Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Το δικό τους «Ανακυκλώψαρο» αποκτούν οι Φοινικούδες

Το δικό τους «Ανακυκλώψαρο» αποκτούν οι Φοινικούδες

Άλλο ένα οικολογικό έργο της Medochemie κατά της ρύπανσης των θαλασσών

Το δικό της οικολογικό στολίδι αποκτά και η Λάρνακα. Το «Ανακυκλώψαρο» του γνωστού καλλιτέχνη Απόστολου Παντελή και χορηγό τη φαρμακοβιομηχανία Medochemie θα κοσμεί ακόμα μια από τις πλέον γνωστές παραλίες της Κύπρου, αυτή των «Φοινικούδων», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενεργούς συμμετοχής του κοινού σε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα μας.

Η τελετή τοποθέτησης του πρωτότυπου αυτού έργου σε σχήμα ψαριού, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 18:00, στην παρουσία των Δημοτικών Αρχών της πόλης, με στόχο την ένταξη της ανακύκλωσης των πλαστικών, στην καθημερινότητα μας.

Με την ενέργεια αυτή, η Medochemie και ο Δήμος Λάρνακας ενώνουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα καταπολέμησης της ρύπανσης της Μεσογείου, η οποία μέρα με τη μέρα, από κέντρο μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς, μετατρέπεται σε μια «πλαστική» θάλασσα.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Το μέγεθος της καταστροφής καταδεικνύει και το γεγονός ότι από 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το 30% ανακυκλώνεται.  Μάλιστα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

Όπως δήλωσε ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης, Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης  Ενέργειας της Medochemie,  σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλανητική κρίση. Μάλιστα η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει, είπε χαρακτηριστικά, σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής πλαστικών προϊόντων, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, προκαλώντας την εξαφάνιση εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων και την καταστροφή των μικροοργανισμών, που παράγουν περισσότερο από 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Η κατάσταση αυτή, τόνισε, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανακύκλωση και την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, όπως το «Ανακυκλώψαρο», βάζοντας με αυτό τον τρόπο φρένο στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος των ωκεανών μας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Medochemie, έχοντας σαν αποστολή την προστασία της υγείας των πολιτών, θα συνεχίσει την εγκατάσταση νέων καινοτόμων έργων ανακύκλωσης και σε άλλες παραλίες της Κύπρου, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς. Ήδη το πρωτότυπο ανακυκλώψαρο κοσμεί άλλες δύο γνωστές παραλίες της Κύπρου, αυτή του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, και των Δημοτικών Μπάνιων, στην Πάφο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: