Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται η φορολογία για την ακίνητη περιουσία


Το Τμήμα Φορολογίας θα αρχίσει εντός των ημερών να αποστέλλει μέσω επιστολών τη φορολογία ακινήτων για το 2015 στους ιδιοκτήτες, το ύψος της οποίας είναι το ίδιο με την περσινή.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου από το γεγονός ότι φέτος το ύψος της έκπτωσης θα είναι 10% αντί 15% που εφαρμόστηκε πέρσι.


Ως γνωστό, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, όσοι από τους ιδιοκτήτες πληρώσουν έγκαιρα τον φόρο ακινήτων θα επωφεληθούν έκπτωσης 10% επί της φορολογίας που θα τους επιβληθεί. Πέρσι το ύψος της έκπτωσης ανήλθε στο 15%, μετά από παρέμβαση της Βουλής η οποία ίσχυε μόνο για το 2014, αλλά δεν αποκλείεται να επαναληφθεί, αν το Κοινοβούλιο προχωρήσει εκ νέου σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.   

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη παραχώρηση της πρόσθετης έκπτωσης του 5% σε όσους καταβάλουν έγκαιρα τον φόρο ακίνητης περιουσίας.  

«Η αλλαγή αυτή, σε σχέση με το 2015, αφ' ενός θα αφαιρέσει ένα κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφ' ετέρου θα τους επιβαρύνει συνολικά με ένα ποσό που υπολογίζεται σε €5 εκατ. Το ΚΕΒΕ ζητά να ισχύσει το ίδιο ποσοστό έκπτωσης που ίσχυσε και το 2014, δηλαδή 15%», αναφέρει το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του και ζητά επίσπευση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε από τη νέα χρονιά να ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του φόρου.

Η μείωση της έκπτωσης, από 15% το 2014 σε 10% το 2015, θα αυξήσει τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα έχουν οι πολίτες και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες εξεύρεσης κεφαλαίων, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.

Επίσης, εκφράζει τη μεγάλη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκσυγχρονισμός της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας στη βάση των αναθεωρημένων αξιών σε τιμές του 2013 και καλεί εκ νέου την Πολιτεία να επιλύσει οριστικά το όλο θέμα.    

Στο μεταξύ, ήδη πολλοί ιδιοκτήτες άρχισαν να αποπληρώνουν το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας που τους επιβλήθηκε από δήμους και κοινοτικές Αρχές, το οποίο είναι επίσης το ίδιο με πέρσι, σε τιμές του 1980.  


http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/274665/entos-ton-imeron-erchetai-kai-i-lypiteri-ton-akiniton#sthash.5Lab8An0.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: