Ο χρόνος άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα για την 87η τελετή απονομής των βραβείων `Οσκαρ, της Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο Dolby Theater στο Λος `Αντζελες.
Παρουσιαστής θα είναι ο κωμικός Νeil Patrick Harris, γνωστός από την αμερικανική σειρά “How I met your mother” για την οποία ήταν υποψήφιος για βραβείο Emmy τέσσερις φορές.
Η τελετή πραγματοποιείται τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Κύπρου) και αναμένεται να καθηλώσει όπως κάθε χρόνο εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο το κόσμο.
Καλύτερη Ταινία
Πολύ αμφίρροπη είναι η φετινή κούρσα για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καθώς καμιά από τις οκτώ ταινίες που είναι προτεινόμενες, δεν είναι το μεγάλο φαβορί. Σ’ αυτή την κατηγορία συναντάμε το «Ξενοδοχείο Grand Budapest», το «Selma», το «Παιχνίδι της Μίμησης», το «The Theory of Everything» και το «Whiplash».
Τρεις είναι όμως οι υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν:
Το «American Sniper», που έχει 6 συνολικά υποψηφιότητες και περιγράφει τη ζωή του Κρις Κάιλ, που θεωρείται ο ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών με τα περισσότερα θύματα. Από τα μεγάλα βραβεία διεκδικεί μόνο ο Μπράντλεϊ Κούπερ το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου, καθώς ο Κλιντ Ίστγουντ δεν βρίσκεται στους υποψήφιους για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.
Η δύναμη και η ορμή της ταινίας για το Όσκαρ βρίσκεται κυρίως στη μεγάλη της επιτυχία στα ταμεία. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει φτάσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στο παγκόσμιο box office.
To «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου είναι το δεύτερο μεγάλο φαβορί, το οποίο έχει κερδίσει αρκετά βραβεία των ανθρώπων του χώρου: των παραγωγών, των σκηνοθετών, των ηθοποιών.
Η ταινία έχει συγκεντρώσει συνολικά εννιά υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η υποψηφιότητα Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Μάικλ Κίτον, σκηνοθεσίας για τον Ινιαρίτου, Β΄ ανδρικού ρόλου για τον Έντουαρντ Νόρτον και Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν.
Το πρόβλημα όμως με το «Birdman», αλλά και το «Μεγαλώνοντας», που είναι το τρίτο φαβορί είναι ότι δεν έχουν πάει πολύ καλά στα ταμεία. Είναι όμως τα αγαπημένα των κριτικών και των ανθρώπων του κινηματογράφου.
Το αριστούργημα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ έχει κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής ταινίας και τα βραβεία της ένωσης κριτικών. Είναι υποψήφιο σε έξι κατηγορίες: σκηνοθεσίας, Β΄ ανδρικού ρόλου για τον Ίθαν Χοκ, Β΄ γυναικείου ρόλου για την Πατρίσια Αρκέτ, πρωτότυπου σεναρίου και μοντάζ.
Πέντε είναι οι υποψήφιοι για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το «Birdman», ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το «Μεγαλώνοντας», ο Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher», ο Γουές Άντερσον για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και ο Μόρτεν Τάιλντουμ για το «Παιχνίδι της Μίμησης».
Ο 51 ετών Ινιαρίτου είχε κερδίσει και στο παρελθόν υποψηφιότητα για όσκαρ σκηνοθεσίας για το φιλμ «Babel». Είναι τώρα υποψήφιος επίσης για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης ταινίας, επειδή είναι παραγωγός του φιλμ του.
Ο Λινκλέιτερ με τη σειρά του, πέρα από την σκηνοθεσία είναι υποψήφιος επίσης για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης ταινίας, επειδή είναι στην ομάδα παραγωγής της ταινίας του.
Ο δημιουργός του «Foxcatcher» έχει κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας και το 2006 για το «Καπότε». Τώρα ο Μπένετ Μίλερ επιστρέφει με ένα δράμα, που δεν έχει όμως ξανά πολλές πιθανότητες να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό.
Ο Γουές Άντερσον πρώτη φορά είναι υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Διεκδικεί επίσης Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης ταινίας. Έχει υπάρξει αρκετές φορές υποψήφιος στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.
Ο Μόρτεν Τάιλντουμ είναι ο πρωτάρης στα Όσκαρ. Ο νορβηγός δημιουργός κατάφερε να κάνει την έκπληξη, καθώς με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία έφτασε στις υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε την εκτίμηση πολλών στο Χόλιγουντ.
Δύο πρωτάρες, δύο ήδη κάτοχοι του βραβείου και μία που έχει φτάσει τρεις φορές στον τελικό αλλά έχει χάσει, συνθέτουν την εικόνα στην κατηγορία Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Είναι σαφές ότι η Τζούλιαν Μουρ προηγείται με διαφορά στην κούρσα των υποψηφίων για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Η αμερικανίδα ηθοποιός είναι για τέταρτη φορά υποψήφια για το πολυπόθητο αγαλματάκι και έχει κερδίσει όλα τα σημαντικά βραβεία για την ερμηνεία της στο «Still Alice», δηλαδή το Bafta και τη Χρυσή Σφαίρα.
Απέναντί της θα βρει καταρχάς την Φελίσιτι Τζόουνς, η οποία ερμηνεύει τη γυναίκα του Στίβεν Χόκινγκ στο «The Theory of Everything», «Τη Θεωρία των Πάντων» δηλαδή. Είναι η πρώτη φορά που η Τζόουνς κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Η Ρις Γουίδερσπουν έχει ήδη ένα Όσκαρ στο σπίτι της, χάρις στην ερμηνεία της στο «Walk the line» το 2005, όπου υποδυόταν τη γυναίκα του Τζόνι Κας. Τώρα ερμηνεύει την Σέριλ Στρέιντ στο «Wild», η οποία εγκαταλείπει τον πολιτισμό και φεύγει για ένα ταξίδι αυτογνωσίας στην άγρια φύση, καθώς όλα πάνε στραβά στη ζωή της.
Η Βρετανίδα Ρόζαμουντ Πάικ είναι και αυτή πρωτάρα στην φάση των Όσκαρ. Ερμηνεύει την Έιμι Νταν, στο «Κορίτσι που εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ, που στηρίζεται στο best seller της Τζίλιαν Φλιν.
Τέλος, η 39χρονη Μαριόν Κοτιγιάρ έχει κερδίσει Όσκαρ το 2008, για τον μοναδικό τρόπο που απέδωσε ερμηνευτικά την Έντιθ Πιαθ στην ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο». Τώρα επιστρέφει στην κούρσα των Όσκαρ, χάρις στην εξαιρετική της ερμηνεία στην ταινία των αδελφών Νταρντέν «Δύο μέρες, μια νύχτα».
Το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου έχει πολλούς διεκδικητές φέτος. Τέσσερις παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στις υποψηφιότητες, ενώ ένας θεωρείται πλέον βετεράνος. Φαβορί είναι οι νεοεισερχόμενοι στη μάχη.
Το μεγάλο φαβορί δεν είναι άλλος από τον Μάικλ Κίτον, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο «Birdman», ερμηνεύοντας τον Ρίγκαν Τόμσον, έναν παροπλισμένο αστέρα του Χόλιγουντ.
Παρόλο που είναι 63 ετών, ο γνωστός ηθοποιός δεν είχε ξανά κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ, καθώς είχε κυρίως συμμετάσχει σε αμερικανικά μπλοκμπάστερ.
Μεγάλος του αντίπαλος και ικανός να του ανακόψει το δρόμο προς το χρυσό αγαλματίδιο, δεν είναι άλλος από τον 33χρονο Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος υποδύεται καταπληκτικά τον Στίβεν Χόκινγκ στο «The Theory of Everything». Γι’ αυτή την ερμηνεία έχει πάρει ήδη το αντίστοιχο βραβείο Bafta και το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών.
Ο Στίβ Καρέλ είναι και αυτός υποψήφιος για Όσκαρ, για την ερμηνεία του στην ταινία «Foxcatcher». Γνωστός κυρίως για τους κωμικούς ρόλους, αυτή τη φορά ερμηνεύει τον καταδικασμένο για δολοφονία, Τζον Ντι Ποντ που σκότωσε τον χρυσό ολυμπιονίκη Ντέιβ Σουλτζ στο κτήμα του στην Πενσυλβάνια το 1996.
Ο 38χρονος Μπένεντικ Κάμπερμπατς έγινε γνωστός μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Σέρλοκ». Κάνει και αυτός ντεμπούτο στις υποψηφιότητες, χάρις στην εξαιρετική του ερμηνεία στο «Παιχνίδι της μίμησης». Υποδύεται τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος έπαιξε κομβικό ρόλο στο σπάσιμο του γερμανικού κωδικού «Enigma», στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο βετεράνος της κατηγορίας δεν είναι άλλος από τον Μπράντλεϊ Κούπερ που είναι για τρίτη φορά υποψήφιος. Ο Κούπερ ερμηνεύει τον Κρις Κάιλ, στο «American Sniper», τον πιο διάσημο ελεύθερο σκοπευτή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν υποψήφιος για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» το 2012 και το 2013 για τον «Οδηγό διαπλοκής».
Αναλυτικά οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες:
Καλύτερης ταινίας:
“American Sniper”
“Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
“Boyhood”
“The Grand Budapest Hotel”
“The Imitation Game”
“Selma”
“The Theory of Everything”
“Whiplash”
Οσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου:
Steve Carell, “Foxcatcher”
Bradley Cooper, “American Sniper”
Benedict Cumberbatch, “The Imitation Game”
Michael Keaton, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Eddie Redmayne, “The Theory of Everything”
Οσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου:
Marion Cotillard, “Two Days, One Night”
Felicity Jones, “The Theory of Everything”
Julianne Moore, “Still Alice”
Rosamund Pike, “Gone Girl”
Reese Witherspoon, “Wild”
Καλύτερης σκηνοθεσίας:
Alejandro G. Inarritu, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Richard Linklater, “Boyhood”
Bennett Miller, “Foxcatcher”
Wes Anderson, “The Grand Budapest Hotel”
Morten Tyldum, “The Imitation Game”
Β` Ανδρικού Ρόλου:
Robert Duvall, “The Judge”
Ethan Hawke, “Boyhood”
Edward Norton, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Mark Ruffalo, “Foxcatcher”
J.K. Simmons, “Whiplash”
Β` Γυναικείου Ρόλου:
Patricia Arquette, “Boyhood”
Laura Dern, “Wild”
Keira Knightley, “The Imitation Game”
Emma Stone, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Meryl Streep, “Into The Woods”
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο:
Jason Hall, “American Sniper”
Graham Moore, “The Imitation Game”
Paul Thomas Anderson, “Inherent Vice”
Anthony McCarten, “The Theory of Everything”
Damien Chazelle, “Whiplash”
Καλύτερο σενάριο:
Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Richard Linklater, “Boyhood”
E. Max Frye, Dan Futterman, “Foxcatcher”
Wes Anderson, Hugo Guinness, “The Grand Budapest Hotel”
Dan Gilroy, “Nightcrawler”
Οσκαρ Ξένης Ταινίας:
“Ida” (Poland)
“Leviathan” (Russia)
“Tangerines”
(Estonia)
“Timbuktu” (Mauritania)
“Wild Tales” (Argentina)
Oσκαρ Κινουμένων Σχεδίων:
“Big Hero 6″
“The Boxtrolls”
“How to Train Your Dragon 2″
“Song of the Sea”
“The Tale of the Princess Kaguya”
Καλύτερο ντοκιμαντέρ:
“CitizenFour”
“Finding Vivian Maier”
“Last Days in Vietnam”
“The Salt of the Earth”
“Virunga”
Καλύτερο Τραγούδι:
“Everything is Awesome,” from “The Lego Movie”
“Glory,” from “Selma”
“Grateful,” from “Beyond the Lights”
“I`m Not Gonna Miss You,” from “Glen Campbell…I`ll Be Me”
“Lost Stars,” from “Begin Again”
Καλύτερο soundtrack:
Alexandre Desplat, “The Grand Budapest Hotel”
“The Imitation Game” Hans Zimmer,
“Interstellar” Gary Yershon,
“Mr. Turner” Johann Johannsson,
“The Theory of Everything”
Oσκαρ Κοστουμιών:
Milena Canonero, “The Grand Budapest Hotel”
Mark Bridges, “Inherent Vice”
Colleen Atwood, “Into The Woods”
Anna B. Sheppard and Jane Clive, “Maleficent” J
acqueline Durran, “Mr. Turner”
Καλύτερης φωτογραφίας:
Emmanuel Lubezki, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Robert Yeoman, “The Grand Budapest Hotel”
Lukasz Zal, Ryszard Lenczewski, “Ida”
Dick Pope, “Mr. Turner”
Roger Deakins, “Unbroken”
Καλύτερο Μακιγιάζ και χτένισμα:
Bill Corso, Dennis Liddiard, “Foxcatcher”
Frances Hannon, Mark Coulier, “The Grand Budapest Hotel”
Elizabeth Yianni-Georgiou, David White, “Guardians of the Galaxy”
Καλύτερα ηχητικά εφφέ:
“Captain America: The Winter Soldier”
“Dawn of the Planet of the Apes”
“Guardians of the Galaxy”
“Interstellar” “X-Men: Days of Future Past”
http://ikypros.com/?p=79334#sthash.0cNRf4yn.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου