Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Φίσκα από ασθενείς οι Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Πάφου



Ασθενείς στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ανέμεναν τρεις με τέσσερις ώρες την εξέταση από τον επί καθήκοντι ιατρό των Πρώτων Βοηθειών,  αφού λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, τις πρωινές ώρες το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών στελεχώνονταν με ένα μόνο ιατρό. 


Σύμφωνα με ασθενείς που ανέμεναν στην ουρά, ο μοναδικός ιατρός του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, είχε μέχρι το μεσημέρι εξετάσει 200 άτομα, ενώ ένα ιατρός είναι καθήκον το απόγευμα και δύο αναλαμβάνουν τη νυχτερινή βάρδια, σε μια περίοδο που η Πάφος κατακλύζεται από επισκέπτες.

Πολλά ήταν τα παράπονα από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών που ανέμεναν επί ώρες για εξέταση, ενώ οι γιατροί από πλευράς τους αναγκάζονται να μην πάρουν τις άδειες θερινής ανάπαυσης λόγω του οξύτατου προβλήματος υποστελέχωσης. "Αν πάρουμε τις άδειες μας τότε το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών θα κλείσει", ήταν η δήλωση της υπεύθυνης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Νεοφύτας Χρυσάνθου.

Ο Μιχάλης Γεωργίου, ανέμενε επί μακρόν για εξέταση και δήλωνε πως δεν μπορούσε να περιμένει άλλο,  αφού πριν από αυτόν, ανέμεναν πολλοί ασθενείς για μια εξέταση τουλάχιστον για ένα τρίωρο.

Η Ευαγγελία Φυλακτού, που μετέφερε τη μητέρα της στις Πρώτες Βοήθειες, δήλωσε πως ανέμεναν δυόμισι περίπου ώρες χωρίς ακόμη να έχει έρθει η σειρά τους.

“Μας λένε ότι έχει ένα ιατρό μέσα και τα περιστατικά ήταν πολλά. Ήρθαμε στις Πρώτες Βοήθειες γιατί είμαστε άρρωστοι δεν ήρθαμε για να κάτσουμε”, συμπλήρωσε.

“Μεγάλη ταλαιπωρία”, περιέγραψαν όσοι μας μίλησαν την επίσκεψη στο Νοσοκομείο.

Κάποιοι εξ αυτών ανέφεραν πως αν και η ώρα είχε φτάσει 13:00 ανέμεναν από τις 10:00 το πρωί για μια εξέταση. 

Η Βικτώρια Πίτσιλου, κόρη ασθενούς, ανέφερε στο  ΚΥΠΕ πως “τρεις ώρες στην αναμονή και μόλις τώρα μας φώναξαν μέσα”.

To πρόβλημα υποστελέχωσης του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών είναι γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το πρόβλημα οξύνθηκε από την Πέμπτη, όταν και δεύτερος ιατρός πήρε άδεια ασθενείας και ήδη με μειωμένο προσωπικό δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες του Τμήματος. 

Κάποιοι  εκ των ιατρών με day off δεν επιθυμούν να εργάζονται, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους για τα day off τους εδώ και δύο χρόνια, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ. 

Για το πρόβλημα υποστελέχωσης, αναφέρουν πληροφορίες, είναι ενημερωμένη τόσο η Διεύθυνση του Νοσοκομείου όσο και το Υπουργείο με πολυάριθμες επιστολές από ιατρούς του ΤΑΕΠ χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επιλυθεί το πρόβλημα.

Οι ιατροί του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών έχουν αναστείλει τις καλοκαιρινές τους άδειες με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σήμερα το Τμήμα στελεχώνεται από δέκα ιατρούς γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Νεοφύτα Χρυσάνθου  ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το ιατρικό προσωπικό του τμήματος της αποφάσισε να ακυρώσει τις διακοπές τους- όχι επειδή δεν τις θέλει ούτε γιατί δεν τις δικαιούται- αλλά ενόψει των μεγάλων προβλημάτων που θα παρουσιαστούν.

"Αν πάρουμε τις άδειες μας τότε το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών θα κλείσει", ανέφερε.

Η κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως το Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών είναι από τα πιο νευραλγικά τμήματα του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου και σε καθημερινή βάση δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες.

Ενδεικτικά είπε πως στο παρελθόν το Τμήμα της στελεχώνονταν με 13 ιατρούς, ενώ από τις 30 Ιουλίου ο αριθμός μειώνεται στους 10 ιατρούς λόγω αφυπηρετικής άδειας ιατρού.




κυπε