Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αρχαία ελληνική κατάρα σε πάπυρο στην Ιερουσαλήμ

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής τους, στην πόλη της Ιερουσαλήμ έναν πάπυρο, ο οποίος περιείχε μία κατάρα. Μία γυναίκα, η Κυρίλλα από την πόλη του Δαυίδ, φαίνεται πως απευθύνει κατάρα σε έναν άνδρα που ονομάζεται Ιέννις.





Οι δυο τους διέμεναν στην πόλη του Δαυίδ, η οποία κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου αιώνα μ.Χ και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από επαναλαμβανόμενους σεισμούς που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Όπως φαίνεται υπήρχε έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο, με «ψήγματα» ερωτικού πάθους.

Στον πάπυρο η Κυρίλλα επικαλείται έξι θεούς για να καταραστούν τον Ιέννις προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της.

Όπως υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ, αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, στην κατάρα αυτή, η Κυρίλλα εμπλέκει τρεις διαφορετικές θρησκείες και ζητά τη βοήθεια από τους θεούς για να «ενδυναμώσει» το ξόρκι της.

Αρχικά επικαλείται αρχαίους Έλληνες θεούς( την Εκάτη, τον Ερμή, την Περσεφόνη και την Ήρα), ενώ κατόπιν κάνει αναφορές σε Βαβυλώνιους θεούς.

Σε μία πρώτη μετάφραση ενός χαρακτηριστικού αποσπάσματος η Κυρίλλα λέει τα εξής: «Σε καμία περίπτωση δε θα κάνει ή θα πει τίποτα εναντίον μου, θα με υπακούει πιστά».


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: