Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Δείτε όλα όλα λέχθηκαν στο δικαστήριο για την δολοφονία Χριστοδούλου



Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Γιώργου Ξιούρουππα, 45 χρόνων από την Αραδίππου, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις φόνου εκ προμελέτης, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β’ και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν στις 25 Απριλίου στη Λάρνακα.


Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης, γύρω στις 05.30 το πρωί της 25ης Απριλίου 2016, λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ Λάρνακας ότι υπήρχε τραυματισμένο άτομο σε νυχτερινό κέντρο.

Στη σκηνή έφτασαν άνδρες της ΑΔΕ Λάρνακας όπου εντόπισαν σε λίμνη αίματος νεκρό τον Παναγιώτη Χριστοδούλου, 38 ετών από τη Λάρνακα. Στη σκηνή μετέβη επίσης και ασθενοφόρο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και ο επί καθήκοντι νοσοκόμος διαπίστωσε το θάνατό του.

Από μαρτυρία που έχει εξασφαλίσει η Αστυνομία το θύμα έφτασε στο νυχτερινό κέντρο γύρω στις πέντε το πρωί, συνοδευόμενος από άλλο ένα πρόσωπο, ενώ στο χώρο βρισκόταν ήδη από τις τρεις τα ξημερώματα και ο Ξιούρουππας.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, το θύμα και ο ύποπτος είχαν μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα κάποιες διαφορές ενώ μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία αναφέρει ότι ο Χριστοδούλου θεωρούσε τον Ξιούρουππα υπαίτιο για τη σύλληψη του από την ΥΚΑΝ για παράνομη κατοχή ναρκωτικών, θεωρώντας πως ο 45χρονος είχε δώσει τη σχετική πληροφορία στην Αστυνομία. Επίσης φαίνεται ότι τόσο τηλεφωνικώς όσο και μέσω κοινών γνωστών υπήρξαν απειλές μεταξύ τους.

Ανέφερε ακόμα ότι γύρω στη μία τα ξημερώματα θύμα και ο φερόμενος ως δράστης είχαν μεταβεί χωριστά σε άλλο κλαμπ στη Λάρνακα όπου σύμφωνα με μαρτυρία, ο ύποπτος μετέφερε μαζί του πιστόλι. Επίσης υπήρξε μεταξύ τους φραστική αντιπαράθεση ενώ στη συνέχεια ο ύποπτος έφυγε από το κλαμπ και μετέβη στο νυχτερινό κέντρο όπου έγινε το φονικό.

Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, άτομο που συνόδευε τον Ξιούρουππα προσπάθησε να τον ηρεμήσει αφού φαίνεται ότι ήταν εξοργισμένος μετά τη φραστική επίθεση με το θύμα. Γύρω στις 05.15 της Δευτέρας 25 Απριλίου 2016 έφτασε στο νυχτερινό κέντρο ο Χριστοδούλου με ένα ακόμα άτομο και μόλις τον είδε ο ύποπτος, κατευθύνθηκε με γρήγορο βηματισμό προς αυτόν, αφού καθόταν περίπου 5- 6 μέτρα μακριά από τον ίδιο.

Μόλις ο Χριστοδούλου αντιλήφθηκε τον ύποπτο σηκώθηκε από τη θέση του, ωστόσο ο Ξιούρουππας από απόσταση ενός περίπου μέτρου άρχισε να τον πυροβολεί και συνέχισε να πυροβολεί ακόμα και όταν ο Χριστοδούλου σωριάστηκε στο πάτωμα, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο. Φαίνεται, ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, ότι ο ύποπτος άλλαξε γεμιστήρα στο πιστόλι που κρατούσε.

Με την άφιξη της Αστυνομίας στη σκηνή έγιναν εξετάσεις από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας και έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός τεκμηρίων.

Από αυτοψία που διενεργήθηκε στη σκηνή διεφάνη ότι ο θάνατος του θύματος προήλθε από πολλαπλά τραύματα συνεπεία αριθμού σφαιρών που είχε δεχθεί σε διάφορα μέρη του σώματος του, ενώ στη σκηνή εντοπίστηκαν δώδεκα κάλυκες.

Μετά τους πυροβολισμούς στο νυχτερινό κέντρο, ο ύποπτος εγκατέλειψε τη σκηνή με το αυτοκίνητο του ενώ σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία γύρω στις 05.45 πήγε στο οδόφραγμα Περγάμους προκειμένου να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές, ωστόσο όταν οι κατοχικές αρχές του ζήτησαν να βγάλει ασφάλεια για το αυτοκίνητο του αυτός έβαλε όπισθεν και έφυγε από το χώρο.

Εναντίον του υπόπτου εξασφαλίστηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο, και γύρω στις δύο χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε στην περιοχή Κάτω Πύργου από αστυνομικό που βρισκόταν εκτός καθήκοντος και συνοδευόταν από πολίτη, οι οποίοι τον αναγνώρισαν και τον ακινητοποίησαν.

Σε σωματική έρευνα στον ύποπτο εντοπίστηκε ένα πιστόλι μάρκας USP το οποίο έφερε στο γεμιστήρα του 9 σφαίρες του ίδιου διαμετρήματος με τους κάλυκες που βρέθηκαν στη σκηνή του φόνου. Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για υπηρεσιακό πιστόλι της αστυνομίας το οποίο κλάπηκε το 2008 και ήταν χρεωμένο σε αστυφύλακα ο οποίος έχει ήδη αφυπηρετήσει.

Ο ύποπτος, όπως αναφέρθηκε, προέβη σε γραπτή κατάθεση στην οποία φέρεται να παραδέχεται τη διάπραξή της δολοφονίας του Παναγιώτη Χριστοδούλου, δίνοντας τους δικούς του ισχυρισμούς για τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του καθώς και για τον τρόπο που το πιστόλι ήρθε στην κατοχή του.

Ζητώντας από το Δικαστήριο την έκδοση διατάγματος οκταήμερης κράτησης του υπόπτου, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι μεταξύ άλλων αναμένεται να ληφθούν 40 καταθέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του υπόπτου ενώ αναζητούνται για να δώσουν κατάθεση έξι άτομα που κατά τη διάρκεια του φόνου βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο και αναχώρησαν πριν την άφιξη της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία στο Δικαστήριο έγινε στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης του ΤΑΕ Λάρνακας και πάνοπλων αστυνομικών της ΜΜΑΔ, που έφεραν και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Με την άφιξη της συνοδείας της Αστυνομίας που μετέφερε τον ύποπτο στο Δικαστήριο, συγγενείς και φίλοι του θύματος προπηλάκισαν, έβριζαν και εκτόξευαν απειλές για βεντέτα εναντίον του. Δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των αστυνομικών και των συγγενών του θύματος, όταν οι δεύτεροι έτρεξαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο εντός του οποίου βρισκόταν ο ύποπτος. Ένταση, προπηλακισμός, βρισιές και απειλές υπήρξαν και εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου, τόσο κατά την είσοδο του υπόπτου όσο και κατά την έξοδο του.

Η Αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει χωματόδρομο που βρίσκεται στο πίσω μέρος για να φυγαδεύσει τον ύποπτο.

Δηλώσεις Υπεύθυνου ΤΑΕ Λάρνακας
--------------------------------------------------
Ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας, υπαστυνόμος Χαράλαμπος Ζαχαρίου, προέβη στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας σε δηλώσεις όπου διευκρίνισε ότι «το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε για τη διάπραξη του φόνου, έχει διαπιστωθεί ότι είναι υπηρεσιακό όπλο που κλάπηκε από μέλος της Αστυνομίας το 2008 και για την υπόθεση είχε σχηματιστεί ποινικός φάκελος και παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη».

Σε ερώτηση εάν το πιστόλι έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, απάντησε ότι «στο πιστόλι θα διενεργηθεί βαλλιστική εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν».

Αναφορικά με την κατοχή του πιστολιού από τον 45χρονο Ξιούρουππα, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως «ο ύποπτος έχει δώσει ένα ισχυρισμό όσον αφορά την προέλευση του πιστολιού ο οποίος διερευνάται».

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε «υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία ήταν μάρτυρες του επεισοδίου που θα αναζητηθούν για να δώσουν κατάθεση. Ο ίδιος ο ύποπτος έχει δώσει θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχεται τη διάπραξη του εγκλήματος και έδωσε κάποιους ισχυρισμούς οι οποίοι θα διερευνηθούν» είπε και πρόσθεσε πως ο 45χρονος «συνεργάζεται πλήρως με την Αστυνομία».
Ερωτηθείς εάν ο ύποπτος την ώρα της δολοφονίας βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, απάντησε πως «από τον ύποπτο έχει ληφθεί δείγμα αίματος για να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις».

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε γύρω στις 14.20 η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του Παναγιώτη Χριστοδούλου, η οποία ξεκίνησε στις δέκα το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Την νεκροτομή διενήργησαν οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι  ο Χριστοδούλου «δέχθηκε συνολικά οκτώ σφαίρες σε διάφορα μέρη του σώματος του» και ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: