Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σκόνη και σήμερα στην Κύπρο

Η ατμόσφαιρα από χθες το απόγευμα σ’ ολόκληρη την Κύπρο είναι αποπνικτική, λόγω των ιδιαιτέρως υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων  μικροσωματιδίων σκόνης, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των 50 μg/m3.

Για σοβαρό επεισόδιο, εξαιτίας του οποίου δεινοπάθησε χθες όλη η Κύπρος, καθώς υπήρξε έξαρση του φαινομένου, έκανε λόγο ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης.
Επρόκειτο, είπε, από τα χειρότερα επεισόδια, που είχαμε στο νησί.
Σημειώνεται ότι από χθες στις 16.00 το απόγευμα η Κύπρος βρίσκεται στο «κόκκινο».
Οι τιμές χθες έφτασαν μέχρι και τα 720 μg/m3 με όριο τα 50.
Σήμερα το πρωί οι τιμές έφτασαν:
Λευκωσία 300 μg/m3
Λεμεσό     224 μg/m3
Λάρνακα   387 μg/m3
Παραλίμνι  345  μg/m3
Ζύγι           210 μg/m3
Πάφο         178 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου 120 μg/m3
Ο κ. Σαββίδης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως στα απιδιά.
Συγκεκριμένα, ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένοι και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε δραστηριότητα και σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθη Νικολαϊδη, το απόγευμα και απόψε αναμένεται κάμψη, αλλά το φαινόμενο δεν θα μας εγκαταλείψει και θα επηρεάσει το νησί και αύριο. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται λασποβροχή.
Πρόκειται για ένα δύσκολο φαινόμενο, επισημαίνει ο κ. Νικολαϊδης, αλλά το μέλλον δεν είναι ευοίωνο, πρέπει, πλέον να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό, καθώς θα μας επηρεάζει συχνά, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.