Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δείτε γιατί δολοφόνησαν τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλου



Σοκ και αποτροπιασμό στο νομικό κόσμο της χώρας έχει προκαλέσει η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού.
Ο γνωστός ποινικολόγος έπεσε νεκρός από την σφαίρα δύο αγνώστων, οι οποίοι εισέβαλαν ως υποψήφιοι πελάτες στο γραφείο του και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ.


Ο εκλιπών, γεννημένος το 1965 ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του. Δικηγόρος με άψογη νομική κατάρτιση, προσηνής και χαμηλών τόνων αποτελούσε μια από τις πλέον σοβαρές παρουσίες στα ακροατήρια. Η πλούσια συνδικαλιστική του δράση, η ευγένεια και το ήθος του, ήταν από τα στοιχεία εκείνα του, που τον έκαναν να ξεχωρίζει.


Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και άρχισε να δικηγορεί έχοντας το δικό του δικηγορικό γραφείο στην καρδιά της Αθήνας από το 1991. Ήταν μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια όλων των βαθμών.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών του 23χρονου Νώντα και της 18χρονης Ίριδας. Μάλιστα, πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος για την αποφοίτηση του γιου του από τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθώς αναμένεται να συνεχίσει τη μεγάλη νομική παράδοση της οικογένειας.


Ο 52χρονος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν γιος του Επαμεινώνδα (Νώντα) Ζαφειρόπουλου ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας την τετραετία 1984 -1987. Ο Νώντας Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933 και απεβίωσε στην Αθήνα το 2006 και άσκησε μαχόμενη δικηγορία επί 33 χρόνια. Ακόμη, εξελέγη το 1989 βουλευτής (A΄ Αθηνών) της Νέας Δημοκρατίας.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και Ελίζα Βόζεμπεργκ έκαναν τα  πρώτα τους δικηγορικά βήματα στο γραφείου του Νώντα Ζαφειρόπουλου, ενώ στενές σχέσεις και με τις δύο διατηρούσε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

Ο αδελφός του εκλιπόντος είναι ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ενώ είχε ακόμη τρία αδέλφια, τον Γιώργο, την Ελισάβετ και την Γεωργία.


Έχοντας πλούσια συνδικαλιστική δράση ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με δικό του συνδυασμό το 2010 ενώ είχε ήδη διατελέσει αντιπρόεδρος και ταμίας του. Στις προηγούμενες δικηγορικές εκλογές δεν κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος, κάτι που δεν επρόκειτο να κάνει, όπως είχε ξεκαθαρίσει και στις επικείμενες αρχαιρεσίες στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο αδικοχαμένος ποινικολόγος είχε ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα.

Είχε εκπροσωπήσει μαζί με άλλους συναδέλφους του στο στάδιο της ανάκρισης τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκίες σχετικά με υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ συμμετείχε στην υπόθεση της Siemens και των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ακόμη, είχε εκπροσωπήσει βασικό κατηγορούμενο στη δίκη με το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, όπως επίσης και τους δημοσιογράφους εκπροσώπους της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σε αστική αντιδικία που είχαν με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.          

Τέλος, είχε αναλάβει υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, με πλέον πρόσφατη αυτή των δομημένων ομολόγων όπου ήταν συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου που είχε απαλλαγεί.


 

Αποχή δικηγόρων της Αθήνας

Στο μεταξύ, σε επταήμερη αποχή κατέρχονται οι δικηγόροι της Αθήνας ως ελάχιστη αντίδραση στη αποτρόπαιη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και την τυφλή δολοφονική βία κατά των δικηγόρων.

Την σχετική απόφαση έλαβε αργά χθες  το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Συγκεκριμένα   αποφάσισε  αποχή των δικηγόρων από αύριο Παρασκευή 13.10.2017 έως και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΑ έχει ως εξής:
«Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του  αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου αλλά και ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων».



Κοντονής: Άνανδρη ενέργεια εν ώρα εργασίας - Παξινός: Εξέχων συνάδελφος με σημαντική προσφορά

Τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη ενέργεια σε βάρος του συναδέλφου του και μάλιστα εν ώρα εργασίας εξέφρασε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Επίσης, ο  κ. Κοντονής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός καταδίκασε χθες  την άνανδρη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Παξινός δήλωσε: «Καταδικάζω την άνανδρη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ενός εξέχοντος συναδέλφου με σημαντική και πολυετή προσφορά στη κοινωνία, στη νομική επιστήμη, στο δικηγορικό σώμα και στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Συλλόγου.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά με αγανάκτηση διαπιστώνουμε την έλλειψη επαρκούς προστασίας του Έλληνα πολίτη που γίνεται θύμα δολοφονικών ενεργειών σε κεντρικότητα σημεία της Αθήνας.
Είναι βέβαιο ότι οι δικηγόροι μετά το τραγικό αυτό συμβάν δεν θα καμφθούν από παρόμοιες ενέργειες και όπως πάντα θα δίνουν το καθημερινό τους παρών για τη προστασία της Δημοκρατίας.
Βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλησμόνητου Μιχάλη».



http://www.protothema.gr/greece/article/721792/i-dikigoriki-poreia-tou-mihali-zafeiropoulou-kai-oi-upotheseis-pou-heiristike/