Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Απάντηση του Δήμου Πάφου σε σχόλια για υποστατικό στο Χάνι του Ιμπραήμ



Σε σχέση με δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με Τ/Κ ιδιοκτησίας υποστατικό στο Χάνι του Ιμπραήμ το οποίο ήταν εκμισθωμένο στην κ. Ιουλία Παρασκευά για χρήση ως αρτοποιείο/φούρνος, ο Δήμος επιθυμεί να ανακοινώσει τα εξής για αποκατάσταση της πραγματικότητας:


1. Για τους σκοπούς του έργου της αποκατάστασης και επανάχρησης του Χανιού του Ιμπραήμ, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών εκμίσθωσε στον Δήμο το εν λόγω συγκρότημα ως σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, η εν λόγω Υπηρεσία τερμάτισε τις συμφωνίες μίσθωσης υποστατικών στο Χάνι, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, που λειτουργούσε ως αρτοποιείο/φούρνος. Μεταξύ της Υπηρεσίας και της κ. Ιουλίας Παρασκευά, συμφωνήθηκε όπως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, της επιστραφεί το υποστατικό υπό τους όρους που θα ίσχυαν για τα υπόλοιπα ανακαινισμένα υποστατικά. Για το λόγο αυτό, καθόλη τη διάρκεια των εργασιών παρέμεινε στο υποστατικό μέρος του εξοπλισμού του αρτοποιείου.

2. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο συγκρότημα (Σεπτέμβριος 2017), ο Δήμος έλαβε απόφαση για να προταθεί στην κ. Παρασκευά συμφωνία υπεκμίσθωσης του υποστατικού. Συγκεκριμένα, σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου ημερ. 15.5.2017 κατά τον καθορισμό των γενικών όρων που θα εφαρμόζονταν για την παραχώρηση όλων των υποστατικών εντός του κτιριακού συγκροτήματος, προσδιορίστηκε το μηναίο αντάλλαγμα στα €1.200 και σε μεταγενέστερη συνεδρία του ημερ. 20.12.2017, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε αίτημα για μείωση και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: Για το διάστημα 1.5.2018 - 30.6.2019 να ισχύσει αντάλλαγμα €700 μηνιαίως. Από την 1.7.2019, το αντάλλαγμα να αυξηθεί στα €1.000 μηνιαίως. Για το διάστημα χρησιμοποίησης του υποστατικού μέχρι τις 30.4.2018, να μην καταβληθεί αντάλλαγμα. Η απόφαση ήταν κατάληξη μακρών διαπραγματεύσεων σε διάφορα επίπεδα και με αυτήν ο Δήμος εξάντλησε τα όρια συμβιβασμού, γι’ αυτό θεωρήθηκε ως τελική και μη επιδεχόμενη αλλαγής.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υποστατικό είναι το μεγαλύτερο στο Χάνι, έχει εμβαδόν 180 τμ., με είσοδο και από τις δύο πλευρές, με εγκαταστάσεις κλιματισμού και εξαερισμού και τουαλέτες αποκλειστικής χρήσης, που δεν έχουν άλλα καταστήματα. Με το σκεπτικό ότι ένα αρτοποιείο δεν συνιστά
επαγγελματικό υποστατικό υψηλής κερδοφορίας το προτεινόμενο αντάλλαγμα περιορίστηκε στα €3,9 ανά τ.μ. και μετά την 1.7.2019 στα €5,5 το τ.μ., ενώ για όλα τα υπόλοιπα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα € 8,00 ανά τ.μ.
Ακολούθησε αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου και της κ. Παρασκευά μέσω των δικηγόρων της και παρόλο που σε επιστολές του Δήμου ημερ. 26.4.2018 και 11.6.2018, ρητά και ξεκάθαρα αναφέρθηκε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ημερ. 20.12.2017 είναι οριστική, η κ. Παρασκευά δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου και μάλιστα προχώρησε στην καταχώριση αγωγής εναντίον του Δήμου, του Δημάρχου Πάφου προσωπικά και του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών (Υπουργού Εσωτερικών).

3. Υπό το φως των πιο πάνω και επειδή δεν υπογράφηκε οποιαδήποτε συμφωνία για υπεκμίσθωση και η κ. Παρασκευά ουδέποτε έλαβε κατοχή του αναπλασθέντος υποστατικού,  ο Δήμος την ειδοποίησε γραπτώς  όπως απομακρύνει εντός προθεσμίας από το υποστατικό που κατείχε τον εναπομείναντα σ’ αυτό εξοπλισμό, επισημαίνοντας ρητά ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ο Δήμος θα προχωρούσε στην απομάκρυνση του εξοπλισμού και τη διεκδίκηση των εξόδων του. Επειδή δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση εκ μέρους της κ. Παρασκευά ούτε και στην παράταση της προθεσμίας που δόθηκε και
επειδή η διευθέτηση της εκκρεμότητας κρίθηκε επείγουσα για λόγους εύρυθμης και πλήρους λειτουργίας του συγκροτήματος, συνεργείο του Δήμου προέβη στην αφαίρεση του εξοπλισμού