Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TYΠΟΥ Κίνησης Σωτηρία της Πάφου

\

Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου αποφάσισε να προχωρήσει στην Διαδικασία Πανευρωπαϊκών Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών ενώ είχε ενώπιον της επιστολή ενδιαφέροντος των Αρχιτεκτόνων της Πάφου ημερομηνίας 17/03/2014, να εμπλακούν στο σχεδιασμό των έργων που πρέπει να γίνουν σαν υποδομή για το Πάφος 2017 και να προσφέρουν στην Πάφο και τον Πολιτισμό.


Όπως είδαμε η δήλωση ενδιαφέροντος υπογράφεται από πληθώρα Παφιτών Αρχιτεκτόνων.

Γιατί δεν τους κάλεσε ο Δήμος να ακούσει τις απόψεις τους και να αρχίσουν αμέσως δουλειά και αντί τούτου προχώρησε σε μια διαδικασία που στοιχίζει πάρα πολύ σε χρόνο και χρήμα. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, πρέπει να πληρωθούν λεφτά για την ετοιμασία των προκηρύξεων, για τους κριτές, για τα βραβεία και για τα τελικά συμβόλαια με τους βραβευθέντες μελετητές που πάλι είναι χρυσοφόρα. Όλα αυτά πέραν των τριών εκατομμυρίων Ευρώ. Μήπως κρύβονται συμφέροντα πίσω από αυτές τις διαδικασίες; Έχουμε ακούσει ότι σε ένα πρόσφατο Έργο που έγινε στη Πάφο (κατασκευή γραφείων της ΑΗΚ στην Πάφο το 2012) με την Διαδικασία του αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, το κόστος ενώ ήταν 6 εκατομμύρια ευρώ έφτασε τα 20 εκατομμύρια και θα προχωρούσε ακόμα περισσότερο αν δεν παρέμβαινε η Γενική Ελεγκτής. Ακόμα ακούσαμε ότι στο εν λόγω κτίριο έχουν επαναστατήσει οι εργαζόμενοι από τις απάνθρωπες συνθήκες που δημιουργούνται στο "σύγχρονο" κτίριο.


Ακούσαμε δημοτικό σύμβουλο να ισχυρίζεται ότι οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί είναι απαραίτητοι για την εξασφάλιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ουδέν αναληθέστερον ! Η διαμόρφωση στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα και ΔΕΝ είχε γίνει Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός!

Όμως η Πάφος έχει πικρά πείραν από την Διαδικασία των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών - είναι αρκετό να θυμηθούμε την Διαμόρφωση στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου που ευτυχώς κατεδαφίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό το έργο ήταν προϊόν Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Η Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου βλέπει την πόλη να ερημώνεται και αντί να αρχίσουν τα Έργα που θα την αναζωογονήσουν μπαίνουμε σε μια διαδικασίας διασπάθισης δημόσιου χρήματος ειδικά τώρα που ο κάθε μικροεπιχειρηματίας αγωνίζεται για την επιβίωση του. Γιατί δεν άφησαν τους αρχιτέκτονες της Πάφου να αρχίσουν δουλειά και να λειτουργήσει ο Εθελοντισμόςπου εμφανίστηκε στην φάση της διεκδίκησης του χρίσματος με αποτέλεσμα να κερδίσουμε το χρίσμα? Δεν υπήρχε κανένα νομικό κώλυμα όπως μας εξήγησε ο κ. Χρυσόστομος Ιταλός.

Όπως αντιδράσαμε στην περίπτωση της απόπειρας να δοθεί σε ιδιώτη το τουρκοκυπριακό τεμάχιο για να γίνει σταθμός των λεωφορείων έτσι θα αντιδράσουμε μαζικά και σε αυτό το σκάνδαλο που εκκολάπτεται.
Ζητούμε ακρόαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άμεση απόσυρση της λανθασμένης απόφασης για Διαγωνισμούς. Δεν παίρνει άλλο με τις ανευθυνότητες - πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα δικά μας χέρια.

Με εκτίμηση,


Πρόεδρος, Χ’Μιτσής Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: