Επιτυχία σημείωσε η μουσικοποιητική βραδιά που διοργάνωσαν από κοινού στη Πάφο η Εταιρεία Λογοτεχνών Πάφου, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και ο Παγκύπριος Πολιτιστικός Σύλλογος με την ευγενική στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου... “Ο Ανδρέας Θωμάς είναι ο ποιητής της Κυπριακής Θάλασσας. Ίσως ο στίχος του Σεφέρη :” Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα” εκφράζει απόλυτα το διαχρονικό μήνυμα της καρτερικότητας του λαού μας.
Ο ποιητής Ανδρέας Θωμάς με τη στροφή από το ποίημα του “Ετούτος ο τόπος” …”να ρίξει ο ήλιος φωνή δυνατή να φυσήξει στα πανιά της υπομονής μας…” λέει ακριβώς το ίδιο…. Αν η Ποίηση είναι η περιοχή ανατίναξης της έναρθρης έκφρασης, τότε η Ποίηση είναι κίνηση για την ελευθερία και για το δικαίωμα της αναδιάταξης των πραγμάτων. Αναπλαστουργεί τον εμπράγματο κόσμο. Η ποίηση είναι λόγος μαινόμενος…Ο από καιρό θαμμένος πρόγονος εξιστορεί τις ιστορίες του παρόντος με αποστάγματα ψυχής ..για την κατεχόμενη Γη. Το θέλει ο ποιητής: Να διασώσουμε τον εαυτό μας, μέσα από τον κυκεώνα των προσωπείων που μας επιβάλλονται, να τον κοιτάξουμε κατάματα και να ταξιδέψουμε ελεύθεροι από τις γελοίες επιταγές του κατεστημένου, ορατού κόσμου…”
Ο Ανδρέας Γ. Θωμά γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1942 και πέθανε στη Λευκωσία το 2002. Ήταν πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με ειδίκευση στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και την Εκπαιδευτική Τεκμηρίωση και πληροφόρηση (Γερμανία).Εργάστηκε σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίδαξε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και υπηρέτησε ως διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Όταν πέθανε ήταν διευθυντής σχολείου μέσης εκπαίδευσης. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές:
1.¨Μικρή Θαλασσινή Πολιτεία ¨(1972) Απόσπασμα του βιβλίου με τον τίτλο ¨Σκάμαντρος ¨βραβεύτηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών το 1964.
2.¨Μικρή Θαλασσινή Πολιτεία Β΄ (1976) Απέσπασε έπαινο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
3.¨Μυθικό Καλοκαίρι ¨(1987) Βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο ¨Θανάσης Διαμαντόπουλος¨.
Μετά τον θάνατο του η οικογένεια του επιμελήθηκε την έκδοση σχετικού τόμου με όλα τα ποιήματα καθώς και ανέκδοτα του έργα όπως η ενότητα: ¨Για την δικαιοσύνη στην Παραλία μου¨.Ο Ανδρέας Θωμά έγραψε επίσης σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων, κριτική τέχνης και λαογραφία κι υπηρέτησε τον Προσκοπισμό μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικοποιητική παρουσίαση του έργου του Ανδρέα Γ.Θωμά από τον μουσικοσυνθέτη- Λογοτέχνη κ. Ανδρέα Α.Αρτέμη με αποσπάσματα από το δισκογραφημένο έργο του (έκδοση 2004) “Μυθικό Καλοκαίρι από μια μικρή θαλασσινή πολιτεία”, με τη συμμετοχή σολιστών και χορωδών από το φωνητικό Σύνολο “Ηχώ” υπό την διεύθυνση του συνθέτη.Ερμήνευσαν: Κώστας Παναγιώτου, Έλενα Αγρότου, Βίκυ Χριστοδούλου, Μάρω Φιλίππου, Γιώργος Σαξατέ, Φρόσω Σιαηλή, Χριστίνα Ιβάνοβα, Χρίστια Κυριάκου,Νόρα Οικονόμου, Μαρίνα Μαυρονικόλα, Νατάσα Κυριάκου, Θεόδωρος Παπαλουκά,Μαρία Κυριάκου, Ευτύχιος Θεοδώρου.
Οι ηθοποιοί : Φιλονίλα Χριστοφόρου και Αντωνία Φιλίππου απήγγειλαν έργα του τιμώμενου.Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία με συμμετοχή πολλών θεατών κι ακροατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου