Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει στο Φόρουμ Ηγεσίας ΕΕ-Αυστραλίας (EUALF) ως μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ


Το πρώτο Φόρουμ ανώτατων στελεχών ΕΕ-Αυστραλίας (EUALF) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2017.
Το EUALF είναι ένα μοναδικό έργο μεταξύ των διαφόρων δράσεων δημόσιας διπλωματίας της ΕΕ, και έχει στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των υφιστάμενων δεσμών μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας και την επίδειξη κοινής δέσμευσης σε μια ήδη ισχυρή διμερή σχέση. Το Φόρουμ ξεκίνησε επίσημα στις Βρυξέλλες τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα της Federica Mogherini, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, και της υπουργού εξωτερικών της Αυστραλίας Julie Isabel Bishop. Ο γενικός στόχος του είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση του οράματος για τη διμερή εταιρική σχέση στη βάση της μελλοντικής συμφωνίας πλαισίου ΕΕ-Αυστραλίας, και της επερχόμενης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Αυστραλίας. Το Ινστιτούτο Κύπρου, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρό του κ. Κώστα Ν. Παπανικόλα, συμμετείχε στο Φόρουμ ως μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ.


Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου συμμετείχε στις συνεδριάσεις στρογγυλής τραπέζης για την αλλαγή του κλίματος, την καινοτομία, και την εκπαίδευση και είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να διερευνήσει τομείς πιθανής συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και ορισμένων ερευνητικών οργανισμών της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), και τα Πανεπιστήμια της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Μελβούρνης, της Αδελαΐδας και της Νότιας Αυστραλίας. Αυτοί οι νέοι δεσμοί θα συνεχιστούν περαιτέρω σε στενή συνεργασία με τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο, Alan Sweetman και τις αρμόδιες Κυπριακές αρχές.