Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Tο Ινστιτούτο Κύπρου για 2η φορά συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος κοινών διδακτορικών Marie Skłodowska-Curie (ITN-EJD)


Tο Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Κύπρου (Computation-based Science and Technology Research CentreCaSToRC) θα έχει ρόλο συντονιστή για τα επόμενα 4 χρόνια σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από 13 ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανικούς εταίρους για την υλοποίηση ενός κοινού ευρωπαϊκού διδακτορικού προγράμματος (European Joint Doctorate, ITNEJD) στις υπολογιστικές επιστήμες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Simulation in Multiscale Physical and Biological Systems (STIMULATE)», θα λάβει χρηματοδότηση ύψους περίπου 3.7 εκατομμυρίων ευρώ. Συντονιστής του προγράμματος είναι η Δρ. Κωνσταντία Αλεξάνδρου, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (Η2020). Το STIMULATE είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινών διδακτορικών στο οποίο συντονιστής είναι το Ινστιτούτο Κύπρου. Το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο «High Performance Computing in Life Sciences Engineering and Physics (HPC-LEAP)» χρηματοδοτήθηκε το 2014 στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Η2020. Το STIMULATE επεκτείνει το πλαίσιο του HPC-LEAP και κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος κοινών διδακτορικών βασισμένου στην προηγμένη υπολογιστική επιστήμη και τις εφαρμογές της.

Ο συντονισμός δύο από τα περίπου 30 προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το 2014 σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία για το Ινστιτούτο αλλά και για την Κύπρο υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της χώρας ως ευρωπαϊκού κέντρου αριστείας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Τα συμμετέχοντα ιδρύματα ανέθεσαν στο Ινστιτούτο Κύπρου τον συντονισμό του προγράμματος, αξιοποιώντας τον επιτυχή συντονισμό του προγράμματος HPC-LEAP και το υπάρχον διεπιστημονικό διδακτορικό πρόγραμμα στις Υπολογιστικές Επιστήμες, το οποίο ξεκίνησε σε μια περίοδο όπου υπήρχαν μόνο λίγα τέτοια προγράμματα διδακτορικών σπουδών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένας επίσης σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα, επιδεικνύοντας σαφώς την προστιθέμενη αξία που μπορεί να επιφέρει η συνέργεια μεταξύ ενός καινοτόμου ερευνητικού ινστιτούτου και ενός κορυφαίου πανεπιστημίου σε μια χώρα.

Το STIMULATE με μια ματιά

Το STIMULATE στοχεύει στην προώθηση της διεθνούς, διατομεακής και πολυτομεακής συνεργασίας στη διδακτορική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Φέρνει κοντά μαθηματικούς, επιστήμονες υπολογιστών, φυσικούς και βιολόγους ώστε να εφαρμόσουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα διδασκαλίας με στόχο να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά επιστημόνων ηλεκτρονικών υπολογιστών  στην χρήση προσομοιώσεων και στην ανάλυση δεδομένων για να αναπτύξουν τον τομέα εξειδίκευσης τους.


Το πρόγραμμα καλύπτει επιστημονικές εφαρμογές στην Υπολογιστική Ρευστοδυναμική, την Κβαντική Χρωμοδυναμική στο πλέγμα, τα Βιολογικά Συστήματα και την Εγκεφαλική Απεικόνιση. Δεκαπέντε πλήρως χρηματοδοτούμενες υποτροφίες θα προσφερθούν σε υποψηφίους ανεξάρτητα από την εθνικότητα και το φύλο. Κάθε ένας από τους δεκαπέντε φοιτητές του προγράμματος θα αποκτήσει ένα κοινό διδακτορικό δίπλωμα από τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι φοιτητές θα αποσπαστούν σε βιομηχανικούς εταίρους για να παρακολουθήσουν πρακτική εκπαίδευση και να λάβουν συμπληρωματική τεχνογνωσία σε τεχνολογίες υπολογιστών, μαθηματική μοντελοποίηση και ανάλυση δεδομένων.

Κοινοπραξία


Πέραν από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα υπόλοιπα ιδρύματα τα οποία θα απονέμουν τους διδακτορικούς τίτλους είναι τα Πανεπιστήμια της Ρώμης Tor Vergata και Ferrara (Ιταλία), τα Πανεπιστήμια του Βούπερταλ, Βερολίνου και Άαχεν (Γερμανία) και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Ισραήλ). Εταίροι στο πρόγραμμα είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το κέντρο υπερουπολογιστών του Γιούλιχ, το ερευνητικό κέντρο DESY, καθώς και οι IBM-Zurich, NVIDIA και MAGWEL NV.