Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται για περιορισμό της πανδημίας

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού.

Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού πραγματοποιείται την ώρα που οι θάνατοι και τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφουν νέα αρνητικά ρεκόρ.
Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε την Τρίτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψης της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό, παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Υγείας.
Κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό το φως της επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή επικρατεί σήμερα.


κυπε


Επισπεύδονται τα έκτακτα μέτρα στη σκιά του εφιάλτη της πανδημίας. Καθημερινά σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο ενώ αύξηση καταγράφουν και οι αριθμοί των νεκρών που ανακοινώνονται. 

Χθες βράδυ (8/12) ο Νίκος Αναστασιάδης άκουσε σε σύσκεψη τις εισηγήσεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Υγείας.

Ο Πρόεδρος, αφού άκουσε τις εισηγήσεις της συμβουλευτικής ομάδας, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για σήμερα, 9 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος αναχωρεί για Βρυξέλλες για να επιστρέψει το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων αναμένεται να γίνουν αύριο από τον Υπουργό Υγείας, ενώ τα μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή, με επικρατέστερο σενάριο να τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή.

Τα ενδεχόμενα μέτρα που μελετώνται είναι όπως ανέφερε από χθες το μεσημέρι το SigmaLive τα εξής:

- Κλείσιμο σχολείων

- Κλείσιμο φροντιστηρίων

- Κλείσιμο καφέ και εστιατορίων μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα

- Αύξηση των rapid τεστ

- Τεστ σε ευρεία κλίμακα εκεί όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός (π.χ σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές).

- Κλείσιμο εκκλησιών


https://www.sigmalive.com/news/local/706956/ektakto-ypourgiko-simera-gia-lipsi-neon-metron-sti-skia-tou-efialti-covid19


Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων από τη μία και το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρνουν πρόωρες αποφάσεις και ανακοίνωση μέτρων από την Κυβέρνηση, για αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στις δέκα το πρωί, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, ο Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου, η έκτακτη σύγκληση του οποίου ανακοινώθηκε χθες το βράδυ. Οι αποφάσεις είχαν προγραμματιστεί αρχικά για την Παρασκευή, ωστόσο τελικά επισπεύθηκαν και θα δοθεί τέλος στην αγωνία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση μέτρων, τα οποία θα επαναξιολογηθούν στις 22-23 Δεκεμβρίου. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στις επαρχίες Λεμεσού-Πάφου, με κάποιες παραλλαγές και αναμένεται να περιλαμβάνει παγκύπριο κλείσιμο των Λυκείων, χώρων εστίασης, ενδεχομένως πολυκαταστημάτων και μέτρα που θα αφορούν στον εκκλησιασμό, που θα τελείται χωρίς πιστούς. Σημειώνεται πως οι μαθητές Λυκείων, θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Στο τραπέζι, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μέτρα για περαιτέρω περιορισμό των συναθροίσεων, που απομένει να διαφανεί κατά πόσον θα επιλεχθούν.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους χθες το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσαν την ανάγκη για αυστηροποίηση των μέτρων, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι επιστήμονες, ξεκαθάρισαν ακόμη πως οι χαλαρώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πρέπει να γίνουν μόνο εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτές θα περιλαμβάνουν, αλλαγή της ώρας του κέρφιου, άνοιγμα χώρων εστίασης και διατήρηση του μέτρου των δέκα ατόμων ανά οικία.

Η επιλογή των μέτρων, έγινε με δεδομένη την αποτελεσματικότητα που είχε η εφαρμογή τους σε Λεμεσό και Πάφο, που παρουσίασαν μείωση περιστατικών. Στο τραπέζι, συνεχίζει να βρίσκεται πάντως και το σενάριο ενός ολιγοήμενου ολικού lockdown, σε περίπτωση που παρουσιάσουν απότομη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες τα επιδημιολογικά δεδομένα ή καταγραφεί ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες.
 

Η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με περισσότερα από 400 κρούσματα, δεν άφησε κανένα περιθώριο για διαφορετική απόφαση από την κλιμάκωση των μέτρων, αφού η Κυβέρνηση προσπαθεί να μην βρεθεί μπροστά στο χείριστο σενάριο, μέσα στα Χριστούγεννα. Χθες καταγράφηκε μάλιστα, διπλό αρνητικό ρεκόρ με πέντε νέους θανάτους συνανθρώπων μας και εντοπίστηκαν 419 κρούσματα, μέσω της μεθόδου PCR.

Ο μήνας που διανύουμε, τείνει να εξελιχθεί ως ο χειρότερος της πανδημίας, αφού μέσα σε οκτώ ημέρες απεβίωσαν 19 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο, ενώ εντοπίστηκαν και 2,721 νέα περιστατικά. Αυτά τα δεδομένα κτύπησαν καμπανάκι κινδύνου, με τα νοσοκομεία να ετοιμάζονται, για το ενδεχόμενο αύξησης στις νοσηλείες τις επόμενες δύο εβδομάδες.
 
 
Η διασπορά της νόσου, ειδικά στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου, συνεχίζει, σύμφωνα με τα δεδομένα, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τα νέα μέτρα στόχο θα έχουν, σε πρώτη φάση να ανακόψουν την ορμή της εξάπλωσης.

Μέχρι χθες το βράδυ, εξάλλου νοσηλεύονταν σε πέντε νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, 115 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των εικοσιενός από αυτούς, να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.



https://www.reporter.com.cy/local-news/article/754251/erchontai-pio-afstira-metra-sto-epikentro-lykeia-estiasi-mall-kai-ekklisies



Μοντέλο «Λεμεσού- Πάφου», με κάποιες παραλλαγές και με ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι θα αποφασίσει σήμερα η Κυβέρνηση, ενώ οι επιστήμονες επιμένουν στην παλαιότερη εισήγηση τους για κλείσιμο των σχολικών μονάδων και εφαρμογή τηλεκπαίδευσης, τονίζοντας τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην εκπαίδευση τις τελευταίες ημέρες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνέλθει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη αντί την Παρασκευή που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να επισπεύσει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, ώστε όλα να έχουν ξεκαθαρίσει πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, αφού υπουργείο Υγείας και επιδημιολογική ομάδα συμφωνούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη λήψη σήμερα απόφασης για πλήρη αναστολή των εργασιών των καφετεριών σε παγκύπρια βάση, ενώ είναι πιθανό και το κλείσιμο των υπόλοιπων χώρων εστίασης, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα τελεσίδικες αποφάσεις.

Οι επιστήμονες επιμένουν στην παλαιότερη εισήγηση τους για κλείσιμο των σχολικών μονάδων και εφαρμογή τηλεκπαίδευσης, τονίζοντας τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην εκπαίδευση τις τελευταίες ημέρες. Στο τραπέζι βρίσκεται και το κλείσιμο καφετεριών με ερωτηματικό για τους υπόλοιπους χώρους εστίασης, καθώς και επέκταση όλων των περιορισμών που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Σε γενικές γραμμές, η Κυβέρνηση προχωρεί σε λήψη μέτρων ανάλογων εκείνων που ίσχυσαν σε Λεμεσό και Πάφο με τα τοπικά lockdown. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου στις 23 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει σχετικά με κάποιες χαλαρώσεις για τα Χριστούγεννα.

Παρά την προδιαγραφόμενη απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων, μεταξύ επιδημιολόγων και στελεχών της Κυβέρνησης εξακολουθεί να υπάρχει η ανησυχία κατά πόσο η ενίσχυση των περιορισμών θα βοηθήσει στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ή αν θα προκαλέσει απλά την έντονη αντίδραση πολιτών και επαγγελματιών, με συνέπεια να μην υπάρχει η απαιτούμενη συμμόρφωση, κυρίως κατά τις ημέρες των γιορτών.

Τα περισσότερα από τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων, τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας και τις σχολικές μονάδες. Ενστάσεις καταγράφονται μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης, για αυτό και δεν καθορίστηκε χθες η ημερομηνία κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική εισήγηση προνοούσε κλείσιμο των σχολικών μονάδων από την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο δεν αποκλείεται η ημερομηνία αυτή να μετατεθεί μια εβδομάδα αργότερα.


https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1078027/epispevdontai-oi-apofaseis-ga-metra



Εντείνεται η αγωνία σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, όσον αφορά στα μέτρα που θα επιβληθούν για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ισχύ σχετικά αυστηροί περιορισμοί. Μάλιστα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μη εφαρμογή του πλάνου που είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υγείας αναφορικά με συγκεκριμένες χαλαρώσεις οι οποίες θα ίσχυαν από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, εν όψει και των γιορτών. Μιάμιση βδομάδα μετά την έναρξη ισχύος των πιο αυστηρών μέτρων, η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο κάθε άλλο παρά βελτίωση παρουσιάζει, αλλά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τονίζουν ότι ο ψηλός ημερήσιος αριθμός περιστατικών COVID-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Παρ’ όλ’ αυτά, αναμένεται ότι θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων, καθώς και στην αυστηροποίησή τους, δεδομένου του ότι στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου εφαρμόστηκε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων το προηγούμενο διάστημα, επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πονοκέφαλο για το Υπουργείο Υγείας αποτελούν τα σχολεία, όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός περιστατικών κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις, για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στην έκθεσή του που αφορά στις γιορτές των Χριστουγέννων, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια περίοδο υψηλού κινδύνου, εξαιτίας και των ταξιδιών. Στην Κύπρο αυτό μεταφράζεται σε επιστροφή φοιτητών στο νησί για να περάσουν τις διακοπές με τις οικογένειές τους. Το ECDC δεν προκρίνει την άρση περιορισμών για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου στην οποία έχει προβεί, κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατακόρυφα τα περιστατικά COVID-19 και κατά συνέπεια τις νοσηλείες. Ως εκ τούτου, δεν συνίσταται στα κράτη μέλη η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Καθοριστικής σημασίας θεωρούνται από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής οι επόμενες μέρες, μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όσον αφορά στην επίπτωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί πριν από μία και πλέον εβδομάδα. Οι ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης βλέπουν ότι υπάρχει μια σχετική μικρή βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού παραμένει σε πολύ ψηλό επίπεδο και το σύστημα υγείας αισθάνεται την πίεση των εισαγωγών ασθενών με COVID-19.

Το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με μέλη της επιστημονικής ομάδας, είναι το ολικό lockdown, το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι της σεναριολογίας. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται ότι θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, για λόγους τόσο επιδημιολογικούς, όσο και οικονομικούς. Η πρόκληση που προκύπτει από την πιθανή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αφορά αφ’ ενός στην διάρκειά του και αφ’ ετέρου στην σταδιακή αποκλιμάκωσή του, κάτι που το καθιστά απομακρυσμένο εν όψει και των εορτών.

Όλες οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις εκ μέρους των επιστημόνων και του Υπουργού Υγείας συνηγορούν στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και στην προσθήκη συγκεκριμένων αυστηρότερων, προκειμένου να δοθεί χρόνος, αλλά και να υπάρχει η άνεση χαλάρωσής των, λίγο πριν από τις μέρες των γιορτών. Το πρόσφατο παράδειγμα των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, όπου επιβλήθηκε δέσμη αυστηρότερων μέτρων, τα οποία είχαν παραταθεί, φαίνεται ότι λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά στην επιβολή των πιο κάτω περιοριστικών μέτρων:

- Αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφετεριών και εστιατορίων, τα οποία αποτελούν επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός περιστατικών κορωνοϊού. Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής φαγητού.

- Περιορισμοί στον εκκλησιασμό.

- Τα Λύκεια θα συνεχίσουν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00.


Παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι οδεύουμε στην λήψη αυστηρότερων μέτρων, οι επιστήμονες ετοιμάζουν εισηγήσεις που αφορούν και στην σχετική ήπια αποκλιμάκωση κάποιων περιορισμών. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει μόνο τις κατ’ εξοχήν εορταστικές μέρες, δηλαδή τα Χριστούγεννα, η παραμονή και η Πρωτοχρονιά. H επαναξιολόγηση των μέτρων θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιτραπούν τα ακόλουθα:

- Αύξηση του αριθμού των ατόμων στις συναθροίσεις σε οικίες. Δηλαδή, από τα 10 άτομα, να αυξηθούν σε 15. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιη η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, αφού τα μέτρα θα έχουν στόχο την μείωση των επαφών.

- Αύξηση του ορίου κατά το οποίο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, τις ημέρες των Χριστουγέννων, της παραμονής και της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επιτραπεί μόνο γι’ αυτές τις μέρες η κυκλοφορία μέχρι τις 01:00 π.μ..


Αντικείμενο διαφωνιών ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, αποτέλεσε η συνέχιση ή η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επιθυμούσε το κλείσιμό τους νωρίτερα απ’ ό,τι είναι προγραμματισμένο, την ώρα που ο Πρόδρομος Προδρόμου ζητούσε την συνέχιση της λειτουργίας τους με την φυσική παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Υγείας, από την 1η Δεκεμβρίου, έχουν καταχωρισθεί στην βάση δεδομένων 1246 περιστατικά σε σχολεία, με τα 214 να προέρχονται από την Προδημοτική και τα Λύκεια.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στα σχολεία αποτελούν το 18% του συνόλου στην κοινότητα, ενώ δεν παρατηρείται οποιαδήποτε μείωση ανά δεκαπενθήμερο. Τα 2/3 αφορούν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Τα περιστατικά που αφορούν παιδιά κάτω των 6 ετών ανέρχονται στο 2%. Το Υπουργείο Υγείας επιθυμούσε το κλείσιμο των σχολείων για λόγους που αφορούν την αποφυγή δημιουργίας ενδοσχολικών επιδημιών, την αποφυγή μετάδοσης του ιού από τα παιδιά στις οικογένειές τους και την πίστωση χρόνου ώστε οι θετικοί στον ιό μαθητές να αρνητικοποιηθούν προτού επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Στον αντίποδα, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας εκφράστηκαν ενστάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, αν και σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην «Κ», πλέον, δεν εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά σε σχολεία, αλλά «νησίδες» που αποτελούνται από περισσότερους από έναν μαθητές. Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνεται από το Υπουργείο, τα περιστατικά φαίνεται να προκύπτουν από εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών. Παράλληλα, από το Υπουργείο Παιδείας παρατηρούνται και σκοπιμότητες μεταξύ μαθητών, οι οποίοι δηλώνουν ότι ήταν επαφές με συμμαθητές τους που προέκυψαν θετικοί στον ιό, ώστε να μην προσέρχονται στο σχολείο.

Βάσει των υπολογισμών στους οποίους προέβη το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφεραν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, το ποσοστό των μαθητών που εντοπίστηκαν θετικοί στα σχολεία παγκύπρια, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, ανέρχεται στο 0,75%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκύπρια, ανέρχονται στο 1,3%.



https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/kypros-ygeia/sfiggoyn-ta-loyria-enopsei-xristoygennon

Δεν υπάρχουν σχόλια: