Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ…



Μετά από πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιόλους πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη με το Κοινοτικό Συμβούλιο, με θέμα την ανεύρεση υπόγειου θαλαμωτού κτιρίου στην κοινότητα. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου ήταν παρόντες ο Πρύτανης, η Αρχαιολόγος – Ιστορικός Βασιλική Κασσιανίδου και εκ μέρους του Κ.Σ Γιόλους το μέλος Ευγένιος Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ανεύρεση του μνημείου και τόνισε την ανάγκη ανασκαφής στο χώρο. Ζήτησε ακολούθως από το Πανεπιστήμιο όπως αναλάβει την προώθηση του θέματος αυτού , ώστε να έρθει στο φως το μνημείο αυτό. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η Κύπρος, γνωστή και ως Νήσος Αγίων έχει να δείξει πολλά μνημεία και χώρους που συνδέονται τόσο με την παράδοση, όσο και με ιστορικά γεγονότα. 


Σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι που στηριζόμαστε στην παράδοση και την Αγία Γραφή, είπε, θα έπρεπε να αξιοποιούμε τέτοιους χώρους χωρίς ενδοιασμό. Δήλωσε επίσης ότι μετά από έρευνες που έχει κάνει, διαπίστωσε ότι για το συγκεκριμένο κτίριο, υπάρχουν γραπτές αναφορές ότι ο Ευαγγελιστής Μάρκος με τους αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο πέρασαν και από τη Γιόλου , και ο Ευαγγελιστής Μάρκος θεράπευσε πολλούς κατοίκους. Τότε ή αργότερα χτίστηκε ναός προς τιμήν του. Βάσει της έρευνας μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο ερείπια του ναού όπου οι κάτοικοι άναβαν κεριά για τον Ευαγγελιστή Μάρκο. 

Σε άλλες χώρες, συνέχισε το μέλος του Κ.Σ Γιόλους , τέτοιοι χώροι έχουν αξιοποιηθεί και τους επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά (π.χ σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, το οποίο έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο αυτό βασίζονται αποκλειστικά στην παράδοση. Ο Πρύτανης, είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα και καθόρισε επίσκεψη του ιδίου και μιας ομάδας Αρχαιολόγων – ιστορικών και Βυζαντινολόγων στο χώρο για να διευθετηθούν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την ανασκαφή του χώρου. Η επίσκεψη έχει καθοριστεί για τις 18 και 19 Ιουλίου και η ανασκαφή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Ο κύριος Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Πρύτανη και ανέλαβε να τον ξεναγήσει στην Κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: