Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Θερμό επεισόδιο κι ένας νεκρός στην Κριμαία

Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, λίγες ώρες αφού το Κρεμλίνο έβαλε «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας. Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».


Η ρωσική πλευρά μιλά για ελεύθερο σκοπευτή, που έβαλε, όπως υποστηρίζεται, και κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.
Στα όπλα οι Ουκρανοί
Την ίδια ώρα η Ουκρανία δεν κάθετε με σταυρωμένα τα χέρια. Συγκεκριμένα οι Ουκρανοί στρατιώτες έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους μετά την επίθεση που δέχθηκαν.
«Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας. Μέχρι τώρα οι ουκρανοί στρατιώτες καλούνταν να «μη απαντήσουν στις προκλήσεις» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει την Κριμαία εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Η κατάσταση στην στρατιωτική μονάδα που δέχθηκε την επίθεση ήταν ήρεμη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι ήταν «άγνωστοι, πλήρως εξοπλισμένοι και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα». Η δύναμη της μονάδας τέθηκε υπό την κράτηση των επιτιθέμενων.
Το θάνατο του αξιωματικού μετέδωσε το Interfax, με το Reuters να το επιβεβαιώνει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ. 


http://www.sigmalive.com/news/international/110363#sthash.wP8TBLOu.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: