Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στο μετρό των Βρυξελλών

Δεκαπέντε είναι οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό, δέκα σοβαρά τραυματισμένοι και 45 ελαφρά τραυματισμένοι, επιβεβαιώνει το δίκτυο μεταφορών, STIB, σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση, RTBF.


Μετά τις εκρήξεις όλα τα ξενοδοχεία της Starwood στην πόλη έχουν κλείσει τις πόρτες τους, όπως ανακοίνωσε η εταιρία."Έχουμε λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύουμε περαιτέρω την ασφάλεια στα ξενοδοχεία της Starwood σε όλη την πόλη", ανέφερε η εταιρία. "Όλα τα ξενοδοχεία μας αυτή τη στιγμή αναφέρονται ως ασφαλή".

Το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή "safety check" για τους χρήστες του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους. Επίσης, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας. Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, όπως έκανε γνωστό ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ενισχύθηκε και ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε καραμπινιέρους, αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις. Σήμερα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή στο Βατικανό θα εορτασθεί, με κάθε επισημότητα, το Πάσχα των καθολικών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο κηρύχθηκε και η έναρξη του "αγίου έτους" των Καθολικών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η ιταλική πρωτεύουσα και η Αγία
 Έδρα συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών. "Με την σκέψη μας είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων της τρομερής αυτής τρομοκρατικής επίθεσης που έπληξε την καρδιά της Ευρώπης", δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργό,ς Μαρκ Ρούτε συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα. Ωστόσο το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην Ολλανδία δεν αυξήθηκε από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα, αυτή του "σημαντικού" κινδύνου, καθώς η χώρα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μια άμεση απειλή.

Ο στρατός και αστυνομία του Βελγίου ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, έπειτα από τις πολυαίμακτες επιθέσεις αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga News. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βελγικές αρχές στέλνουν επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις.


Την ίδια στιγμή, η Γαλλία αξιώνει να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις "σοβαρές επιθέσεις" στις Βρυξέλλες.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο" και "απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών", δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε επίσης ο Υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά υψηλή" απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

Ο Διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας και Υπουργός ειδικών υποθέσεων Πέτερ Αλτμαϊερ, ανήρτησε το ακόλουθο tweet: "Αδιανόητο. Οι τρομοκράτες δεν επιτρέπεται να νικήσουν! Οι αξίες της Ευρώπης είναι ισχυρότερες από το μίσος και τη βία! Κάθε αλληλεγγύη στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Eπίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ έγραψε: "Οι αποκρουστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μας ενώνουν όλους: Aλληλεγγύη με τα θύματα και αποφασιστικότητα κατά των τρομοκρατών".


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: