Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τουρκική θέση Χάμμοντ η αναδίπλωση Αναστασιάδη για Αμμόχωστο

Στο κάλαθο των αχρήστων ολοκληρωτικά οι κατευθυντήριες 77/79.

Αναφέρομαι στο κύριο άρθρο της Σημερινής 10 Φεβρουαρίου με τίτλο « Ανώμαλη αναδίπλωση και για την Αμμόχωστο» στο οποίο η εφημερίδα απευθύνεται στον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό λέγοντάς του ότι έμεινε πολύ πίσω από τις εξελίξεις. «Δεν αντελήφθη, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την πολιτική του οποίου υποστηρίζει, έχει αναδιπλωθεί ανωμάλως από τις δεσμεύσεις του για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Ενώ είχε θέσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στη λίστα των ΜΟΕ και ζητούσε την επιστροφή της πριν από τη λύση, ως δείγμα καλής θέλησης της Τουρκίας…», του επεσήμανε η Σημερινή.
Και συνεχίζει το άρθρο «… Ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ούτε η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς, η οποία σαφέστατα προνοούσε όπως το θέμα της Αμμοχώστου συζητηθεί κατά προτεραιότητα, έχουν αξιοποιηθεί. Κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων των προέδρων. Για να φθάσουμε σήμερα στην έσχατη υποχώρηση, όπως θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου συζητηθεί τελευταίο, ως μέρος του εδαφικού…».

Description: Description: Description: Description: Description: Description: http://www.christianvoice.org.uk/wp-content/uploads/2013/05/Hammond.jpg
Αναδιπλωθείς πρώτος
Description: Description: Description: Description: Description: Description: http://hellenicinsider.com/wp-content/uploads/2015/04/anastasiades2.jpg
Αναδιπλωθείς δεύτερος
Η αναδίπλωση Αναστασιάδη σε σχέση με την Αμμόχωστο, όμως, οφείλεται στην προηγηθείσα και δημόσια δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας κ. Φίλιπ Χάμμοντ.  Δημοσιοποιήσαμε την αναδίπλωση του Φόρειν ΄Οφις στην Σημερινή στις 8 Μαΐου 2015 με τον τίτλο ««Τουρκική» η θέση Χάμοντ για Αμμόχωστο».  Γράψαμε: 
«Όταν ο κ. Φίλιπ Χάμοντ, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, μίλησε στις 10 Απριλίου 2015 σε προεκλογική συγκέντρωση των «Συντηρητικών φίλων της Κύπρου» στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο βόρειο Λονδίνο, έκανε και μιαν αναφορά για την επιστροφή της Αμμοχώστου, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Τη δημοσιοποιούμε σήμερα, αφού έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών.
Ερωτηθείς ο κ. Χάμοντ τι γίνεται με την επιστροφή της Αμμοχώστου, απάντησε: «Στις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είδα ένα άτομο που είναι δεσμευμένο να φέρει εις πέρας τη δουλειά... Αυτό είναι κάτι που παρατράβηξε, νομίζω υπάρχει η θέληση απ' όλες τις πλευρές να πάνε το επιπλέον μίλι για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, η οποία να επιλαμβάνεται και του ειδικού θέματος που αναφέρατε, της Αμμοχώστου, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης. Νομίζω σ’ αυτήν τη φάση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι πολύ δύσκολο να πάρει κανείς ένα συγκεκριμένο θέμα έξω από τη διαδικασία και να το χειριστεί ξεχωριστά...»
 Ακόμα πιο πίσω, η βρετανική αναδίπλωση είχε εκφραστεί γραπτώς από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε επιστολή του, ημερ. 29.6.12 προς τον Βρετανό βουλευτή Ντέιβιντ Μπάρροους, «ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να διευθετηθεί οριστικά μέσω μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».
Την σχετική αναφορά Χάμμοντ δεν μεταδώσαμε την επομένη της δήλωσης γιατί,  κάποιοι παράγοντες της ομογένειας,  μας ζήτησαν να μην την μεταδώσουμε για να μην επηρεαστεί η υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα,  και εγώ προσωπικά υποσχέθηκα με ένα μόνο όρο: ότι την επομένη των εκλογών θα την δημοσιεύσω, όπως και έκανα τόσο μέσω της Σημερινής 8.5.2015 όσο και του Ράδιο Πρώτο, και Ελευθερίας Λονδίνου 28.5.2015.
Στον κάλαθο ολοκληρωτικά οι  κατευθυντήριες
Description: Description: Description: Description: Description: Description: ready games metal 3d model
Όμως, η επισήμανση της Σημερινής είναι πολύ σημαντική. Γιατί όταν οι υποστηρικτές της ΔΔΟ επιμένουν ότι θα πρέπει να συνεχίζει η Ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι δεσμευμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές Μακαρίου/Ντενκτάς του Φεβρουαρίου 1977 και εκείνες των Κυπριανού/Ντενκτάς Μαΐου 1979 και τώρα τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας όσο και ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιθωριοποιούν και αγνοούν ψηφίσματα του ΟΗΕ και την ανακοίνωση Βάλτχαιμ για τις κατευθυντήριες Κυπριανού/Ντενκτάς (οι οποίες δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα «Συμφωνίες» αλλά κατευθυντήριες γραμμές, που ούτε την λέξη Δι-ζωνική περιλάμβαναν ούτε υπογραφές έφεραν,  όπως παραπλανητικά για τόσα χρόνια τις πρόβαλαν οι υποστηρικτές της δι-κοινοτικής δι-ζωνικής ομοσπονδίας), και τις καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων των προέδρων, όπως εύστοχα έγραψε η Σημερινή, τότε ολόκληρες οι εν λόγω κατευθυντήριες θα πρέπει να καταλήξουν ολοκληρωτικά και όχι αποσπασματικά στον κάλαθο και των 7 προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί όπου όφειλαν να είχαν καταλήξει προ ετών και αντικατασταθεί με ξεκάθαρο αίτημα για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από την τουρκική κατοχή και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και περιουσίες τους τόσο Ε/κ όσο και Τ/κ, σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ αποκαθιστώντας το νόμο και την τάξη που παραβίασαν οι δύο τουρκικές εισβολές.
Την μόνη που εξυπηρετούσαν (και εξυπηρετούν ακόμα)  τόσα χρόνια οι παραπλανήσεις και επιμονές σε ανύπαρκτες «Συμφωνίες» επιμένοντας στα σοβαρά λάθη και των 7 προέδρων (με εξαίρεση σε κάποιο βαθμό τον μ. Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού) ήταν (και είναι)  την ΤΟΥΡΚΙΑ!
Κάμερον, Χάμμοντ και Αναστασιάδης αναδιπλωμένοι προσαρμόστηκαν (αν και αυτή μάλλον ήταν και η σωστή θέση των Βρετανών προ πολλού) στην πάγια ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ - ότι το θέμα Αμμοχώστου δεν συζητείται πριν από την λύση. Απλά η επιστροφή της Αμμοχώστου (δηλαδή οι τρεις γειτονιές της με τα ξενοδοχεία και αυτά συνεταιρικά με τους Τούρκους) χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ως το καρότο προς την Ε/κ πλευρά με στόχο να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερες παραχωρήσεις και εις βάρος όλων των υπολοίπων ειδικά των Κερυνειωτών προσφύγων μέχρι τη… λύση!
Ας μην ξεχνά κανένας υποστηρικτής της ΔΔΟ την ομολογία Στρατηγού Κενάν Εβρέν : «Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργίας μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος».
(Σημερινή, 12 Φεβρουαρίου 1990 – σελ. 139 βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011»).

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 15.2.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: