Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Σκόνη και σήμερα στην Κύπρο


Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα εξαιτίας της πυκνής σκόνης που επηρεάζει σήμερα την Κύπρο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται το μεσημέρι, καθώς η σκόνη γίνεται ακόμη πιο πυκνή.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο λειτουργός Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Λίγγης, είπε πως ο δυτικός άνεμος που πνέει από νωρίς το πρωί έφερε τον κύριο όγκο της σκόνης χαμηλά. Ωστόσο, σημείωσε, από το απόγευμα αναμένεται να υποχωρήσει.
 
«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ άσχημη η κατάσταση και σταδιακά θα γίνεται χειρότερη. Ελπίζουμε ότι μέχρι το απόγευμα θα έχει παρέλθει ο κύριος όγκος, ο οποίος φεύγει και πάει ανατολικά», σημείωσε.
 
Αυξημένες οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων
 
 
Εξάλλου, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σημερινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αυξημένες μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, οι οποίες κυμάνθηκαν μεταξύ 23 μg/m3 και 121 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.
 
Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Παρασκευή, 23 Μαρτίου κυμάνθηκε μεταξύ 50 και 124 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.
 
Αυξημένη και προσέλευση των χρόνιων ασθενών στα ΤΑΕΠ
 
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Ιατρικός Λειτουργός, Σάββας Σάββα, υπάρχει μεγάλη προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αφού με την παρουσία της σκόνης έχουμε επιδείνωση της υγείας των χρόνιων ασθενών με πνευμονοπάθεια.
 
Ο κ. Σάββα σημείωσε, επίσης, ότι «όσοι έχουν χρόνιες βρογχίτιδες, άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάσταση τους δυσκολεύει», για να προσθέσει ότι άτομα με λοίμωξη ή ίωση, ή άτομα που  έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή βήχα, η κατάστασή τους να επιδεινώνεται λόγω σκόνης.
 
Μέτρα προστασίας του κοινού από τα υψηλά επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα
 
 
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχουν δώσει συμβουλές στο κοινό για βασικά μέτρα πρόληψης των ανεπιθύμητων επιδράσεων των υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που είναι τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι ανοσοανεπάρκειες, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών.
 
Τα άτομα που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, να αποφεύγουν ή περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
 
Επίσης, πρέπει να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη), ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια, συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.
 
Επιπλέον, άτομα με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους, ενώ άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.
 
Σε σχέση με τον Γενικό Πληθυσμό, το Υπουργείο Υγείας συστήνει αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης και περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.