Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

1ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Συνέδριο με θέμα «Η Αγγειοπλαστική του Χθες και του Σήμερα στο Φοινί»


Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Φοινί το 1ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Συνέδριο με θέμα «Η Αγγειοπλαστική του Χθες και του Σήμερα στο Φοινί». Το Συνέδριο διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού και με τη συμβολή του Συμβουλίου Γεωπόνων, καθώς και των ευγενών χορηγών του Συνεδρίου. Πέραν των 170 σύνεδρων παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Χαιρετισμό στις εργασίες του Συνεδρίου απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινιού, κ. Φυλακτής Ηρακλέους, η κα. Μαρία Θρασυβούλου από το Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Φοινιού και ο κ. Ανδρέας Τσολάκης, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Κώστα Χαμπιαούρη.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε δυο εισηγήσεις για την Αγγειοπλαστική του Χθες στο Φοινί. Η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε εις μνήμη της Σωφρονίας Θεοδώρου, με θέμα την «Τυπολογία και τις τεχνικές της αγγειοπλαστικής του Φοινιού», από τον Δρ. Χαράλαμπο Παρασκευά, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η δεύτερη εισήγηση αφορούσε «Τα πιθάρια και τους πιθαράδες της Κύπρου» και έγινε από τον κ. Γιάννη Βιολάρη, Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Ακολούθησαν δυο εισηγήσεις που αφορούσαν στην Αγγειοπλαστική του Σήμερα στο Φοινί. Η εισήγηση της Κας. Ελίνας Χριστοφίδου, Λειτουργού του Υφυπουργείου Τουρισμού, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της Αγγειοπλαστικής και των Χειροτεχνιών ως «Εργαλεία Ανάπτυξης για την Ύπαιθρο». Ως βιωματικές εμπειρίες, που αποτελούν στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για μεγάλη μερίδα των επισκεπτών. Η τελευταία εισήγηση αφορούσε τα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία Ανάπτυξης της Υπαίθρου» και έγινε από τον κ. Μάκη Παπαμιχαήλ, Λειτουργό της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού, με ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Χορηγιών για τον Αγροτουρισμό και τις εμπλουτιστικές δραστηριότητες, όπως η αγγειοπλαστική, που το Σχέδιο δύναται να υποστηρίξει.
Ακολούθησαν βραβεύσεις Φοινιωτών, αποβιωσάντων και εν ζωή, που διατήρησαν και διατηρούν τόσο έντονη την παρουσία της Αγγειοπλαστικής στο Φοινί. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ελεύθερη συζήτηση και χορευτικό πρόγραμμα.
Στον περιβάλλοντα χώρο του Συνεδρίου υπήρχαν περίπτερα με αγγειοπλάστες και άλλα τοπικά προϊόντα.

Συντονιστής και διοργανωτής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Μιχάλης Δημοσθένους, Εμπειρογνώμονας Τουρισμού και Επιμόρφωσης.
Βασικά πορίσματα / εισηγήσεις του Συνεδρίου είναι η ανάγκη ίδρυσης Σχολής Αγγειοπλαστικής στο Φοινί, η καθιέρωση του Συνεδρίου σε Ετήσιο Συνέδριο Αγγειοπλαστικής και η περαιτέρω ανάδειξη της Αγγειοπλαστικής ως σημείο αναφοράς για το Φοινί.


Michael Demosthenous
Managing Director
ELPIS TOURISM & HOSPITALITY SEMINARS 
Εμπειρογνώμονας Τουρισμού και επιμόρφωσης