Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκαινιάστηκε η Έδρα Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες στο Ινστιτούτο Κύπρου



Με σεμνή τελετή εορτάστηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου η έναρξη των δραστηριοτήτων της Έδρας Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες που απονεμήθηκε στον καθηγητή Thilo Rehren του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ).
Στην τελετή παρευρέθηκαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος και μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου και του εξωτερικού. Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, ο Καθ. Thilo Rehren, ο Καθ. Βάσος Καραγιώργης,  η Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο Δρ. Αναστάσιος Π. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και η κα. Βασιλική Αναστασιάδου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η Έδρα Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και σκοπό έχει την υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ίδρυση της Έδρας θα ωφελήσει ολόκληρη την αρχαιολογική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου προσφέροντας επιστημονική εμπειρία, σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές και μια συνεργιστική προσέγγιση σε θέματα διεπιστημονικής έρευνας, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση της γνώσης του σήμερα. Όλοι οι ομιλητές εξήραν την προσφορά του ιδρύματος Λεβέντη στην επιστήμη, αρχαιολογία και πολιτισμό και την σημασία της συγκεκριμένης χορηγίας.
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Καθηγητής Τhilo Rehren υπογράμμισε την αξία που προσθέτει η αρχαιολογική επιστήμη σε ένα τόπο πλούσιο με πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά όπως η Κύπρος και τόνισε τη σημασία της δημιουργίας αυτής της έδρας, η οποία θα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την υποστήριξη, συνεργασία και την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών με άλλα ιδρύματα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η Έδρα Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες υπογράμμισε ο Καθ. Rehren θα διευρύνει και θα εμπλουτίσει τις δυνατότητες του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και Πολιτισμού (ΕΚΕΤΑΠ/STARC) σε θέματα όπως την επιστήμη των αρχαιολογικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης της παραγωγής και της διακίνησης μετάλλων, κεραμικών και γυαλιού, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την περαιτέρω καθιέρωση του ΙΚυ ως ηγετικού Κέντρου Έρευνας στην κυπριακή αρχαιολογία για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, Δρ. Αναστάσιος Π. Λεβέντης, επεσήμανε την μακρά και συνεχή υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη στους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου και αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος του με το Ινστιτούτο Κύπρου, η οποία μάλιστα είναι μακρόχρονη και ανάγεται από ιδρύσεως του ΙΚυ.
Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα. Βασιλική Αναστασιάδου, εξήρε την προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του καθηγητή Rehren και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς του Υπουργείου της και συγκεκριμένα του Τμήματος Αρχαιοτήτων με το Ινστιτούτο Κύπρου, επισημαίνοντας την άψογη συνεργασία στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα στα οποία οι δυο οργανισμοί συμμετέχουν, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στην οικονομία της γνώσης για την Κύπρο.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με δημόσια διάλεξη από τον καθηγητή αρχαιολογικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, Marcos Martinón-Torres, με τίτλο “Superpowered Archaeology: Archaeological Questions and Scientific Revelations”. Ο Kαθ. Torres εξήρε την αριστεία και το κύρος του Kαθ. Rehren, την εξαιρετική ποιότητα των υποδομών του Ινστιτούτου και της έρευνας που διεξάγεται και αναφέρθηκε στη ραγδαία κλιμακούμενη συνεργασία του ΕΚΕΤΑΠ/ΙΚυ με το Πανεπιστήμιο του Cambridge. 

Φωτογραφία:
Από αριστερά προς δεξιά: Δρ. Ανδρέας Πίττας, Προέδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Αναστάσιος Π. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, κα. Βασιλική Αναστασιάδου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Καθ. Dan-Olof Riska, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Thilo Rehren, Έδρα Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες, και Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου.