων χωρίς να αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κτηνιατρείο σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους Κύπριους κτηνοτρόφους αποφάσισε να προχωρήσει στην επίσπευση εφαρμογής κοινοτικού κανονισμού που έχει ως βασική υποχρέωση την παροχή πληροφορίας στους καταναλωτές σχετικά με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης των κρεάτων. 

Πρόσθεσε ότι ο κανονισμός θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ από τις 13 Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου οι αλλαντοβιομήχανοι στα παρασκευάσματα τους, αλλά και οι κρεοπώλες, θα υποχρεώνονται να αναγράφουν τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης ενός τροφίμου υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση που η απουσία της είναι πιθανόν να παραπλανήσει τους καταναλωτές, όσον αφορά την πραγματική χώρα καταγωγής ή τον πραγματικό τόπο προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος. Επιπλέον, θα αναγράφεται και η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Ο αν. διευθυντής του Κτηνιατρείου ανέφερε ότι με βάση κοινοτικό κανονισμό από την 13η Δεκεμβρίου 2014 θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά η νέα νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1169/2011, με τον οποίο θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που διέπουν τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και ειδικότερα η γενική και διατροφική επισήμανση. 

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/168538/terasties-posotites-katepsygmenon-kreaton-se-allantoviomichanies#sthash.hdtXZEri.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: