Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Δείτε γιατί διαμαρτύρονται οι γεωργοί στην Πάφο


Συγκέντρωση διοργάνωσαν χθες  οι επηρεαζόμενοι γεωργοί των κοινοτήτων Μαντριών, Τίμης, Αχέλειας, Κουκλιών, Αναρίτας και Γεροσκήπου  που ποτίζουν τις φυτείες τους από τον φράκτη του Ασπρόκρεμου  στην παρουσία,  βουλευτών και αγροτικών οργανώσεων απαιτώντας από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να μην προχωρήσει σε περικοπές νερού . 
 
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε στο κοινοτικό συμβούλιο  Τίμης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μετά την πληροφόρηση ότι δεν θα μπορούν οι επηρεαζόμενοι γεωργοί  να χρησιμοποιούν  το νερό του φράκτη του  για το πότισμα των γεωργικών τους καλλιεργειών όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Μαντριών και εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης Κύπρος Μιχαηλίδης . 
 
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη,  λόγω της ανομβρίας το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων απέκοψε το 16 % της ποσότητας νερού που παραχωρεί στους αγρότες ενώ φέτος η αποκοπή ενδέχεται να ξεπεράσει το 30% για τις μόνιμες φυτείες ενώ για τις εποχιακές μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. 
 
Ο κοινοτάρχης Μαντριών ανέφερε ακόμη πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα πρέπει να σταματήσει  να μεταφέρει ποσότητες νερού εκτός Πάφου μέσω του έργου του νοτίου αγωγού και να διαθέσει  μεγαλύτερες ποσότητες στους αγρότες της Επαρχίας Πάφου.
 
Σχετικό μάλιστα υπόμνημα μάλιστα αποφάσισαν  να αποστείλουν στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και  στον Υπουργό Γεωργίας  διαμαρτυρόμενοι για μη έγκαιρη κατασκευή  της νέας μονάδας αφαλάτωσης με σκοπό την εξυπηρέτηση για σκοπούς ύδρευσης  ώστε να μείνει νερό στο φράγμα του Ασπρόκρεμου  για σκοπούς άρδευσης των γεωργών.
 
Εμείς είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης  ζητούμε την διεξαγωγή μιας έρευνας από τους αρμόδιους με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της περιοχής με στόχο την επίλυση τους,  προσθέτοντας πως βάσει των περσινών καταναλώσεων ο φράκτης έχει αποθέματα νερού. 
 
Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο σε  συνεδρία του πέρσι  ενέκρινε την ανέγερση Μονάδας Αφαλάτωσης, στα Κούκλια το 2018, στο χώρο όπου βρίσκεται η κινητή μονάδα, η οποία αποξηλώθηκε . 
 
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επανεξέτασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης της Πάφου και κατέληξε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο είναι απαραίτητη.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ