Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Δείτε πόσα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για το σκάνδαλο ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ



Συνολικά 19  εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας Ηelector, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΣ.


Οι ανακριτικές αρχές εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και ήδη για την υπόθεση έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο και τελούν υπό κράτηση ο Δημήτρης Πατσαλίδης ο οποίος διετέλεσε οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου και  οικονομικός σύμβουλος του ΧΥΤΑ, ενώ από την 19.5.2015 βρίσκεται σε διαθεσιμότητα για άλλη ποινική υπόθεση που διερευνάται εναντίον του.  

Ο Μιχάλης Πάντης, εν ενεργεία λειτουργός που εργάζεται στην Πολεοδομία, ενώ την 18η Μαρτίου του 2015 είχε αποσπαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών στον κλάδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ήταν επιβλέπων μηχανικός και συντονιστής του έργου στην Κόσιη. 

Ο Αντώνης Κουρουζίδης, που αφυπηρέτησε, και συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης στην κατασκευή του έργου της Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης του κυττάρου Β1 στην Πάφο. Ήταν επιβλέπων μηχανικός και συντονιστής του έργου στην Κόσιη κατά τη διάρκεια της κατασκευής και ήταν το πρόσωπο που υπόγραφε τα διατακτικά πληρωμής για τις κατασκευαστικές εργασίες του Κόσιη.

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, εν ενεργεία λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικώ . Το 2007 μέχρι το 2009 ήταν επιβλέπων μηχανικός στο ΧΥΤΑ Πάφου ως επίσης μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης του κυττάρου Β1 στην Πάφο. 

Ο Χριστάκης Πέτρου εν ενεργεία λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, που ήταν βοηθός του Αντώνη Κουρουζίδη στην επίβλεψη και συντονισμό του έργου της Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στο κύτταρο Β1 στην Πάφο. 

Ο Δήμαρχος της Επαρχίας Λάρνακας που εκλέγηκε την 1.1. 2012 και στην συνέχεια εκλέγηκε πρόεδρος του Συμβουλίου για το ΧΥΤΥ Κόσιης. 

Ο Γιώργος Κουλλαπής πρώην λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών που αφυπηρέτησε το 2012 και από το 2002- 2007 ήταν στην διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ήταν ο επικεφαλής του ΥΠΕΣ και υπεύθυνος για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης των έργων ΧΥΤΑ Πάφου και Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών στο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Νικόλας Κουλλαπής γιατρός με ειδικότητα παθολόγος και γιος του Γιώργου Κουλλαπή. Είναι μέτοχος σε εταιρεία, η οποία σύναψε σύμβαση με τη Helector για ιατρικές υπηρεσίες για δέκα χρόνια για το ΧΥΤΑ της Πάφου και είχε αντίστοιχη συμφωνία ιατρικών υπηρεσιών από το 2010 μέχρι το 2020 στο ΧΥΤΥ Κόσιης. 

Ο Imad Baqleh που ήταν ο διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο B1.

O Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρώην ΓΔ της Helector  από το 2007 – 2010 που αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση και ο Αθανάσιος Κατρής ο οποίος από το 2003 – 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector ΑΕ και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, δηλαδή στην προκήρυξη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται και οι Παντελίτσα Μαππούρα υπεύθυνη λογιστηρίου της εταιρείας Helector Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση, Μιχάλης Μιχαήλ που το 2010 διορίστηκε διευθυντής του ΧΥΤΑ Πάφου και  ο Ιωάννης Κοκότσης ΓΔ της εταιρείας Helector από το 2007 και εκτελεστικός διευθυντής από το 2010. Και οι τέσσερις συνελήφθησαν και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Σάββας Βέργας πρώην Δήμαρχος Πάφου ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτηση του και αυτή την στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας ιδιοκτήτης ομίλου εταιρειών και κύριος μέτοχος της εταιρείας Helector ο οποίος καταζητείται, ο Θεοφάνης Λώρος Διευθυντής της εταιρείας ΕΝVIROPLANT που ορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης επίσης καταζητούμενος.

Τέλος ο Ευτύχιος Μαλληκίδης πρώην ΓΔ το ΣΑΠΑ και πρώην σύμβουλος ΧΥΤΑ Πάφου και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης

Οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον δικαστηρίου. 

Στο μεταξύ μέχρι στιγμής δεν έχουν εκτελεστεί δύο εντάλματα σύλληψης του επικεφαλής του ελληνικού Ομίλου, Λεωνίδα Μπόμπολα και του διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN, συμβούλου του Κράτους, επίσης Ελληνα, Θεοφάνη Λώλου .

Οι έρευνες των ανακριτικών αρχών με επικεφαλής το λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προς όλες τις κατευθύνσεις και στις τέσσερις επαρχίες, ενώ αναμένονται να προσέλθουν άτομα από το εξωτερικό για κατάθεση.

Επίσης, θα κληθούν πρόσωπα για ανάκριση που φέρεται να εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια που αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Επιπρόσθετα, παραλήφθηκε όγκος εγγράφων, όπως συμφωνίες, τιμολόγια, ημερολόγια δραστηριοτήτων, προσφορές και υπολογιστές τα οποία αξιολογούνται.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: