Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η λατόμηση στον Πενταδάκτυλο και η πράσινη ανάπτυξη

Το θέμα της λατόμησης του Πενταδακτύλου στα κατεχόμενα και το σχέδιο για προώθηση της πράσινης ανάπτυξης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.





«Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα όπως το θέμα του Πενταδακτύλου όπου οι Τούρκοι παραβιάζουν αυτό το ιστορικό βουνό καταστρέφοντας το περιβάλλον και θα πρέπει να δράσουμε συλλογικά ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρώπης. Έχουμε μιλήσει και για το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης που με εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και είπαμε ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να μετατραπεί σε ένα σχέδιο δράσης, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μιλήσουμε και με τον Υπουργό Γεωργίας για να δούμε τι συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Συλλούρης.

«Ίσως σε αυτό το σχέδιο να ενταχθούν και θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των ιδιοκτητών περιουσιών σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο NATURA, αλλά και άλλες δράσεις για αξιοποίηση αυτών των περιοχών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Ιωάννα Παναγιώτου σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα του Πενταδακτύλου και της παράνομης και ανεξέλεγκτης λατόμησης, υποδεικνύοντας ότι χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

«Τα διαβήματα πρέπει να γίνουν συντονισμένα κυρίως προς την πλευρά της ΕΕ. Είναι θετικό ότι το ΕΥΡΩΚΟ όπως και τα άλλα κόμματα στηρίζουν την όλη προσπάθεια, πολύτιμη είναι και η συμβολή των Τ/κ περιβαλλοντιστών που διεξάγουν ένα παρόμοιο αγώνα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη, η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει τελειώσει η εποχή των μελετών και της θεωρίας και πως έχει έρθει η ώρα της πράξης, καθώς το όλο ζήτημα συνδέεται άμεσα με την οικονομία.

Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ συζήτησαν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα τα οποία θα συζητηθούν και με τον Υπουργό Γεωργίας καθώς, όπως εξήγησε, χρειάζεται άμεση εφαρμογή για να έχει και ο πολίτης ένα άμεσο αποτέλεσμα όσον αφορά την οικονομία σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: