Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια



Παγκόσμια καταδίκη και σοκ προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στη Νίκαια της Γαλλίας. Στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση βρέθηκαν, σύμφωνα με πηγές από τις αστυνομικές αρχές, έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου.


"Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη", διευκρίνισε η αστυνομική πηγή. Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της. "Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών", είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση που διαπράχθηκε με φορτηγό στη Νίκαια, με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών. "Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών", αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Οφις, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση, δήλωσε  ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντιάς. "Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων", φέρεται να είπε ο Υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta. Συγκάλεσε επίσης έκτακτη σύσκεψη για το πρωί για αξιολόγηση της κατάστασης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών "καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση" η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν "τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους" στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.


κυπε