Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

«Είμαι ανοικτό βιβλίο και μιλώ πάντα με καθαρές κουβέντες». Συνέντευξη στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ του υποψήφιου ευρωβουλευτή ΕΔΕΚ – Οικολόγοι Δημήτρη Παπαδάκη

Αισιόδοξος για την εκλογή του εμφανίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό ΕΔΕΚ – Οικολόγουι Δημήτρης Παπαδάκης.
Μίλησε για την ΕΕ και τις υποχρεώσεις της, για την δουλειά που πρέπει να επιτελείτε από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, για το όραμά του και τους στόχους του εάν εκλεγεί αλλά και για την συνεργασία ΕΔΕΚ – Οικολόγοι στις επικείμενες Ευρωεκλογές.



1. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να κατέλθετε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΔΕΚ;
Το ενδιαφέρον μου για την Ευρώπη ήταν διαχρονικό, εφόσον αποτελούμε μέρος της μεγάλης αυτής οικογένειας. Ως ευρωπαίος πολίτης, με δημοκρατικές αρχές και σοσιαλιστικό προσανατολισμό, εκτιμώ ότι η εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να έχει θετική συνεισφορά πρωτίστως για την πατρίδα μας, αλλά και για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι. Θεωρώ ότι με τις πολιτικές εμπειρίες που έχω αποκομίσει και τις προσωπικές διασυνδέσεις που έχω αναπτύξει στον ευρωπαϊκό χώρο, θα μπορέσω να ανταποκριθώ με επάρκεια στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αξιώματος.

2. Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος;
Η μέχρι σήμερα πολιτική μου παρουσία υπήρξε ένα ανοικτό βιβλίο, όπου μιλούσα πάντοτε με καθαρές κουβέντες. Ο κόσμος γνωρίζει τη διαχρονική μου στάση απέναντι σε θέματα διαπλοκής, τη σθεναρά διεκδικητική μου θέση στο εθνικό θέμα, τις ευαισθησίες μου σε σχέση με κοινωνικές ανισότητες. Εκτιμώ ότι ο τόπος έχει ανάγκη από έντιμους, συνεπείς και δυναμικούς εκπροσώπους στην Ευρωβουλή, οι οποίοι να είναι πρόθυμοι να συγκρουστούν με συντηρητικά κατεστημένα. Με τη στήριξη του κόσμου, αισθάνομαι ότι έχω τις δυνατότητες να φανώ ένας αντάξιος εκπρόσωπος της εμπιστοσύνης του, έτοιμος να αγωνιστώ για μια Ευρώπη δημοκρατίας, κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.   

3. Ποιο το όραμά σας για την ΕΕ και την λειτουργία της;
Οι λογικές της αυστηρής λιτότητας ως απάντηση στην οικονομική κρίση έχει εμπράκτως αποδειχθεί ότι έχουν αποτύχει, εφόσον έχουν αυξήσει ραγδαία την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική δυσπραγία. Το γεγονός ότι 27 εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμπολίτες μας είναι σήμερα άνεργοι και 120 εκατομμύρια ζουν στα όρια της φτώχειας, επιβεβαιώνουν δυστυχώς του λόγου το αληθές. Ως ΕΔΕΚ, αλλά και ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αγωνιζόμαστε για προοδευτική κατεύθυνση της Ευρώπης, μακριά από λογικές νεοφιλελεύθερης λιτότητας για να μπορέσει ξανά η νέα γενιά να αποκτήσει τα όνειρα της και να δημιουργήσει. Θέλουμε μια ΕΕ της δίκαιης κατανομής του πλούτου, που να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, που να αποκλείει τον κοινωνικό αποκλεισμό, που να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που να προωθεί την πράσινη ανάπτυξη και κυρίως που να έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη.

4. ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχετε κοινό υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. Τι σας οδήγησε να πάρετε ως ΕΔΕΚ αυτή την απόφαση;
Οι Ευρωεκλογές είναι κατ’ εξοχήν ιδεολογικές εκλογές. Ως γνωστόν, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχουν στις Πολιτικές Ομάδες του Σώματος. Θεωρούμε λοιπόν ότι η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση προσφέρεται για επίτευξη πολιτικών συνεργασιών και δεδομένου ότι με το Κίνημα Οικολόγων υπάρχουν πλείστες ιδεολογικές συγκλήσεις, επιδιώξαμε και καταφέραμε να έχουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Είναι η πρώτη φορά που 2 κοινοβουλευτικά κόμματα στην Κύπρο κατέρχονται με κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές και τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι άκρως ενθαρρυντικά.

5. Πιστεύετε ότι οι Ευρωβουλευτές μας πρέπει να είναι περισσότερο διεκδικητικοί;
Ασφαλώς, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουμε υπόψη τα μεγέθη μας ως χώρα και το πολιτικό εκτόπισμα που μπορούν να έχουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης της παρουσίας και του βαθμού διεκδικητικότητας των Κύπριων Ευρωβουλευτών, χωρίς να υποτιμώ την προσφορά κανενός. Δεδομένου ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν στις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, οφείλουν να αναπτύσσουν συμμαχίες και να κτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και να μην είναι μονοθεματικοί, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν πιο πειστικοί και να προωθούν πιο δυναμικά τις θέσεις μας.

6. Που πρέπει να δώσει έμφαση η Κύπρος στην Ευρώπη για να πείσει για την εισβολή και κατοχή στο Νησί;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μάλιστα είναι και το μοναδικό που εκλέγεται απευθείας από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες. Συνεπώς, η εκεί παρουσία των Κυπρίων Ευρωβουλευτών θα πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο συνεχούς προβολής των θέσεων της πλευράς μας και κυρίως σε σχέση με την απαίτησή μας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των  Κυπρίων ως ισότιμων Ευρωπαίων Πολιτών.

7. Ποιοι οι στόχοι της ΕΔΕΚ σε αυτές τις εκλογές;
Οι πολιτικοί στόχοι κάθε κόμματος σε εκλογές είναι ασφαλώς να αυξήσει την εκλογική του επιρροή. Στην προκείμενη περίπτωση, στόχος και της ΕΔΕΚ είναι μαζί με το Κίνημα Οικολόγων να παρουσιάσουμε άνοδο στα ποσοστά μας, που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την εκλογή ενός Ευρωβουλευτή, αλλά και την ενδυνάμωση του Κινήματος στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα. Στις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος μας, η αύξηση της επιρροής των σύγχρονων, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, θα είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και μια έμμεση προτροπή προς τις συντηρητικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή πορείας.

8. Μπορεί να δούμε συνεργασία ΕΔΕΚ – Οικολόγων και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις;
Η συνεργασία μας με το Κίνημα Οικολόγων στηρίζεται σε πολιτικές και ιδεολογικές συγκλήσεις, στον αλληλοσεβασμό και την ισοτιμία και φιλοδοξούμε να είναι μακράς πνοής για το καλό της πατρίδας και του τόπου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται, ναι να υπάρξει και ευρύτερη συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων και μελλοντικά.

9. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους;
Το κυρίαρχο μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους ψηφοφόρους είναι πρωτίστως ότι θα πρέπει να αντιληφθούν την αξία της συμμετοχής. Κατανοώ πλήρως το ευρύτερο αίσθημα απογοήτευσης που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Λένε ότι τους κακούς πολιτικούς τους συντηρούν κακοί ψηφοφόροι, αλλά και σκεπτόμενοι ψηφοφόροι που δεν πάνε να ψηφίσουν. Η αποχή δεν είναι λύση. Τα προβλήματα δεν λύνονται, κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί. Οι πολίτες οφείλουν πέραν μιας εύκολης υπεραπλουστευμένης απαξίωσης, να μπορούν να διακρίνουν ποια κόμματα και ποιοι πολιτικοί ήταν διαχρονικά απέναντι στα διεφθαρμένα κατεστημένα και να τιμωρήσει τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής του τόπου. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι πολίτες να στείλουν μηνύματα ότι ενεργούν για να αλλάξουν πράγματα στον τόπο τους.

10. Πόσο αισιόδοξoς είστε για την εκλογή σας;

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κόσμος θα τιμήσει το ψηφοδέλτιό μας, στέλνοντας σαφή μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον και ότι ο συνδυασμός ΕΔΕΚ – Οικολόγων θα εκλέξει οπωσδήποτε τον έναν από τους 6 Ευρωβουλευτές της Κύπρου. Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να πιστεύω ότι οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα αναγνωρίσουν την πολιτική μου παρουσία, με καθαρό πολιτικό λόγο ο οποίος ήταν πάντοτε ειλικρινής και έντιμος. Στα πλαίσια αυτά, μπορώ να αισιοδοξώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: