Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Στο Δικαστήριο για ανανέωση διατάγματος κράτησης ο 26χρονος Λιβάνιος για την υπόθεση της νιτρικής αμμωνίας



Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ο 26χρονος Λιβάνιος στο σπίτι του οποίου που βρίσκεται στην περιοχή Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, εντοπίστηκαν πέντε τόνοι νιτρικής αμμωνίας.

Το διάταγμα κράτησης του 26χρονου λήγει σήμερα και η Αστυνομία θα ζητήσει ανανέωση του προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνες και εξετάσεις που διεξάγει. Η διαδικασία ανανέωσης του διατάγματος κράτησης του νεαρού ενώπιον του Δικαστηρίου, αναμένεται να διεξαχθεί όπως και τις προηγούμενες φορές, κεκλεισμένων των θυρών.


Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων της Αστυνομίας, ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να σταλεί στη Γενική Εισαγγελία για γνωμάτευση, με στόχο την παραπομπή του 26χρονου σε  δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο νεαρός Λιβάνιος, δηλαδή της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, της συμμετοχής σ’ εγκληματική οργάνωση και της παροχής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, θεωρούνται πολύ σοβαρά.

Ως γνωστόν ο 26χρονος αρνείται τα αδικήματα για τα οποία είναι ύποπτος. Ισχυρίζεται ότι ήρθε στην Κύπρο με τους γονείς του για να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ένα σπίτι και ότι κατά τύχη βρισκόταν στη συγκεκριμένη οικία όταν η Αστυνομία εισέβαλε σε αυτό και εντόπισε τους πέντε τόνους νιτρικής αμμωνίας.

Εν μεταξύ χθες αφέθηκε ελεύθερος ο 56χρονος επιχειρηματίας, κάτοχος κυπριακής ταυτότητας, από τη Λευκωσία ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου ως ύποπτος για την υπόθεση. Οι έρευνες και εξετάσεις της Αστυνομίας κατέδειξαν ότι τελικά ο  επιχειρηματίας που είναι ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών, δεν ενέχεται στην υπόθεση.

Από τις έρευνες έχει διαφανεί ότι ορισμένα άτομα εκμεταλλεύθηκαν την εταιρεία εισαγωγής του 56χρονου για να εισαγάγουν στην Κύπρο τη νιτρική αμμωνία μέσα σε παγοκύστες σε κουτιά πρώτων βοηθειών.


Οι ερευνητές της υπόθεσης κατάφεραν να εξασφαλίσουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την εισαγωγή αλλά και τον τρόπο εισαγωγής της νιτρικής αμμωνίας στη Κύπρο. Η μαρτυρία του επιχειρηματία, αναμένεται να αξιοποιηθεί από την Αστυνομία για να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας διεφάνη επίσης ότι ορισμένα άτομα εκμεταλλεύθηκαν την εταιρεία εισαγωγής του Λιβάνιου για να εισαγάγουν στην Κύπρο τη νιτρική αμμωνία μέσα σε παγοκύστες σε κουτιά πρώτων βοηθειών.

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί με διεθνές και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τον 60χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού στους Αγίου Αναργύρους, επίσης Λιβάνιο, όπου εντοπίστηκε η νιτρική αμμωνία, αφού πιστεύεται ότι βρίσκεται στο εξωτερικό


(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: