Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Απόκριες στην Σκόπελο πριν από 30 χρόνια. ΒΙΝΤΕΟ

Ήταν εκείνες οι εποχές που οι Απόκριες στην Σκόπελο ήταν πραγματικά απόκριες με τα ήθη και τα έθιμά της. Όχι ότι τώρα δεν είναι καλά. Απλά τότε ζούσαν οι άνθρωποι που γνώριζαν να αναβιώνουν το έθιμο της Τράτας κατά την περίοδο της Αποκριάς και γενικά, γνώριζαν καλύτερα και από πρώτο χέρι την πιστή τήρηση των εθίμων του νησιού. 


Ο Αποστόλης ο Βλαχάκης ο γνωστός μουσικός της Σκοπέλου, που μαζί με τα αδέρφια του, γνώριζαν από ήθη και έθιμα, εξιστορεί το έθιμο της Τράτας στην κάμερα της ΕΡΤ2, που έκανε την εποχή εκείνη αυτό το οδοιπορικό στο Νησί των Βορείων Σποράδων, παρουσιάζοντας την Αποκριά στην Σκόπελο και ειδικά, το έθιμο της Τράτας.

 Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ έψαξε και με την βοήθεια του Κώστα Ραφτάκη,  βρήκε ποιοι ήταν οι συμμετέχοντες στην Τράτα.
Καπετάνιος ο γέρο Ταμπαξής ο ονομαζόμενος Τζαβέλας, θρυλική πλέον καπετάνισσα ο Τάκης Σκιαθίτης ο ηλεκτρολόγος, με την μπουρού ο Σπύρος ο Κοσμάς ο λογιστής, Λοστρόμος που διαβάζει τα ονόματα  ο Αντρέας ο Ψαριανός, επίσης αφηγητής ο Μήτσος ο Θεοχάρης.

Συμμέτοχες στην Τράτα ο Μπάμπης ο Κοσμάς, ο Κανάρης ο Λιθαδιώτης, ο Γιάννης ο Ραφαηλίδης ο θρυλικός ΖΟΡΟ. Ο Κώστας Ραφτάκης, Μανώλης ο Ραμαντάνης,  Μπάμπης  Παπαπαευσταθίου, Ξηντάρης.


Αυτούς καταφέραμε να διακρίνουμε στο βίντεο. Άλλες εποχές πραγματικά. Εποχές όμορφες, μακριά από βάσανα και προβληματισμούς. Εποχές που ο κόσμος ζούσε πραγματικά. Ζούσε την περίοδο της Αποκριάς με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Με τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς στην Σκόπελο με μεγαλύτερο αυτό της Τράτας. 

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ!!!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Exei pesei to video re padia giati etsi ? mporoume na kanoume kati ?