Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πέφτει η ανεργία στην Κύπρο



Τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση αποτελούν η απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας και η μακροπρόθεσμη ανεργία. Θετικό στοιχείο αποτελεί η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για την ανεργία το 2016.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να ρίξει ταχύτητες του χρόνου σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ετοιμασία του προϋπολογισμού του 2016 και του δημοσιονομικού πλαισίου μέχρι το 2018.


Όπως αναφέρεται, το 2016 το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί και να κυμανθεί γύρω στο 15%, ακολούθως το 2017 να περιορισθεί στο 13,8% και το 2018 να μειωθεί στο 12,5%.

Η εγκύκλιος αναφέρεται και στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας το 2015 αναμένεται να συγκρατηθεί και να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2014, δηλαδή γύρω στο 16% του εργατικού δυναμικού.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι στην αγορά εργασίας, από το 2016 και μετέπειτα η ανεργία αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις αποκλιμάκωσης, παραμένοντας όμως σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, από σήμερα, 15 Ιουνίου 2015, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-ΑνΑΔ, θα δέχεται αιτήσεις από ανέργους και επιχειρήσεις και οργανισμούς, για συμμετοχή στο Σχέδιο  τοποθέτησης άνεργων νέων αποφοίτων γυμνασίου, λυκείου, τεχνικών σχολών και μεταλυκειακής εκπαίδευσης μέχρι διετούς διάρκειας, για απόκτηση εργασιακής πείρας. Στόχος είναι η τοποθέτηση 1.000 εγγεγραμμένων ανέργων.


Στο Σχέδιο μπορούν να συμμετέχουν νέοι οι οποίοι έχουν γεννηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 1990 και μετά και οι οποίοι δεν διαθέτουν εργασιακή πείρα συνολικά πέραν των δώδεκα μηνών.

Οι άνεργοι θα τοποθετούνται σε επιχειρήσεις και σε οργανισμούς, για περίοδο έξι μηνών. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης θα τους καταβάλλεται από την Αρχή επίδομα κατάρτισης ύψους €125 την εβδομάδα. Επιπρόσθετα, στους άνεργους θα καταβάλλονται εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Στο Σχέδιο μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις και ΜΚΟ, οργανισμοί του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πληροφορίες» για το συγκεκριμένο Σχέδιο στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ στη διεύθυνση: www.anad.org.cy.

Αιτήσεις από νέους και επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλονται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας της ΑνΑΔ, στη διεύθυνση www.anad.org.cy από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2015. Όσοι δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης στα γραφεία της ΑνΑΔ στη Λευκωσία και στις άλλες επαρχίες.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τις 25 Μαΐου τρέχει το σχέδιο που αφορά την τοποθέτηση άνεργων πτυχιούχων σε θέσεις απασχόλησης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, που επίσης υλοποιεί η ΑνΑΔ. Στόχος είναι η τοποθέτηση 2.000 πτυχιούχων και θεωρείται βέβαιο, κρίνοντας και από προηγούμενες προκηρύξεις ότι θα υπάρχει συνωστισμός ανέργων και αυξημένο ενδιαφέρον από εργοδότες, κυρίως από το κράτος, για την τοποθέτηση πτυχιούχων προς κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αυτό το σχέδιο είναι η 30ή Ιουλίου. 

 
 http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/261938/prota-thetika-simadia-gia-tin-anergia#sthash.vSiul53Q.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: