Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πάει για το Γκίνες η Αγία Νάπα



Προσπάθεια να καταρρίψει ακόμη ένα ρεκόρ Γκίνες, το 5ο στη σειρά, κατέβαλε χθες η Αγία Νάπα, αυτή τη φορά χορεύοντας το ζεϊμπέκικο του Μάνου Λοΐζου, που έντυσε μουσικά την ταινία «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού.

Χθες το απόγευμα, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου στην Αγία Νάπα, 754 άτομα, ντυμένα ομοιόμορφα με τζιν παντελόνι, άσπρη φανέλα και μπλε φουλάρι στο λαιμό με το σήμα του Δήμου Αγίας Νάπας και του Ρεκόρ Γκίνες, χόρεψαν συγχρονισμένα τα βήματα του ζεϊμπέκικου, για πέντε συνεχόμενα λεπτά.


Με βάση τους όρους του Ρεκόρ Γκίνες οι χοροδιδάσκαλοι, βρίσκονταν σε ειδική εξέδρα μπροστά από την ομάδα τους και φορούσαν στο λαιμό κόκκινο αντί μπλε φουλάρι.

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει από νωρίς το απόγευμα το χώρο στάθμευσης στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, ενώ χορευτές κάθε ηλικίας αφού καταγράφονταν σε καταλόγους, στη συνέχεια παίρνοντας τη μπλούζα και το φουλάρι τους, συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου θα γινόταν ο χορός.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες της προσπάθειες του Δήμου Αγίας Νάπας θα αποσταλούν μαζί με τη μαρτυρία των δύο δικηγόρων του Ρεκόρ Γκίνες, που ήταν παρόντες τόσο στην καταμέτρηση των συμμετεχόντων όσο και στο χορό.

Ο Δήμος αναμένει ότι εντός του μήνα θα αποσταλεί από το Ρεκόρ Γκίνες το δίπλωμα στο οποίο θα αναγράφεται πως έχει καταρριφθεί το ρεκόρ με τη συμμετοχή 754 ατόμων τα οποία χόρεψαν για πέντε συνεχόμενα λεπτά συγχρονισμένα τα βήματα του ζεϊμπέκικου.

Μετά το χορευτικό, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος είπε ότι «με τις καταμετρήσεις που είχαμε είμαστε σίγουροι ότι θα καταρρίψουμε και αυτό το ρεκόρ Γκίνες και θα έχουμε ακόμα μια θέση. Εχουμε  καταφέρει με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο να προωθήσουμε την Αγία Νάπα, να διαφημίσουμε και να προβάλουμε την Κύπρο στο εξωτερικό, αφού το βίντεο με το ζεϊμπέκικο θα προβληθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι «για ακόμα μια φορά η Αγία Νάπα δημιουργεί πολιτισμό γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι για να έχεις τουρισμό πρέπει να έχεις και πολιτισμό. Οι τουρίστες που ήρθαν σήμερα εδώ και έχουν βιώσει αυτή την εντυπωσιακή εμπειρία, θα επιστρέψουν στη χώρα τους έχοντας στις αποσκευές τους λίγη Αγία Νάπα και εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα μας επισκεφθούν και πάλι».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε ότι «κάθε Κυριακή την τελευταία μέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, έχουμε καθιερώσει να καταρρίπτουμε και ένα ρεκόρ Γκίνες. Του χρόνου την τελευταία Κυριακή θα καταβάλουμε άλλη μια προσπάθεια και ζητούμε από τους δημότες και τον κόσμο γενικότερα να επικοινωνήσουν μαζί μας για να μας ενημερώσουν για τις ιδέες τους που έχουν».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην προσπάθεια για κατάρριψη ακόμα ενός ρεκόρ Γκίνες, προερχόμενο απ’ όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως όταν είμαστε ενωμένοι και βοηθά ο ένας τον άλλο, ότι μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά».

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση, δήλωσε ότι «η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αγίας Νάπας. Πρέπει να είμαστε δίπλα στν Δήμο για να συμπαρασταθούμε όλοι στην προσπάθεια που καταβάλλεται γι’αυτό είμαι και φέτος παρών για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας κατάφεραν να βάλουν ακόμα ένα λιθαράκι στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου, γι’αυτό και είμαστε δίπλα τους».

Εξάλλου ο Χρήστος Σιακαλλής, χορογράφος, χοροδιδάσκαλος, ο οποίος απλοποίησε τα βήματα του χορού, δήλωσε ότι «το ζεϊμπέκικο είναι ένας ελεύθερος σόλο χορός. Ωστόσο για τις ανάγκες του ρεκόρ Γκίνες απλοποιήσαμε τα βήματα ούτως ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να μπορούν να τα χορέψουν αφού θα έπρεπε όλοι να χορέψουν για πέντε λεπτά συγχρονισμένα τα ίδια βήματα".

Πιστεύω, συνέχισε, «ότι τα καταφέραμε, είμασταν όλοι συντονισμένοι και ελπίζω ότι θα σπάσουμε το ρεκόρ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η παγκοσμίου φήμης χορεύτρια της Shakira και της Rihanna, Yanet Fuentes, η οποία χόρεψε από ειδική εξέδρα μαζί με το Χρήστο Σιακαλλή τα βήματα του ζεϊμπέκικου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων η Yanet Fuentes είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο και πως έχει επισκεφθεί το νησί μας άλλες 4 – 5 φορές.

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της στην προσπάθεια ήταν για την ίδια πολύ ικανοποιητική, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξη της από το γεγονός ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα. «Ενώ ετοιμαζόμουν για την προσπάθεια ξαφνικά αυτή τέλειωσε. Δεν πιστεύω ότι τέλειωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε πως θέλει να μάθει περισσότερους ελληνικούς χορούς γιατί «έχουν πολύ ωραίο ρυθμό. Είμαι εξοικειωμένη με το χορό αφού είμαι χορεύτρια και μου αρέσει οτιδήποτε έχει να κάνει με χορευτικά». Είπε ακόμα ότι θα ήθελε πολύ να επισκεφθεί την Κύπρο και του χρόνου και να συμμετάσχει σε ακόμα μια προσπάθεια για κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες «εάν φυσικά ο Δήμαρχος επιθυμεί την παρουσία της».


(ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: