Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Δείτε πόσες μέρες παρέμεινε στο διάστημα η Ιταλίδα αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι

Διακόσιες ημέρες παρέμεινε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) η Ιταλίδα αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι, η οποία έσπασε το ρεκόρ συνεχούς παραμονής γυναίκας στο διάστημα.
Η Κριστοφορέτι, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό, επέστρεψε στη Γη πριν μερικές ημέρες με το ρωσικό σκάφος Σογιούζ μαζί με άλλους δύο αστροναύτες. Το ταξίδι της επιστροφής διήρκεσε 3,5 ώρες. Αυτές τις μέρες η Κριστοφορέτι θα ακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα προκειμένου να προσαρμοστεί ξανά στις συνθήκες βαρύτητας της Γης.

Η μακρότερη παραμονή στο διάστημα γυναίκας αστροναύτη δεν είναι το μοναδικό ρεκόρ που έσπασε η Κριστοφορέτι. Η παραμονή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν επίσης η μακρότερη αποστολή Ιταλού υπηκόου αλλά και αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Η 38χρονη Κριστοφορέτι απέκτησε πολλούς φίλους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αφού για 200 ημέρες έστελνε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα, ενημέρωνε το κοινό για τις εμπειρίες της και το έργο στον ΔΔΣ και ετοίμαζε φιλμάκια τα οποία απαντούσαν σε πολλές απορίες του κόσμου για το πώς είναι η ζωή στον ΔΔΣ χωρίς βαρύτητα.
Ανάμεσα στα φιλμάκια της που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία ήταν το “πώς οι αστροναύτες πάνε στην τουαλέτα”, “πώς να κουρευτείτε σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας” , ενώ αμέτρητες είναι οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που ανάρτησε από το διάστημα. Η Κριστοφορέτι, προφανώς οπαδός της αμερικανικής σειράς Star Trek, ανάρτησε και μια φωτογραφία της φορώντας την κόκκινη στολή της θρυλικής σειράς. Επίσης, με μεγάλη της χαρά υποδέχθηκε το Μάρτη την πρώτη μηχανή καφέ στο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, η οποία θα μεταφέρει στον ΔΔΣ προμήθειες βάρους πολλών τόνων που θα περιλαμβάνουν νέα επιστημονικά πειράματα, φαγητό και άλλες προμήθειες που χρειάζονται οι αστροναύτες.
Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων. Κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.
Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.
Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.
Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς.
Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 ) και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.
Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.
Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.


http://ikypros.com/?p=103730#sthash.6KVPn2Xc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: