Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Βαγόνια μόνο για γυναίκες

Τη λειτουργία βαγονιών αποκλειστικά για γυναίκες από τις 28 Ιουνίου ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης του Μετρό στο Γκουανγκτζόου της Κίνας.

Επισήμως, στόχος του μέτρου είναι να διευκολύνει το γυναικείο επιβατικό κοινό, καθώς, όπως δήλωσε σύμβουλος της εταιρείας, πολλές γυναίκες παραπονούνται για την αυξημένη κίνηση στις ώρες αιχμής και το γεγονός ότι γενικά είναι μικροκαμωμένες και νιώθουν πιο άβολα.
Η σύμβουλος προσέθεσε πάντως ότι η εταιρεία θέλει να εξαλείψει «τις πιθανότητες να υποστεί μία γυναίκα παρενόχληση ενώ χρησιμοποιεί το Μετρό».
Συγκεκριμένα, σε κάθε τρένο της γραμμής 1 θα υπάρχει ένα βαγόνι που θα προορίζεται αποκλειστικά για γυναίκες στις ώρες αιχμής, από τις 07:30 έως τις 09:30 το πρωί και από τις 17:00 έως το 19:00 το απόγευμα κατά τις εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία.
Όλες τις υπόλοιπες ώρες, στα συγκεκριμένα βαγόνια μπορούν να επιβιβάζονται και άνδρες.
«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο αναφορικά με την προστασία και το σεβασμό για τις γυναίκες», ανέφερε η εταιρία λειτουργίας του Μετρό, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει τη γνώμη του επιβατικού κοινού αφού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο σε δοκιμαστική βάση προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις.
Δεν υπάρχει κάποια νομική δέσμευση για τα βαγόνια που προορίζονται για γυναίκες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, καθώς η διαφορετική μεταχείριση των επιβατών στα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν έχει νομική βάση.
«Τα ζευγάρια, οι φίλοι και οι οικογένειες ίσως θέλουν να παραμείνουν μαζί, άρα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σωστό να αναγκαστούν οι άνδρες επιβάτες να βγουν από τα συγκεκριμένα βαγόνια», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας.
Στο Γκουανγκτζόου ζουν περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι.