Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόστιμο χιλίων ευρώ στον ένοχο σχετικά με την υπόθεση κακοποίησης του σκύλου Θάντερ



Πρόστιμο χιλίων ευρώ ως ποινή επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στον Κύπριο, που βρέθηκε ένοχος τον περασμένο Αύγουστο, σε σχέση με την υπόθεση της κακοποίησης  του σκύλου Θάντερ.

Η ποινή προκάλεσε την αντίδραση του Κόμματος για Ζώα Κύπρου, το οποίο τη θεωρεί  ως μη αποτρεπτική.

Η κακοποίηση του κουταβιού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το ζώο να μείνει μερικώς παράλυτο στα πίσω πόδια, συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2012, ενώ η ιστορία ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριακού, είπε ότι “η σημερινή απόφαση δεν τιμά κανένα”, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αγανάκτηση του κόμματος του για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο δικαστήριο, ο λόγος που η επιβολή της ποινή ήταν τόσο χαμηλή είναι γιατί ο σκύλος δεν είχε πεθάνει και είναι εν ζωή.

“Θα αναμέναμε από δικαστήριο”, είπε, “ότι μετά από τρία χρόνια θα έδινε μια ποινή αποτρεπτική. Το μήνυμα που στέλλουν τα δικαστήρια με αυτή την απόφαση είναι ότι ο οποιοσδήποτε σήμερα θα μπορεί να παίρνει ένα σκυλάκι, να το κτυπά, να το αφήνει παράλυτο και να του βάζουμε 1.000 ευρώ πρόστιμο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία”.

Σημειώνεται πως η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις προνοεί ένα χρόνο φυλάκισης ή 1.600 ευρώ πρόστιμο ή και τα δύο μαζί.
 
Αναφερόμενος στη νομοθεσία, ο κ. Κυριακού είπε πως το κόμμα του βρίσκεται στη διαδικασία, ώστε να παραδώσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης τροποποίηση του νόμου, που αφορά τις ποινές.

Δηλαδή, εξήγησε, “το Κόμμα για τα Ζώα ζητά κατηγοριοποίηση των πταισμάτων και ανάλογα με το πταίσμα να επιβάλλεται και η ανάλογη ποινή. Δεν μπορώ να βάζω ένα χρόνο φυλάκιση κάποιον  γιατί είχε δεμένο το σκυλάκι του και για τον άλλον που έχει σκοτώσει ένα σκύλο η ποινή να είναι η ίδια”.

Ερωτηθείς αν το Κόμμα των Ζώων θα προβεί σε οποιασδήποτε ενέργειες, με αφορμή την απόφαση, ο κ. Κυριάκου είπε πως θα εισηγηθούν στη δημόσια κατήγορο να εφεσιβάλει την απόφαση στα πλαίσια των 14 ημερών.

Επίσης, είπε πως θα μιλήσουν με το Γενικό Εισαγγελέα, για του εκφράσουν την αγανάκτησή τους  για την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ σημείωσε πως πιθανόν να οργανώσουν κάποιες ειρηνικές κινητοποιήσεις, ώστε να στείλουν το μήνυμα στη δικαστική εξουσία ότι “δεν μπορεί κανείς να είναι στο απυρόβλητο, συμπεριλαμβανομένου και των δικαστών”.

Κατάληξε λέγοντας πως το Κόμμα για τα Ζώα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στον Θάντερ και εδώ και τρία χρόνια παρακολούθησε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Θάντερ, ξυλοκοπήθηκε ανελέητα από ένα συμπολίτη μας, σε σημείο που έπεσε σε κώμα. Μάλιστα, το περιστατικό συνέβη ενώπιον μαρτύρων, ανάμεσα σε αυτούς και παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την υπόθεση, ο σκύλος ζούσε αδέσποτος σε ένα χωράφι, όταν ο κατηγορούμενος του επιτέθηκε. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο «Θάντερ» λιποθύμησε στα χέρια του βασανιστή του, ωστόσο, αυτός συνέχισε να χτυπά το κεφάλι του ζώου στο πεζοδρόμιο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το σκυλί -ηλικίας τότε 3 περίπου μηνών- δάγκωσε την τρίχρονη κόρη του, ωστόσο, οι μάρτυρες δήλωναν πως το παιδάκι δεν δέχθηκε καμία επίθεση από το σκύλο.

Τελικά, ο Θάντερ διακομίστηκε σε κοντινό κτηνιατρείο, με εγκεφαλική αιμορραγία και άλλα σοβαρά τραύματα, τα οποία τον άφησαν μέχρι σήμερα μερικώς παράλυτο.

Σήμερα, ο Θάντερ έχει υιοθετηθεί και έχει αναρρώσει, εκτός από τα πισινά του πόδια, τα οποία δεν επανήλθαν ποτέ στη φυσιολογική τους κατάσταση.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: