«Στο κόσμο των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης θέλουμε την επόμενη γενιά να έχει τις ικανότητες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οι μηχανές.
Οι τέχνες είναι ο τρόπος που εμείς η ανθρώπινη κοινωνία εξηγούμε το παρελθόν μας και προσπαθούμε να καταλάβουμε το παρόν. Η κα Ζαφειράκου μας υπενθύμισε ότι αυτές είναι επίσης το κλειδί για το μέλλον όλων μας» «Evening Standard» 19.3.2018
Η συμπατριώτισσα μας Άντρια Ζαφειράκου τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο του καλύτερου δασκάλου της χρονιάς για το 2018, από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Varkey Foundation, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και καθιέρωσε το βραβείο το 2014. Η τελετή βράβευσης έγινε με μεγαλοπρέπεια τύπου βραβείων Όσκαρ, όπως ‘έγραψε το BBC, στο Ντουπάι. Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βρετανός ολυμπιονίκης Mohamed Farah, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair.
Η Α. Ζαφειράκου διδάσκει καλλιτεχνικά στο κοινοτικό σχολείο/Γυμνάσιο Άλπερτον της δημαρχείας Μπρέντ του Λονδίνου. ‘Εχει καταγωγή τόσο από την Κύπρο από την μητέρα της όσο και από την Ελλάδα από τον πατέρα της Εφημέριο Γεώργιο Ζαφειράκο, που υπηρετεί στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων στο Λονδίνο.
Η Ζαφειράκου επιλέγηκε μεταξύ των δέκα επικρατέστερων υποψηφιοτήτων. Όλες οι υποψηφιότητες αριθμούσαν 30,000 από 173 χώρες. Κέρδισε το βραβείο, το οποίο είναι ένα εκατομμύριο δολάρια, £720,000 και το οποίο θα πάρει σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Το σχολείο στο οποίο διδάσκει μιλούνται 35 διαφορετικές γλώσσες και χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με το BBC, ένα από τα πλέον εθνικά ανάμικτα σχολεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κριτήρια που ενδεικτικά ανέδειξαν την συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικό είναι το μεγάλο της ενδιαφέρον για τα παιδιά. Να μάθει βασικές φράσεις σε ξένες γλώσσες, να επισκέπτεται τους μαθητές/μαθήτριες της στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να κτίσει γέφυρες με το σχολείο, η προσπάθεια της να κάνει τους μαθητές να νοιώθουν ασφαλείς και για την συνεργασία της με την Αστυνομία για να κάνουν σίγουρο ότι τα παιδιά ταξιδεύουν προς και από το σχολείο με ασφάλεια. Αυτό επιβεβαίωσε με άρθρο του στην Evening Standard 19.3.2018 και ένας από τους κριτές, ο λόρδος Gadhia. Έγραψε μεταξύ άλλων στο άρθρο του: «Ως μέλος της ομάδας των κριτών αυτό είναι που πιστεύω έκανε την κα Ζαφειράκου να τιμηθεί, το πάθος της να κάνει τη διαφορά στη ζωή όλων των 1,400 παιδιών στο σχολείο πέρασε πέραν της τάξης. Βοήθησε παιδιά που συχνά στοχοποιούνται από τους εγκληματίες, να γλυτώσουν από τους κινδύνους συνοδεύοντάς τα στο σπίτι τους και ιδρύοντας συλλόγους να τους κρατούν μακριά από τους δρόμους. Αυτός ο τρόπος έχει αντιγραφεί και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου και είναι ευχάριστο που η κυβέρνηση τώρα χρηματοδοτεί μέτρα προς υποστήριξη των δασκάλων…»
Σε κύριο άρθρο της δε η εφημερίδα “Evening Standard” με τίτλο « Η δασκάλα του Λονδίνου του ενός εκατομμυρίου δολαρίων» αφού συνεχάρη με τα καλύτερα επαινετικά λόγια την κα Ζαφειράκου και για το πάθος της για τις τέχνες, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της όταν δεχόμενη το βραβείο της, εξήγησε πως η ίδια μαζί με τους συναδέλφους της τροποποίησαν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου ούτως ώστε αυτό να φέρει μαζί με το σύνολο των παιδιών και τα παιδιά με προβλήματα. Και τόνισε η εφημερίδα «Στο κόσμο των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης θέλουμε την επόμενη γενιά να έχει τις ικανότητες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οι μηχανές. Οι τέχνες είναι ο τρόπος που εμείς η ανθρώπινη κοινωνία εξηγούμε το παρελθόν μας και προσπαθούμε να καταλάβουμε το παρόν. Η κα Ζαφειράκου μας υπενθύμισε ότι αυτές είναι επίσης το κλειδί για το μέλλον όλων μας».
(Παρεμπιπτόντως : Ο διευθυντής της “Evening Standard” είναι ο George Osborne ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη βράβευση, και πρώην βρετανός Υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως David Cameronκαι ο άνθρωπος που τότε βοήθησε πάρα πολύ την Κυπριακή Δημοκρατία εις την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έτσι για να μην θυμόμαστε μόνο την φιλο-τουρκική βρετανική πολιτική).
Η Πρωθυπουργός Theresa May σε μήνυμα της μέσω βίντεο συνεχάρη τη κα Ζαφειράκου και είπε πως μεγάλες δασκάλες χρειάζονται «ανθεκτικότητα, εφευρετικότητα και μεγάλη καρδιά».
Ο Υπουργός Παιδείας Damian Hinds στο μήνυμά του είπε « μια ιστορία ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης που αληθινά εμπνέει».
Ο Geoff Barton, Ηγέτης των Διευθυντών Σχολείων είπε για την βράβευση «Μας υπενθυμίζει όλους τη μεγάλη δύναμη των δασκάλων, τη σημασία της δημιουργικής δουλειάς, και δείχνει στο κόσμο το επίπεδο της εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Την υποψηφιότητα της κας Άντριας Ζαφειράκου υποστήριξε το σχολείο στο οποίο εργάζεται. Έγραψαν γι΄αυτήν:
«Στέλλουμε αυτή την υποψηφιότητα για μια δασκάλα που είναι ένα πραγματικό κόσμημα που εμπνέει τόσο τα παιδιά, τους γονείς, το προσωπικό, τη κοινότητα και μέλλοντες δασκάλους και ηγέτες…Ένα φαινόμενο δασκάλου και ηγέτη. Καθοδηγείται από ηθική και επιθυμία να ικανοποιήσει κάθε μαθητή - δίχως περιορισμούς δίχως σύνορα… Είναι μια ανεκτίμητη δύναμη… μια κυρία με πάθος και φροντίδα που κάνει μεγάλη διαφορά στις ζωές πολλών. Είναι ακτύπητη, γεμάτη χαρακτήρα, και ευχόμαστε όλα τα σχολεία να είναι ευλογημένα με ένα τέτοιο ανώτερο ηγέτη όπως αυτήν».
Τα συγχαρητήριά του για την παγκόσμιας εμβέλειας διάκριση εξέφρασε τηλεφωνικώς στη δασκάλα Άντρια Ζαφειράκου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, η διάκριση της κ. Ζαφειράκου τιμά τον Ελληνισμό.
Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Varkey Foundation ιδρύθηκε το 2010 από τον πρόεδρό του ινδικής καταγωγής SunnyVarkey και στόχος του οργανισμού είναι να καλυτερεύει το επίπεδο μάθησης σε φτωχά παιδιά.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 20.3.2018
(Ανταπόκριση της γράφουσας στο Ράδιο Πρώτο 20.3.2018)