Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πέρασε μισό αιώνα σε νοσοκομείο της Τουρκίας

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αμπντουλά Κοζάν, ο οποίος πέθανε σε νοσοκομείο της δυτικής Προύσας.
Η είδηση μέχρι αυτό το σημείο θα μπορούσε να είναι ένα μονόστηλο σε μια εφημερίδα για την απώλεια ενός ανθρώπου σε ένα νοσοκομείο.

Αυτό όμως που κάνει την ιστορία του 70χρονου Κοζάν ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο για 47 ολόκληρα χρόνια!
Ο Αμπντουλά εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Muradiye το 1968, όταν ήταν φαντάρος, με έναν πονοκέφαλο. Στα τελευταία 20 χρόνια, μάλιστα, τον χειρίστηκαν περισσότεροι από 20 γιατροί.
Επειδή, όμως, όπως λένε εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «δεν είχε πού αλλού να πάει», κάθε φορά που γινόταν καλά, αμέσως μετά το εξιτήριο του έδιναν εισιτήριο εισαγωγής ως νέο ασθενή. Ο Κοζάν είχε δηλώσει τότε ότι δεν είχε άλλους συγγενείς ή οικογένεια.
«Ήταν σαν ένας από εμάς. Τον προστατεύαμε. Αλλά δεν μπορέσαμε να τον σώσουμε όταν η υγεία του επιδεινώθηκε» δηλώνει συγκινημένος εργαζόμενος στο νοσοκομείο.
«Μας βοηθούσε όποτε το χρειαζόμαστε. Κουβαλούσε αποτελέσματα ακτίνων Χ και βοηθούσε όποτε έπρεπε να μεταφέρουμε κάτι αλλά πλέον “αποσύρθηκε”» δήλωσε στη Σαμπάχ η επί 25 χρόνια προϊσταμένη νοσοκόμα Νεντιμέ Τουμέρ.
Έκπληξη προκάλεσε, πάντως, στη διοίκηση του νοσοκομείου η εμφάνιση του αδερφού του Αμπντουλά, λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του. Έκπληκτη από την ξαφνική εμφάνιση του Χασάν Κοζάν η διοίκηση του νοσοκομείου αφού ήλεγξε την ταυτότητά του, παρέδωσε τη σορό του Αμπντουλά.
«Συνήθιζα να τον επισκέπτομαι πολύ συχνά. Μας έλεγε ότι ήθελε να παραμείνει στο νοσοκομείο αλλά αυτό δεν το γνωρίζει η διοίκηση του ιδρύματος. Όταν μάθαμε για τον θάνατό του ήρθαμε να παραλάβουμε τη σορό του» δήλωσε στη Σαμπάχ ο αδερφός του 70χρονου.
Ο 70χρονος, ο οποίος είχε πράσινη κάρτα (σ.σ. στην Τουρκία αυτή η κάρτα δίνεται σε όλους όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα) κατέληξε από τα προβλήματα αναπνοής που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

το πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: