Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Καταιγίδα με τέσσερις νεκρούς στην Μεγάλη Βρετανία


Η φονική καταιγίδα σαρώνει τα πάντα στην Μεγάλη Βρετανία.
Τέσσερα είναι τα θύματα της καταιγίδας Σεντ Τζουν στη Βρετανία που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες, διακοπές ρεύματος και ζημιές.


Το έντονο καιρικό φαινόμενο, για το οποίο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες, έπληξε κυρίως τη νοτιοδυτική και νότια χώρα με σφοδρή βροχόπτωση και ανέμους που στην περίπτωση του νησιού Γουάιτ έφτασαν έως και τα 159 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια η καταιγίδα μετακινήθηκε προς βορρά και ανατολή, όπου άρχισε να εξασθενεί.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μία 17χρονη κοπέλα σκοτώθηκε όταν δέντρο έπεσε στο σπίτι όπου κοιμόταν στο Χέβερ της επαρχίας Κεντ. Επίσης, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στην περιοχή του Γουότφορντ. Ένα ζευγάρι έχασε επίσης τη ζωή του από έκρηξη που εκτιμάται ότι προκλήθηκε από διαρροή αερίου, η οποία με τη σειρά της πιστεύεται ότι οφείλεται σε πτώση δέντρου.

Εκτιμάται ότι 607.500 νοικοκυριά κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία και την Ουαλία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ζημιών που προκάλεσε η καταιγίδα, με 200.000 εξ αυτών να αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα ηλεκτροδότησης αργά το απόγευμα.

Εκατοντάδες είναι οι αναφορές για πεσμένες σκαλωσιές και ξεριζωμένα δέντρα που έχουν πέσει στο οδόστρωμα, σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σιδηροδρομικές ράγες. Ένας γερανός έπεσε στην οροφή του κτιρίου του Υπουργικού Συμβουλίου στο Γουάιτχολ του κεντρικού Λονδίνου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει σε ισχύ 19 προειδοποιήσεις και 147 συναγερμούς για πλημμύρες.

Οι περισσότερες σιδηροδρομικές εταιρείες ακύρωσαν όλα τα δρομολόγια στη νότια Αγγλία πριν από τις 9 το πρωί τοπική, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα δρομολόγια είναι περιορισμένα.
Σε ακύρωση 130 πτήσεων υποχρεώθηκε το αεροδρόμιο Χίθροου, όπου οι δυνατοί άνεμοι συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα.

Κλειστές είναι επίσης για τα οχήματα πολλές γέφυρες περιφερειακά του Λονδίνου, ενώ έχουν ακυρωθεί πολλά πρωινά δρομολόγια πλοίων στην Ιρλανδική Θάλασσα και στη Μάγχη. Δύο επιβατηγά-οχηματαγωγά έμειναν προσωρινά αρόδο ανοιχτά του Ντόβερ στη νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς το  λιμάνι ήταν κλειστό λόγω της κακοκαιρίας.

Εν τω μεταξύ, λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών οι αρχές υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 14χρονου που παρασύρθηκε από τα κύματα ενώ κολυμπούσε με τους φίλους του σε παραλία του Ανατολικού Σάσεξ στη νότια Αγγλία την Κυριακή.
Οι μετεωρολόγοι μιλούν για την πιο δυνατή καταιγίδα στη Βρετανία από το 1987, όταν 13 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω των σφοδρότατων ανέμων.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=8216&catid=11#sthash.CnSMaUoT.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: