Το ποσοστό επιβατικών οχημάτων με φθαρμένο ελαστικό το 2015 έχει εκτοξευτεί στο 38%, σε σύγκριση με 11,8% τον Οκτώβριο του 2013, 20,1% τον Ιούνιο του 2014 και 27,3 τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου. Το ποσοστό των φορτηγών που έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό αυξήθηκε από το 26,9% τον Οκτώβριο του 2014 σε 46,5% τον Ιούνιο του 2015. Αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση που έχει κτυπήσει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Τα ερευνητικά δεδομένα αυτά δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης από τον οργανισμό REACTION Youth for the Prevention από το 8ο μέρος της παγκύπριας έρευνας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION και Αντιπρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την Οδική Ασφάλεια, Μάριο Σταύρου, τα σωστά ελαστικά αλλά και η τακτική συντήρηση τους αποτελούν μια εξαιρετική ασφαλιστική δικλίδα για την οδική ασφάλεια και είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε τα ελαστικά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε παγκύπρια και βασίστηκε σε δείγμα 539 οχημάτων που εθελοντικά συμμετείχαν στους φιλικούς ελέγχους. Από το σύνολο των οχημάτων που συμμετείχαν το 54,7% ήταν επιβατικά οχήματα, το 16,6% οχήματα 4Χ4, το 17,4% ημιφορτηγά, το 9,7% ήταν φορτηγά ενώ τα λεωφορεία αποτελούσαν το 1,6% του δείγματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα στην έρευνα συμμετείχαν κατά 73% άντρες και κατά 27% γυναίκες.
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, το 39% των επιβατικών οχημάτων στην επαρχία Λευκωσίας είχαν λανθασμένη πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό. Στην ίδια κατηγορία οχημάτων, η λανθασμένη πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό στην επαρχία Πάφου ξεπερνά το 60%. Με ποσοστό 57% τα οχήματα 4Χ4 που κινούνται στην επαρχία Λευκωσίας είχαν λάθος πίεση στο ελαστικό, ενώ μόνο το 26% στην επαρχία Λεμεσού παρουσιάζει λάθος ένδειξη. Με ένα ποσοστό πέραν του 78%, τα φορτηγά παρουσιάζουν το σημαντικότερο πρόβλημα σχετικά με τη λανθασμένη πίεση. Επτά στα δέκα φορτηγά δηλαδή κυκλοφορούν με λανθασμένη πίεση στα ελαστικά τους.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα λεωφορεία όπου στην επαρχία Πάφου, ένα ποσοστό 66% είχαν λάθος πίεση στα ελαστικά. Συνολικά και σε παγκύπριο επίπεδο, λάθος πίεση σε ένα τουλάχιστον ελαστικό είχαν το 44% των επιβατικών οχημάτων, το 43% των οχημάτων 4Χ4, το 49% των ημιφορτηγών, το 60% των φορτηγών και το 24% των λεωφορείων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Πέραν του 44% των επιβατικών οχημάτων που συμμετείχαν στους ελέγχους ελαστικών στην Πάφο είχαν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό την ίδια ώρα που στη ίδια κατηγορία στην Λευκωσία το ποσοστό ανέρχεται στο 36%. Στην κατηγορία των ημιφορτηγών το 59% στην Λευκωσία είχαν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό, ενώ στην κατηγορία των φορτηγών, στην ίδια επαρχία, το ποσοστό ανέβηκε στο 66%. Σχεδόν ένα στα έξι φορτηγά που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό. Συνολικά και σε παγκύπρια κλίμακα το 38% των επιβατικών οχημάτων, το 36% των οχημάτων 4Χ4, το 50% των ημιφορτηγών, το 47% των φορτηγών και το 33% των λεωφορείων έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό, καταλήγει ο Πρόεδρος του REACTION.
Η κρίση αυξάνει τα φθαρμένα ελαστικά
Σύμφωνα με τον Μάριο Σταύρου, μια αυξητική τάση παρουσιάζεται τα τελευταία δυο χρόνια στο ποσοστό των φθαρμένων ελαστικών στα επιβατικά οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2013 το ποσοστό επιβατικών οχημάτων που είχαν φθαρμένο ελαστικό ήταν στο 11,8%, τον Ιούνιο του 2014 το ποσοστό ανέβηκε στο 20,1% ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου το ποσοστό ανέβηκε στο 27,3%. Φέτος, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευτεί στο 38% και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό τονίζει ο Πρόεδρος του REACTION.
Παράλληλα, το ποσοστό των φορτηγών που έχουν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό αυξήθηκε από το 26,9% τον Οκτώβριο του 2014 σε 46,5% τον Ιούνιο του 2015. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση που έχει κτυπήσει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια δήλωσε.
Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό REACTION Youth for the Prevention σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου και την MICHELIN. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 08 – 12 Ιουνίου 2015.
Οι συνέπειες λανθασμένης πίεσης
Ασταθές κράτημα στο δρόμο, ιδιαίτερα στις στροφές, Υδρολίσθηση, Φρενάρισμα – Το όχημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ακινητοποιηθεί μετά από ένα φρενάρισμα, Μείωση Αντοχής και Φθορά Ελαστικών, Ελαστικά με λανθασμένη πίεση τείνουν να φθείρονται πολύ πιο εύκολα, Κατανάλωση Καυσίμων είναι οι βασικές συνέπειες της λανθασμένης πίεσης στα ελαστικά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη διάσκεψη ο Σταύρος Γεωρνταμιλής, Τεχνικός Υπεύθυνος Προϊόντων & Υπηρεσιών της MICHELIN. Οπώς είπε, εάν συντηρηθούν κατάλληλα, τα ελαστικά μπορούν να διαρκέσουν 40,000 έως και 80,000 km, και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που ο οδηγός οδηγεί και από την κατάσταση των δρόμων.
Συνεργεία από ειδικούς βρίσκονταν σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Κύπρο και έλεγχαν τα ελαστικά των οχημάτων που εθελοντικά προσέρχονταν στον χώρο. Σε παγκύπρια κλίμακα δημιουργήθηκαν 5 χώροι ελέγχου οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους. Μέσα από αυτή την εκστρατεία έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την επιλογή του σωστού ελαστικού για κάθε όχημα ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση για δέκα απλά βήματα συντήρησης. Η σωστή και επιστημονική ενημέρωση του κοινού ήταν ο πρώτιστος στόχος της εκστρατείας. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα με στόχο να γίνει πρόληψη πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργούνταν από λανθασμένη πίεση ή/και φθαρμένα ελαστικά στα οχήματα.
http://ikypros.com/?p=103187#sthash.kQ66SfvW.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου