Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ο Ελληνισμός τιμά το έπος του 1821


Ο απανταχού Ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις, στη σκιά του αδόκητου χαμού του Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου.



Στην Κύπρο επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η Λευκωσία, όπου στις 10 το πρωί θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης η Πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, του Πρέσβη της Ελλάδος, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου.

Στη Δοξολογία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους.

Ακολούθως, στις 11 θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση έξω από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας.

Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθούν ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής.

Τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Η καθιερωμένη δεξίωση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω του δημόσιου πένθους.

Πανηγυρικές δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις και κοινότητες σε όλες τις επαρχίες.

Χθες, η επέτειος του εθνικού ξεσηκωμού για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού τιμήθηκε από τη μαθητιώσα νεολαία με τους καθιερωμένους ενδοσχολικούς εορτασμούς.

Μέσα σε έναν κόσμο, που μεταβάλλεται δραματικά, επιβάλλεται ν’ αγωνιστούμε μονοιασμένοι για να διασφαλίσουμε την ιστορική μας συνέχεια και για να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη και ελεύθερη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε αναφέρει στο μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε, τονίζει, είναι η ενότητα όλων των δυνάμεων του λαού μας. Ο ολιγογράμματος αγωνιστής του ΄21 και μεγάλος δάσκαλος του έθνους Μακρυγιάννης μάς τονίζει ότι πρέπει να είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τον δρόμο τού εμείς, τον δρόμο της σωτηρίας» τονίζει ο Υπουργός Παιδείας.

Η Ελλάδα στηρίζει αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για οριστική λύση του κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή και να σηματοδοτεί τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Το έπος του 1821 αποτελεί φάρο και πηγή έμπνευσης για ευόδωση των πόθων του ελληνισμού τονίζουν σε διακηρύξεις τους τα κόμματα.

Χαιρετίζουν, παράλληλα, την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Ελλάδας στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει η Κύπρος.


 http://www.sigmalive.com/news/local/112101#sthash.ILzBsysD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: