Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Δείτε πόσα χρόνια κατέληξε πίσω από τα σίδερα για υπόθεση ναρκωτικών



Ποινή φυλάκισης επτά ετών επέβαλε το Κακουργιοδικείο Πάφου εναντίον του Ανδρέα Χριστοφή, 43 ετών, σε σχέση με υπόθεση ναρκωτικών.


Ανακοινώνοντας την απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία, στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, κατά παράβαση του  άρθρου 371  του Ποινικού Κώδικα,  και σε αριθμό άλλων κατηγοριών που αφορούν παράβαση προνοιών του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, ως έχει τροποποιηθεί σε συνδυασμό με τα άρθρα 20 και 21 του Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο δικαστήριο, της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, δηλαδή κάνναβης,  της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β  (κάνναβης) με σκοπό την προμήθεια,) της παράνομης καλλιέργειας φυτών κάνναβης, της παράνομης καλλιέργειας φυτών κάνναβης με σκοπό την προμήθεια, και της παράνομης χρήσης ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, δηλαδή κάνναβης .

Εγκλήματα, είπε το δικαστήριο στη απόφασή του, τα οποία σχετίζονται με τα ναρκωτικά θεωρούνται σήμερα από τα πλέον σοβαρά που ταλανίζουν την κοινωνία διεθνώς.  Κατατάσσονται ως σοβαρά ενόψει και των ευρύτερων κοινωνικών και άλλων δυσμενών παρεπομένων  που επιφέρουν στον κοινωνικό ιστό.  

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις  07.02.2015 όταν  μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου εισήλθαν στο διαμέρισμα αρ. 101, το οποίο βρίσκεται στην πολυκατοικία SONIA COURT, επί της οδού Μενέλαου Κακογιάννη 16 στη Γεροσκήπου, στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικού εντάλματος έρευνας.

Η έρευνα, η οποία έγινε σε όλους τους χώρους του  διαμερίσματος αρ. 101, άρχισε στις 17:57 και ολοκληρώθηκε περί τις 05:00 της επόμενης μέρας.  Είχε προηγηθεί έρευνα στο διαμέρισμα αρ. 102 της ίδιας πολυκατοικίας, στο οποίο  διέμενε  ένα πρόσωπο, ο Μηναρή (πρώην κατηγορούμενος  και  αργότερα μάρτυρας κατηγορίας  στην ακροαματική διαδικασία) με τη συμβία του, στην παρουσία της τελευταίας και του γιου της. 
 
Έρευνα έγινε και στο όχημα του κατηγορούμενου που βρισκόταν σταθμευμένο στο υπόγειο της πολυκατοικίας, το οποίο ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει ενωρίτερα, την ίδια ημέρα, για να μεταβεί στο διαμέρισμα αρ. 101, χωρίς να ανευρεθεί κάτι παράνομο.

Σε προκαταρκτικό έλεγχο που διενέργησε η αστυνομία στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν και υποδείχτηκαν στον κατηγορούμενο Ανδρέα  Χριστοφή  και το Μηναρή διάφορα αντικείμενα που αργότερα παραλήφθηκαν ως τεκμήρια. Μεταξύ αυτών, φυτά κάνναβης, ποσότητα πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης,δύο χειροποίητα μισοκαπνισμένα τσιγάρα, εντός των οποίων υπήρχε ποσότητα πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης, μια ζυγαριά ακριβείας χρώματος άσπρου στην οποία υπήρχαν ίχνη πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας χρώματος μαύρου και γκρίζου εντός της οποίας υπήρχαν ίχνη πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης και σπόροι εντός γυάλινου δοχείου. 

Εντοπίστηκαν, επίσης, 36 κλώνοι-στελέχη από φυτό κάνναβης  τα οποία ήταν φυτεμένα σε πετροβάμβακες, ευρισκόμενα σε μπανιέρα, χωρίς ρίζωμα, τα οποία περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη άγνωστης ποσότητας, με δεδομένο ότι αυτή δεν μπορούσε να προσδιοριστεί, ως επίσης εξοπλισμός, όπως σωλήνες εξαερισμού, συστήματα φωτισμού, συστήματα ρύθμισης θερμοκρασίας και  υγρασίας, υγραντήρας, εξαεριστήρας, ηλεκτρονικό θερμόμετρο, διάφορες συσκευασίες φυτοφαρμάκων και λιπάσματα που βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών.  

Η πράσινη ξηρή φυτική ύλη κάνναβης από την οποία δεν έχει εξαχθεί η ρητίνη ήταν συνολικού βάρους 1341,8225 γρ., ενώ το ύψος των 29 φυτών κάνναβης τα οποία εντοπίστηκαν στο ως άνω διαμέρισμα, από τα οποία δεν έχει εξαχθεί η ρητίνη, κυμαίνεται από 23 έως 129 εκατοστά.

Κατόπιν εξετάσεων και αναλύσεων σε επίπεδο γενετικού υλικού (DNA) εντοπίστηκε γενετικό υλικό το οποίο ταυτίστηκε με το γενετικό προφίλ του κατηγορούμενου, όπως και δακτυλικά αποτυπώματα. 


Ο συνήγορος του κατηγορουμένου δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, αγορεύοντας για σκοπούς μετριασμού της ποινής, υπογράμμισε το λευκό ποινικό μητρώο του τελευταίου, υιοθετώντας, σε σχέση με τις προσωπικές  και οικογενειακές  του περιστάσεις, σχετική έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας.

Αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα των αδικημάτων που ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και την διαχρονικά όλο και αυστηρότερη αντιμετώπιση τους από τα Δικαστήρια, διερωτήθηκε ταυτόχρονα αν με αυτό τον τρόπο η πολιτεία πέτυχε τον στόχο της ή αν πρέπει να εξετάσει άλλους τρόπους, πιθανόν πιο αποτελεσματικούς, για την αντιμετώπιση της «γάγγραινας», όπως την χαρακτήρισε,των
ναρκωτικών.

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε η Α δημόσια κατήγορος Ξένια Ξενοφώντος.



κυπε