Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Το Ινστιτούτο Κύπρου διορίζει κορυφαίο ειδικό στον τομέα ηλιακής θερμικής ενέργειας


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) επικύρωσε το διορισμό του Δρος Manuel Blanco ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Χρηματοδότησης ERA-Chair για έρευνα στον τομέα της ηλιακής θερμικής ενέργειας.
Ο Δρ. Manuel Blanco μετά το διορισμό του εντάσσεται στο Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου.


Ο Καθ. Manuel Blanco διαθέτει τριάντα χρόνια εμπειρίας ως ερευνητής και μηχανικός στον τομέα ηλιακής ενέργειας και έχει συμβάλει διεθνώς στην πρόοδο τεχνολογιών συγκέντρωσης ηλιακής θερμικής ενέργειας. Διατελεί ως Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Έρευνας Θερμικής Ηλιακής Ενέργειας της Αυστραλίας (ASTRI), καθώς επίσης και ως Ανώτερος Επιστημονικός Ερευνητής του CSIRO (Εθνικός Οργανισμός Έρευνας της Αυστραλίας). Είναι επίσης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του SolarPACES (Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της Τεχνολογίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που αφορά στην ηλιακή ενέργεια και τα συστήματα χημικής ενέργειας). 

Στο παρελθόν διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Ηλιακής Θερμικής Ενέργειας του CENER (Εθνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ισπανίας), Διευθυντής και Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Brownsville,  Διευθυντής του Plataforma Solar de Almeria του CIEMAT (αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποδομή έρευνας ηλιακής ενέργειας). Ο Δρ. Blanco έχει συγγράψει πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

Ο Πρόεδρος και Διευθυντής του προγράμματος Ενέργειας του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, δήλωσε: «Η ικανότητα του ΙΚυ να προσελκύει παγκοσμίως αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες της εμβέλειας του Δρος Manuel Blanco, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του διεθνούς κύρους του Ινστιτούτου και μια εξαιρετική ένδειξη του μελλοντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ως κέντρο αριστείας. Το Ινστιτούτο Κύπρου μπορεί να διεκδικεί πλέον μια ηγετική θέση στον τομέα της ηλιακής θερμικής τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο» τόνισε ο Καθ. Παπανικόλας.

Το σημαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης ERA-Chair, που ανέλαβε να υλοποιήσει το Ινστιτούτο Κύπρου με στόχο να αναπτύξει την αριστεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση του ερευνητικού έργου του ΙΚυ, τοποθετώντας το σε ηγετική θέση στον τομέα της ηλιακής θερμικής ενέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχολιάζοντας το διορισμό του, ο Καθ. Manuel Blanco επεσήμανε: «Αφού είχα τη χαρά και την τιμή να διευθύνω το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα ηλιακής θερμικής ενέργειας στην Αυστραλία για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ιδιαίτερη συγκίνηση επιστρέφω στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Πρόεδρος του ERA Chair, για να συμβάλω στην εδραίωση του Ινστιτούτου Κύπρου ως κέντρο αναφοράς σε τεχνολογίες ηλιακής θερμικής ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αναγνωρίζω τη σημαντική δραστηριότητα του Ινστιτούτου Κύπρου και επίσης είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τη συνολική οργάνωση, το όραμα και την ικανότητα για καινοτομία, στοιχεία που καθιστούν το ΙΚυ ένα ερευνητικό κέντρο αριστείας», υπογράμμισε ο Καθ. Blanco.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ινστιτούτο Κύπρου: www.cyi.ac.cy
SolarPACES: www.solarpaces.org
CSIRO: www.csiro.au