Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ισχυρή καταιγίδα σαρώνει την Μ. Βρετανία

Μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες, διακοπές ρεύματος και ζημιές προκαλεί από τη νύχτα στη Βρετανία η καταιγίδα Σεντ Τζουντ.



Το έντονο καιρικό φαινόμενο, για το οποίο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες, πλήττει κυρίως τη νοτιοδυτική και νότια χώρα με σφοδρή βροχόπτωση και ανέμους που στην περίπτωση του νησιού Γουάιτ έφτασαν έως και τα 159 χιλιόμετρα την ώρα.

Εκτιμάται ότι 40.000 άνθρωποι σε χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία και την Ουαλία, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των ζημιών που προκάλεσε τη νύχτα η καταιγίδα, η οποία το πρωί έχει μετακινηθεί προς το Λονδίνο, την κεντρική και ανατολική Αγγλία.

Εκατοντάδες είναι οι αναφορές για πεσμένες σκαλωσιές και ξεριζωμένα δέντρα που έχουν πέσει στο οδόστρωμα, σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σιδηροδρομικές ράγες. Ένας γερανός έπεσε στην οροφή του κτιρίου του υπουργικού συμβουλίου στο Γουάιτχολ του κεντρικού Λονδίνου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει σε ισχύ 19 προειδοποιήσεις και 147 συναγερμούς για πλημμύρες.

Οι περισσότερες σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν ακυρώσει όλα τα δρομολόγια στη νότια Αγγλία πριν από τις 9 το πρωί τοπική, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού τα δρομολόγια θα είναι περιορισμένα.

Σε ακύρωση 130 πτήσεων υποχρεώθηκε το αεροδρόμιο Χίθροου, όπου οι δυνατοί άνεμοι προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι.

Κλειστές είναι επίσης για τα οχήματα πολλές γέφυρες περιφερειακά του Λονδίνου, ενώ έχουν ακυρωθεί πολλά πρωινά δρομολόγια πλοίων στην Ιρλανδική Θάλασσα και στη Μάγχη.


Εν τω μεταξύ, λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών οι Αρχές υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 14χρονου που παρασύρθηκε από τα κύματα ενώ κολυμπούσε με τους φίλους του σε παραλία του Ανατολικού Σάσεξ στη νότια Αγγλία την Κυριακή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: