Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά μεταξύ Λεμεσού και Πάφου. Τεράστια η οικολογική καταστροφή


Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις έξι το πρωί  η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του χωριού Δορά της επαρχίας Λεμεσού.  Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τα πτητικά μέσα  προσπαθούν να κατασβέσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς.


Ο αναπληρωτής διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας δήλωσε στο ΚΥΠΕ  ότι η περίμετρος της μεγάλης πυρκαγιάς έχει ασφαλισθεί και εδώ και λίγη ώρα επιχειρούν τα πτητικά μέσα προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως εστίες τις πυρκαγιάς που ακόμη καίνε κυρίως στην επαρχία Λεμεσού, ανατολικά της Δοράς.

Όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της πυρκαγιάς προς Άρσος, Κέδαρες και Τρόζενα-Γερόβασα είχαν ελεγχθεί από χθες βράδυ.  Ο Μάρκος Τράγκολας που ανέλαβε τον συντονισμό των μεγάλων επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή τόνισε ότι τα συνεργεία καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά πριν ξεσπάσουν εκ νέου στην περιοχή άνεμοι που ίσως βοηθήσουν στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Στην περιοχή θα παραμείνουν σε επιφυλακή και μετά την κατάσβεση της φωτιάς μονάδες πυρόσβεσης  για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.

Η φωτιά λόγο των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα στην περιοχή επεκτάθηκε αστραπιαία. Από την Δορά που ξεκίνησε  οι φλόγες πέρασαν μέσα από το ακατοίκητο Τουρκοκυπριακό χωριό Τρόζενα και έφτασαν μέχρι τις παρυφές του Άρσους για να στραφεί τελικά το μέτωπο, λόγο απότομης αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, νοτιοδυτικά προς το χωριό Κέδαρες της επαρχίας Πάφου.
Στην  περιοχή της πυρκαγιάς που έκαψε πέραν των 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων άγριας βλάστησης και αιωνόβιων δέντρων βρίσκονται 30 πυροσβεστικά οχήματα από σταθμούς των επαρχιών Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας, του τμήματος δασών, της υπηρεσίας θήρας, της πολίτικης άμυνας, των επαρχιακών διοικήσεων Πάφου και Λεμεσού και των κοινοτικών συμβουλίων των κοινοτήτων της περιοχής.

Η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη αφού αιωνόβια δέντρα κυρίως ανάμεσα στην Δορά και το Άρσος αλλά και στο τρίγωνο Άρσος-Τρόζενα-Κέδαρες κάηκαν σε λίγες ώρες.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=12404&catid=9#sthash.dwN3f9KN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: