Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η ανακριτική ομάδα τις έρευνες της για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων Κόσιης, σύμφωνα με την Αστυνομία, και ήδη για την υπόθεση οι ανακριτικές αρχές προχωρούν στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του επικεφαλής του Ελλαδικού Ομίλου Λεωνίδα Μπόμπολα και του επίσης Ελλαδίτη Θεοφάνη Λώλου, Διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN.
Οι Μπόμπολας και Λώλος τοποθετήθηκαν στο στοπ λιστ και καταζητούνται.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εκτός αν στο μεταξύ οι ίδιοι οι ύποπτοι αποφασίσουν να έρθουν στην Κύπρο αυτοβούλως.
Βέργας
Το παζλ των ερευνών φαίνεται να συμπληρώνεται, μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Helector Αθανάσιου Κατρή, αλλά και τη θεληματική κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα. Για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη, ο οποίος ήδη εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης.
Στις 25/03/16 ο Σάββας Βέργας προέβηκε σε θεληματική κατάθεση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κατά το έτος 2007 ο Μαλληκίδης του ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τον 10ο ύποπτο Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο τελευταίος του πρότεινε να προσφέρει σε αυτόν και στον Σάββα Βέργα χρηματικό ποσό προς όφελός τους για να υπάρχει καλή συνεργασία και να διεκπεραιώνονται οι πληρωμές προς τον εργολάβο του κυρίως έργου εγκαίρως.
Ο Μαλληκίδης πρότεινε στον Βέργα, σύμφωνα με την κατάθεση Βέργα, να ζητήσουν 5% επί της κάθε πληρωμής και το ποσό να μοιράζεται ανάμεσα στον ίδιο, τον Σάββα Βέργα και στους εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών Στέλιο Παπαδόπουλο (4ος ύποπτος) και σε ένα αποβιώσαντα πρόσωπο.
Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Βέργα, ο Μαλληκίδης ανέφερε ότι θέλουν κατ` ιδίαν συνάντηση μαζί του οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος 10ος ύποπτος και ο Θανάσης Κατρής 11ος ύποπτος, ενώ η συνάντηση διευθετήθηκε και έλαβε χώρα στα γραφεία της εταιρίας στην Ελλάδα.
Μετά από την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, ο Μαλληκίδης επαναπροσέγγισε τον Σάββα Βέργα και του ανέφερε ότι τα χρήματα που θα λάμβαναν από την εταιρία HELECTOR θα τα διαμοίραζαν και το 40% να καταλήγει στον Βέργα, το 30% στον Μαλληκίδη και το υπόλοιπο 30% εξ ημισίας στους Παπαδόπουλο 4ον ύποπτο και τον αποβιώσαντα.
Περί τις αρχές του 2009 ο Γιαννακόπουλος έδωσε τα πρώτα χρήματα ως μίζες, δηλαδή το ποσό των 150.000 ευρώ το οποίο ανέλαβαν και διαμοίρασαν οι Βέργας και Μαλληκίδης μεταξύ τους και με τον 4ον ύποπτο και τον αποβιώσαντα. Το διαμοιρασμό τον κατέγραψαν οι Βέργας και Μαλληκίδης σε μια κόλλα χαρτί την οποία ο Σ. Βέργας παρέδωσε στην Αστυνομία.
Σε κατάθεσή του στα γραφεία του ΤΑΕ Λ/σου, πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Αθανάσιος Κατρής προέβη σε πολυσέλιδη θεληματική κατάθεση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από το 2003 μέχρι την αποχώρηση του το 2012, ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μαζί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος ήταν και ο κύριος μέτοχος της εταιρίας. Από το 2007 μέχρι και το 2010 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε την ευθύνη τον Γενικού Διευθυντή της εταιρίας HELECTOR CYPRUS και ακολούθως μέχρι την αποχώρηση του Κατρή από τη μητρική εταιρία, διευθυντής της HΕLECTOR CYPRUS, διαδέχθηκε τον Γιαννακόπουλο ο Ιωάννης Κοκότσης.
Σε σχέση με τον Μπόμπολα, ο Κατρής αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση καμία απόφαση σε σχέση με μίζες δεν μπορούσε να παρθεί, εάν δεν είχε τη ρητή συγκατάθεση του Μπόμπολα. Συγκεκριμένα, ο Κατρής αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ότι μετά την κατοχύρωση του έργου ανέγερσης των ΧΥΤΑ στην Πάφο τον πλησίασε ο Γιώργος Κουλλαπής 7ος ύποπτος, ο οποίος ζήτησε την καταβολή χρημάτων προς όφελός του. Σε συζήτηση επί του θέματος που είχε ο Κατρής με τον Μπόμπολα, ο δεύτερος αποφάσισε να ικανοποιήσουν το αίτημα του 7ου υπόπτου και το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ, κατόπιν έγκρισης του Μπόμπολα καταβλήθηκε από τον Κατρή προς τον Κουλλαπή σε τρεις δόσεις 25.000, 25.000 και 50.000 ευρώ. Την τελευταία δόση ο Κατρής την παρέδωσε σε φάκελο στον υιό του Κουλαππή, Νικόλαο Κουλλαπή στην Αθήνα (8ος ύποπτος).
Τα χρήματα σύμφωνα με τον Κατρή δόθηκαν από το ταμείο της εταιρίας στην Αθήνα με την έγκριση του Λεωνίδα Μπόμπολα. Το 2008 όταν άρχισε η λειτουργία των ΧΥΤΥ, πλησίασε τον μηχανικό του έργου Imad Bagleh 9ος ύποπτος, ο Μαλληκίδης ο οποίος του ζήτησε να τον φέρει σε επαφή με τον Κατρή.
Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα στο γραφείο του Αθανάσιου Κατρή στην εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Ο Γιαννακόπουλος θεώρησε τον Μαληκίδη ως αναξιόπιστο και ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα για να επιλυθεί το ζήτημα. Όπως ανέφερε στον Κατρή ο Γιαννακόπουλος, ο Βέργας αξίωνε ένα ποσοστό επί των εισπράξεων 5%. Ο Κατρής μετέφερε την πιο πάνω αξίωση στον Μπόμπολα, ο οποίος την ενέκρινε. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Γεώργιος Κουλλαπής άρχισε να ζητά εκ νέου και επιτακτικά χρήματα τα οποία η εταιρία HELECTOR αρνήθηκε να του καταβάλει. Επιπλέον οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου Μιχάλης Πάντης και Αντώνης Κουρουζίδης (2ος, 3ος ύποπτος) είχαν αξίωση να λαμβάνουν περιοδικά χρήματα προκείμενου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα τα οποία ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας.
Σύμφωνα με τον Κατρή, ο Μιχάλης Πάντης έλαβε από αυτόν το 2009 στην Αθήνα το ποσό των 5.000 ευρώ σε μετρητά και σε ακόμη μια περίπτωση ζήτησε σε επίσκεψη που έκανε στο γραφείο του Μπόμπολα και στην παρουσία του Κατρή το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ ως δάνειο για οικογενειακούς λόγους. Μετά από σχετική συνεννόηση του Κατρή με τον Μπόμπολα καταβλήθηκε στον Πάντη το ποσό των 10.000 σε μετρητά.
Όσο αφορά τον Αντώνη Κουρουζίδη 3ος ύποπτος, ο Κατρής του έδωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το ποσό των 15.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ σε σχέση με τον αποβιώσαντα Παπαμιχαήλ, ο Κατρής αναφέρει ότι μετά από συνεννόηση με τον Μπόμπολα του έδωσε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα το ποσό των 30.000 σε μετρητά.
Περαιτέρω ο 11ος ύποπτος επιβεβαίωσε αυτά που ανάφερε ο Κοκότσης, δηλαδή ότι έδωσε χρήματα στον 9ον ύποπτο με σκοπό να καταλήξουν στην επιτροπή, δηλαδή τους 2,3,4 υπόπτους. Για το πιο πάνω θέμα ενημερώθηκε ο Μπόμπολας.
Σε σχέση με τον Θεοφάνη Λώλο, δ/ντης της ENVIROPLAN, ο Κατρής ανέφερε στην Αστυνομία ότι για την κατασκευή των ΧΥΤΥ Λάρνακας — Αμμοχώστου, ο προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος έγινε από την εταιρία ENVIROPLAN, της οποίας είναι διευθυντής ο Θεοφάνης Λώλος και η οποία ήταν συμβουλευτική εταιρία του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν εξαιρετικά μικρός δεδομένου του πραγματικού όγκου απορριμμάτων και της τοποθεσίας η οποία επιλέχθηκε για την κατασκευή του έργου, η οποία απαιτούσε πληθώρα τεχνικών έργων και έργων υποδομής, τα οποία θα μεγιστοποιούσαν κατά πολύ το απαιτούμενο κόστος κατασκευής και επεξεργασίας.
Σε σύσκεψη που έγινε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα αποφασίστηκε από τους εμπλεκόμενους της κοινοπραξίας η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, δηλαδή τον Μπόμπολα και κάποια άλλα πρόσωπα, όπως προσφερθεί η τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο γεγονός που σήμαινε ότι αν αφαιρεθεί το μέρος του τέλους που αφορά την κάλυψη κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά τόνο. Ωστόσο, επειδή η προσφερθείσα τιμή ήταν 10 ευρώ πιο ψηλή από την εκτίμηση του Λώλου, αυτός ζήτησε εκ μέρους του Υπουργείου, από την εταιρία HELECTOR, αιτιολογική έκθεση στη οποία να αναφέρει κατά πόσο η προσφερθείσα τιμή ήταν εύλογη.
Ο Λώλος ζήτησε όπως με την έκθεση να δικαιολογηθεί το «54 ευρώ», χωρίς να φαίνεται στο Υπουργείο ότι η εταιρία του έκανε λάθος εκτίμηση και χωρίς να γίνεται αναφορά στον περιορισμένο προϋπολογισμό κατασκευής και ότι σε αυτόν οφείλεται η επαύξηση της τιμής, δηλαδή ότι αυτή περιελάμβανε και την πρόσθετη επιβάρυνση για την κατασκευή της μονάδας.
Την έκθεση αυτή ο Λώλος την χρησιμοποίησε προκειμένου να δικαιολογηθεί το εύλογο της προσφοράς στο Υπουργείο με αποτέλεσμα να υπερκεραστούν τα προβλήματα και να υπογραφεί η Σύμβαση. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Λώλος ζήτησε από τον Κατρή ως αντάλλαγμα για τα πιο πάνω, να υπογράψει η εταιρία του για μεγάλη χρονική περίοδο μια σύμβαση με μια κυπριακή εταιρία, η οποία θα αναλάμβανε την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας, όπως και έγινε.
Δηλαδή, σύμφωνα με τη μαρτυρία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία ο Λώλος, όντας σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και εν γνώσει του ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα απέκρυψε το εν λόγω γεγονός για να αναλάβει συγκεκριμένη εταιρία το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης της μονάδας.
Σημειώνεται ότι ήδη για την υπόθεση τελούν υπό κράτηση οι Δημήτρης Πατσαλίδης, οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλης Πάντης που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος και Χρηστάκης Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο πρώην λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Κουλαππής, ο υιός του Νίκος Κουλαππής, ο Ιmad Baqleh πολιτικός μηχανικός από την Ιορδανία, ο πρώην Δ/ντης της ελλαδικής εταιρείας Helector Δημήτριος Γιαννακόπουλος και ο Αθανάσιος Κατρής.
Οι 11 παρουσιάστηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο χθες για την υπόθεση το οποίο διέταξε την 5νθήμερη προσωποκράτησης τους ενώ υπό κράτηση τελούν οι τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης που ήδη εκτίουν εξαετή ποινή φυλάκισης για την υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.
κυπε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου