Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Κρήτη



Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου πυρκαγιά που έλαβε μεγάλες διαστάσεις και καίει εκτός ελέγχου πυκνό πευκοδάσος.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η πυρκαγιά είχε καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής δεν έχει εκκενωθεί η Μονή Γαλατάκη που επίσης βρίσκεται κοντά στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά αλλά βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος μετέβη και στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δήλωνε αργά το βράδυ στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια με αυταπάρνηση. «Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι» τόνισε ο κ.Τόσκας.

Ο Δήμαρχος  της περιοχής της Λίμνης Ευβοίας, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκανε λόγο για γιγάντιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά. Τόνισε ότι σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου αν και συμπλήρωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και πως για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το ξενοδοχείο σε παραθαλάσσιο σημείο. 

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εκτίμησε ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη Ευβοίας από την πυρκαγιά, παρ` ότι έχει φτάσει πολύ κοντά.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής είναι τεράστιες. Στη Βόρεια Εύβοια, βρίσκονται δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα. Στο σημείο βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 44 ατόμων, δύο υδροφόρα οχήματα και τμήμα 30 στρατιωτών.

Ταυτόχρονα με την Εύβοια, η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες και στην Κρήτη όπου πυρκαγιά καίει στην περιοχή του Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά ο οικισμός του Αγίου Παύλου. Στο σημείο βρίσκονται 20 οχήματα, 40 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και 8 υδροφόρες του δήμου ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και έχουν καθηλώσει και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την ελληνική Πυροσβεστική υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ωρου (6:00-18:00 του Σαββάτου) εκδηλώθηκαν συνολικά 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές.


κυπε