Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Κατεδαφίστηκε ο παραδοσιακός φούρνος της Ιουλίας στο εμπορικό κέντρο της Πάφου


Στα χαλάσματα ο παραδοσιακός φούρνος της “ Ioυλίας” στην Πάφο.
To “γκρέμισμα μιας ζωής” αποτελεί η κατεδάφιση του παραδοσιακού φούρνου της “ Ιουλίας” στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Πάφου.


Ο παραδοσιακός φούρνος που εξυπηρέτησε χιλιάδες πελάτες τόσα χρόνια ζωής σταμάτησε να λειτουργεί στο πλαίσιο αναβάθμισης του Εμπορικού κέντρου της Πάφου.
Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια Ιουλία Παρασκευά ο φούρνος αρχικά λειτούργησε το 1974 από τα χέρια του πατέρα της ο οποίος παρασκεύαζε παραδοσιακό ψωμί και διάφορα παραδοσιακά παρασκευάσματα. Την τέχνη του πατέρα της ακολούθησε η κ. Παρασκευά η οποία μαζί με την αδερφή της και στην συνέχεια με τον σύζυγο της συνέχισαν να τον λειτουργούν. Στον φούρνο μας σημείωσε παρασκευάζαμε κάθε λογιών αρτύματα με πολύ μεράκι ενώ τα παξιμάδια μας ήταν φημισμένα σε όλη την Κύπρο .
Ήταν είπε,” μια οικογενειακή επιχείρηση και μέσα απ΄αυτήν μεγάλωσα τα παιδιά μου”.
Η κ. Παρασκευά είπε πως σκοπός της οικογένειας της ήταν η επαναλειτουργία του αρτοποιείου μετά την ανάπλαση του Εμπορικού κέντρου ωστόσο το υψηλό ενοίκιο ήταν αποτρεπτικός παράγοντας ιδιαίτερα για ένα κατάστημα που θα λειτουργεί ως φούρνος, όπως είπε. Δύο χρόνια ανέφερε “ αναμέναμε την ολοκλήρωση των εργασιών του Εμπορικού Κέντρου της Πάφου” ωστόσο στην συνέχεια πρόσθεσε” δεν μπορούσαμε , να καταβάλλουμε μηνιαίως το ποσό των 1.200 ευρώ για το ενοίκιο που ζητούσε ο Δ. Πάφου”.
“Οι εκσκαφείς άρχισαν δουλειά ... και οι καρδιές μας στάματησαν, τρέμανε τα πόδια μας ”, είπε χαρακτηριστικά.

Η στήλη συνομίλησε με την Τοπική αρχή η οποία ανέφερε πως για την καταβολή του ενοικίου έγιναν πολλές διευθετήσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσό .
Παρά ταύτα σημείωσαν δεν κατέστη δυνατό να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.


Κικη Περικλέους