Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τερέζα Μέι. Η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας



«Αποστολή της κυβέρνησής μου θα είναι μια χώρα που δεν θα λειτουργεί μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους και μαζί θα χτίσουμε μία καλύτερη Βρετανία», είπε στις πρώτες δηλώσεις της ως νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι, έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

 
Σημείωσε ότι η χώρα ζει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, αλλά δεσμεύθηκε ότι με την έξοδο από την ΕΕ η Βρετανία θα βρει έναν «τολμηρό νέο θετικό ρόλο» στον κόσμο.
 
Στο επίκεντρο του μηνύματός της τοποθέτησε δεσμεύσεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι πέρα από την ενότητα μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Συντηρητικό Κόμμα πιστεύει και στην ενότητα μεταξύ όλων των πολιτών. Δεσμεύθηκε να αγωνιστεί εναντίον των κοινωνικών αδικιών όπως αποτυπώνονται στις διαφορετικές ευκαιρίες και τις διακρίσεις ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια, τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία, τη θέση στην αγορά εργασίας, την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη.
 
Εξήρε δε την ηγεσία του Ντέιβιντ Κάμερον και τις οικονομικές και κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις.
 
Νωρίτερα η κα Μέι είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η 59χρονη πολιτικός είναι η 13η Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της βασιλείας της 90χρονης Ελισάβετ.
 
Η νέα Πρωθυπουργός ενημερώνεται απόψε πρωτίστως για θέματα ασφαλείας από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας. Θα ενημερωθεί μεταξύ άλλων για τη θέση του εν υπηρεσία πυρηνικού υποβρυχίου της Βρετανίας, ενώ θα της ζητηθεί να γράψει τέσσερις πανομοιότυπες χειρόγραφες επιστολές που θα επιδοθούν σφραγισμένες στους αντίστοιχος διοικητές των ισάριθμων βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων. Στις επιστολές θα δίνει εντολές για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Βρετανίας σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.
 
Πιθανώς έως το τέλος της ημέρας να γίνει γνωστό το σύνολο ή τμήμα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον πέραν από τα παραδοσιακά μεγάλα υπουργεία επικεντρώνεται και στη στελέχωση του νέου υπουργείου θα συσταθεί με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για το Brexit.
 
Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να στελεχωθεί με περισσότερες γυναίκες και με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων της εκστρατείας  υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.
 
Την κα Μέι έχουν ήδη συγχαρεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.



κυπε