Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

"Aέρια Χαλκόεσσα Νήσος Κύπρος¨του Αντρέα Αρτέμη


Πραγματοποιήθηκε χθες η παράσταση με το γενικό τίτλο:«Αερία, Χαλκόεσσα νήσος Κύπρος», με συνθέτη τον Ανδρέα Α. Αρτέμη στο αμφιθέατρο της Χλώρακας στην Πάφο με οργανωτή το Κ.Σ. Χλώρακας δίδοντας έμφαση στην αρχαία αλλά και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο συνθέτης στο πλαίσιο της παράστασης μετέφερε το γενικότερο φάσμα της συνθετικής δραστηριότητας του, αυτή τη φορά με τις Κυπροκεντρικές μουσικές του εμπνεύσεις, ακόμα και σε διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών.
Όπως στην αρχαιότητα ή τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου που συνεχίζεται η λαϊκή παραγωγή, δηλαδή το δημοτικό τραγούδι, συνδεδεμένο με τη μουσική και συχνά με το χορό, ο συνθέτης που σκηνοθέτησε ο ίδιος την παράσταση του, δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ερμηνεύτριες κι ερμηνευτές των συνθέσεων του, με το να χορεύουν, να τραγουδούν, αλλά και να παίζουν κρουστά.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας κ.Λιασίδης ανέφερε πως η πολυμορφική παράσταση του μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Ανδρέα Αρτέμη «Αερία, Χαλκόεσσα νήσος Κύπρος» αποτελεί μια περιδιάβαση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μας, έτσι όπως ο συνθέτης το εμπνεύστηκε.
Ακολούθως ευχαρίστησε τους συνεργάτες του συνθέτη , το φωνητικό σύνολο «Ηχώ» και την αφηγήτρια Μαρία Διακάκη «πρώην Βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης» και συνεργάτιδα του συνθέτη εδώ και χρόνια -που την καλωσόρισε στην Χλώρακα αλλά και όλους τους συντελεστές μουσικούς και τραγουδιστές.
Ο κ. Λιασίδης αναφέρομενος στον Α. Αρτέμη είπε πως ο βραβευμένος μουσικοσυνθέτης ασχολείται με την Λόγια μουσική σύνθεση τριάντα χρόνια χρόνια,μέχρι και σήμερα έχει εκδώσει 22 ψηφιακούς δίσκους κι απαριθμεί ένα σημαντικό αριθμό εμφανίσεων τιμώντας τον τόπο μας και στο εξωτερικό, με δικές του συνθέσεις, αφού μελοποίησε ένα μεγάλο αριθμό ποιημάτων Ελλαδιτών, Κυπρίων και ξένων δημιουργών. Οργανώνει συχνά παραστάσεις με τους συνεργάτες του σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Οι πολύχρονες μουσικές παραστάσεις του αποτελούνται συνέχισε, από κορυφαίους ερμηνευτές, μουσικούς, ηθοποιούς ενίοτε και χορευτές, δημιουργώντας έτσι μια κατανυκτική μυσταγωγία, για τους εκλεκτούς της μουσικοποιητικής τέχνης, συνδυάζοντας την ανάδειξη του Ελληνικού Λόγου, μέσα από τη μουσική και την ερμηνεία ποιητικών τραγουδιών.
Ο μουσικοσυνθέτης συνεχίζει τις παραστάσεις αυτές σε πολλά μέρη του κόσμου, με σκοπό την ανάδειξη της αυθεντικότητας της Ελληνικής Ψυχής της Κύπρου.
Στην παράσταση έλαβαν μέρος Jacqueline Anna Crickitt ,Ελένη Ευσταθίου,Κική Μανώλη, Βίκη Χριστοδούλου, Τζούλυ Νιαζί, Κωνσταντίνα Κυρσανίδου, Σάββας Κούρης, Χρυσοβαλάντης Ανδρέου.
Επίσης ο Αντώνης Χουρδάκης –κρητική λύρα, η Galina Hristova- βιολί, ο Σταύρος Τζανής-ακορτεόν, και στις αφηγήσεις η Μαρία Διακάκη.
Στα πλήκτρα και τη γενική διεύθυνση είχε ο συνθέτης κι ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης.

κυπε