Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Καύσωνας στην Κύπρο

Θερμές αέριες μάζες επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο υδράργυρος.


Ο Μετεωρολογικός Λειτουργός, Σταύρος Βασιλειάδης, δήλωσε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα ότι από σήμερα και μέχρι την Κυριακή αναμένονται σημαντικά υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να ανέλθει στους 39 βαθμούς.

Αύριο και το Σάββατο ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς και να αγγίξει τους 41 ακόμα και 42 βαθμούς.

Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί για να κυμανθεί σταδιακά γύρω στους 35 βαθμούς, που είναι το φυσιολογικό για την εποχή επίπεδο. Θα συνοδεύεται, ωστόσο, με αύξηση της υγρασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσφορία.

Σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της κατάστασης θέτουν σε εφαρμογή οι ιατρικές Υπηρεσίες και συστήνουν αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, της άσκοπης διακίνησης, της βαριάς σωματικής άσκησης, χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, ελαφρύ ντύσιμο, ελαφρά διατροφή και λήψη πολλών υγρών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Διάρροια, εμετοί, πόνοι στην κοιλιά και πυρετός είναι τα συμπτώματα, που οδηγούν παιδιά και ενήλικες στα νοσοκομεία.

 Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί. Κάνουν λόγο για ήπιας μορφής γαστρεντερίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ολιγοήμερη κατ’ οίκον νοσηλεία.   

 Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, εξηγούν, διαρκούν από μία έως τρεις μέρες και αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση άφθονων υγρών και αντιπυρετικών φαρμάκων. 



http://www.sigmalive.com/news/local/138524#sthash.iqjDVz09.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: