Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σήμερα το Ανώτατο αποφασίζει για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων



Την απόφασή του στο θέμα της προσφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με την καταψήφιση, από πλευράς Βουλής, των κανονισμών, που είχαν κατατεθεί για το ωράριο των καταστημάτων, ανακοινώνει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.


Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση θα δοθεί από την πλήρη ολομέλεια του Ανωτάτου στις 1200.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε υποβάλει στο σώμα, στις 10 Φεβρουαρίου, ότι καλείται να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον «είναι νομικά και συνταγματικά επιτρεπτό για τη Βουλή, υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε η παρούσα διαφορά, να απορρίπτει συλλήβδην ή να τροποποιεί, κατά το δοκούν, συγκεκριμένους κανονισμούς που ανάγονται σε διοικητική λειτουργία για ρύθμιση θεμάτων που εμπίπτουν στην αποκλειστική εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας».

Είχε προσθέσει, παράλληλα, πως οι συγκεκριμένοι κανονισμοί, εάν αφεθούν να ρυθμίζονται από την ίδια τη Βουλή, με την τροποποίηση θα έχουμε συνταγματική εκτροπή, και με την απόρριψη θα έχουμε πλήρη παρεμπόδιση της άσκησης εκτελεστικής εξουσίας.

«Μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι η εκ μέρους της Βουλής απόρριψη των κανονισμών συνιστά παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο δικηγόρος της Βουλής Αλέκος Μαρκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κλειδί της υπόθεσης» βρίσκεται στο άρθρο 54ζ του Συντάγματος. Δεν κρίνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, είπε, αλλά το άρθρο 54ζ του Συντάγματος, βάσει του οποίου η έκδοση κανονισμών είναι εκτελεστική εξουσία, όχι όμως σε κάθε περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως αντισυνταγματικό είχε κρίνει, στις 18 Μαρτίου, το άρθρο 20(α) του νόμου 155(Ι)/2006, που αναφέρεται στο ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Δώνα Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης για παράβαση του νόμου, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, από την Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Λτδ.

Στην απόφασή της, η Δικαστής Κωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει καταστεί «πιστεύω, σαφές ότι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τη Γνωμάτευση στην Αναφορά 1/2015 καθιστά ξεκάθαρο τοις πάσι, ότι ζητήματα τα οποία άπτονται της ρυθμίσεως ωραρίων κλπ καταστημάτων (γενικών ή ειδικών), είναι ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Εκτελεστικής Εξουσίας (διοίκησης) και ως τέτοια καθορίζονται και ρυθμίζονται αποκλειστικά από αυτήν».

«Οποιαδήποτε ανάμιξη της Νομοθετικής Εξουσίας (Βουλής) στη ρύθμιση ζητημάτων, τα οποία είναι εκτός των καθορισμένων εξουσιών της, συνιστά παρέκκλιση από την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως αυτή είναι διάχυτη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σύμφωνη με την πάγια νοολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου», προσέθετε.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: